dve ženski na vetrovnem pobočju snemata film

Bloom – kratek kinematografski film, posnet s fotoaparatom Sony FX3

Salomé Rapinat

Moje ime je Salomé Rapinat. Sem 27-letna direktorica fotografije (DoP) iz Francije. V panogi sem začela delati kot asistentka kamere pri več kot 15 filmih in televizijskih nanizankah. Delala sem tako pri mednarodnih produkcijah (Cold Skin režiserja Xavierja Gensa, Noureev režiserja Ralfa Fiennesa, posnetega na 16 mm film) kot tudi pri francoskih produkcijah (Celle que vous croyez z Juliette Binoche). V zadnjih 9 mesecih sem prešla na vlogo direktorice fotografije pri snemanju kratkih filmov, digitalnih modnih oglasov in dokumentarnih filmov.

Bloom

Ko mi je družba Sony ponudila priložnost snemati kratek film z novim modelom FX3, sem začela razmišljati, kaj bi lahko dobro prikazalo zmogljivosti snemanja pri šibki svetlobi in način hitrega zapisovanja sličic 100p, ki ju nudi fotoaparat. Dali so mi proste roke, zato sem se odločila prikazati moč in neverjetno čarobnost žensk. Takoj sem pomislila na film Portrait de la Jeune Fille en Feu in njegov realističen prikaz čarovnic. Navdih sem črpala tudi iz osebnih izkušenj. Ko sem bila mlada, sem bila skavtinja. Imeli smo obred, s katerim smo slavili prehod iz najstniških let v odraslost. V filmu Bloom sem poskušala prikazati ta trenutek prijateljstva in skupnosti, v kateri ženske skrbijo druga za drugo. Sem članica kolektiva "Femmes a la Camera" (Ženske za kamerami). Teorija ženskega pogleda na svet je osrednji del dela direktorice fotografije. Prikazati želimo zgodbe, ki so bolj podobne ženskam in ki bi jih ženske rade videle. Jaz bi rada videla več zgodb, v katerih je prikazana ljubezen med ženskami.

Ženske plešejo okoli ognja ponoči

Prvi vtisi snemanja s fotoaparatom Sony FX3

Pri tem fotoaparatu izstopajo tri lastnosti: najprej osnovni ISO v nastavitvi S-LOG 3 (ISO160) je videti izjemen. Ponoči sem uporabila celo nastavitev ISO 640, saj sem imela le en vir svetlobe, kljub temu pa nisem opazila šumov na posnetku. Na prizorišču sem uporabila preizkus Da Vinci Resolve in takoj sem vedela, da ne bo prišlo do šuma. Temni odtenki so globoki, s srednjimi toni in svetlimi odtenki pa sem se lahko poljubno igrala. Nato je tu sistem samodejnega ostrenja, ki je izjemen tudi pri 24 mm. Sprva sem oklevala, ali naj ga uporabim, toda ko sem preverila rezultate, me ti niso razočarali. Odločila sem se za eno točko ostrenja pri vsem samodejnem ostrenju in prehodi so bili odlični, brez zamika. Sistem je imel težave le v res trdi temi, kjer sem za nekaj prizorov uporabila ročno ostrenje. Toda na koncu sem nekoliko povečala osvetlitev in spet se je fotoaparat odlično obnesel. Na koncu pa je tu še samo upravljanje fotoaparata in njegova nizka teža. Novo zasnovani ročaj in postavitev tipk sta res velik napreden v primerjavi s fotoaparati Alpha. S fotoaparatom v roki se lahko zelo približaš osebi, ki jo snemaš, s tem pa ustvariš občutek intime, ki mi je pri filmih tako zelo všeč.

skupina žensk med snemanjem ob vznožju hriba ob svitu

Videz slik in objektivi, ki so bili uporabljeni med snemanjem

Za ta kratek film sem želela uporabiti le en objektiv – FE 24 mm f/1,4 GM. Ta ustvari sliko organskega videza. Uporabila sem senčnik objektiva, zato sem lahko ves čas uporabljala široko zaslonko in kompenzirala spremembe osvetlitve v prizoru.

Ženske plešejo okoli ognja in mahajo z baklami

Nasveti za snemanje s fotoaparatom Sony FX3 in misli za konec

Snemajte, kjer koli lahko. Pišite svoje zgodbe. Prosite prijatelje, da igrajo v njih ter prikažite zanimive in ustvarjalne zgodbe, ki vas bodo izzvale. Dobro se seznanite z osnovami osvetlitve in iščite navdih v svoji okolici. Lahko je to videz ulične svetilke, fotografija knjig, film ali televizijska nadaljevanka. S snemanjem boste postali vse boljši. Ta fotoaparat je popoln za to. Z njim boste dobili kinematografski videz večjih in dražjih kinematografskih kamer polnega formata.

Sorodni članki

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili