daniel gossmann sony alpha 7r4 ženski model pred znakom stop

Pridih človeškosti – intimno zajemanje modnega sveta

Daniel Gossmann

Ali izbira fotoaparata lahko vpliva na način dela? Modni in oglaševalski fotograf Daniel Gossmann temu vsekakor pritrjuje.

Kot pove Gossmann, se novi α7R IV ponaša s popolno mešanico tehnologij. S kombinacijo hitrosti, natančnosti, prilagodljivosti in mobilnosti lahko ustvari slike, ki so intimnejše ter privlačnejše. Pridružili smo se mu, ko je na nedavni modni reviji preizkušal α7R IV pri snemanju modela Jovane v Los Angelesu.

daniel gossmann sony alpha 7r4 ženska pozira za portret zraven lista rastline

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/200s @ f/2.2, ISO 100

“Prej sem uporabljal α7R III, ki je zelo dober fotoaparat,” pojasni, “ampak α7R IV ima številne funkcije in izboljšave, ki sem si jih želel, nekaterih pa nisem niti pričakoval. Sistem samodejnega ostrenja z načinom sprotnega samodejnega ostrenja oči je za začetnike naravnost izjemen.” Sprotno samodejno ostrenje oči, ki temelji na zmogljivosti samodejnega ostrenja prejšnjih modelov, za zaznavanje subjekta in sledenje temu uporablja prepoznavanje objekta na osnovi umetne inteligence, zato je natančnejše ter hitrejše.

“Tako je na posnetkih, kakršen je ta z Jovano, kjer je treba biti hiter, sprotno samodejno ostrenje oči res uspešno,” pove Daniel. “Nenehno sledi očem in če se oseba obrne ali če se oči zgubijo z vidnega polja, preklopi na sledenje obraza ali glave.”

Kot pojasni, prednost tega niso le izostrene slike: “Slike so enostavno boljše, saj se lahko bolj posvetim kompoziciji in se ne ukvarjam preveč s tehničnimi podrobnostmi, pa tudi komunikacija z modelom je bolj sproščena.” Gossmann še doda: “Enostavno ni treba razmišljati, ali je izostritev dobra ali ne, ker je namreč vedno popolna in ni treba treba več preverjati ostrenja ali prekiniti toka snemanja, zato se lahko povežem s subjektom, pri uporabi fotoaparata pa imam popolnoma proste roke.”

daniel gossmann sony alpha 7r4 model med hojo po s soncem obsijanem sprehajališču

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

Daniel pove, da je fotoaparat α7R IV odličen prav zaradi tega, ker je hiter in učinkovit, teža kompleta je minimalna, kar popolnoma ustreza sodobnemu modnemu ter oglaševalskemu fotografu in njegovemu načinu dela.

“Hitrost in mobilnost sta v današnjih časih pomembni pri snemanju modelov,” pojasni. “Življenje je postalo veliko hitrejše, zato mora biti hitrejši tudi fotoaparat. Še pred petimi leti je snemanje trajalo pol dneva, danes pa imam na voljo največ eno uro ali dve. Poleg tega je treba v mestih, kakršen je Los Angeles, vedno delati hitro z manjšimi fotoaparati in bliskavicami, da ne pritegneš pozornosti policije, ki zahteva razna dovoljenja, zaradi česar izgubim še več časa.”

daniel gossmann sony alpha 7r4 ženska v športni majici pozira za tričetrinski portret

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/2.8, ISO 320

“S tehnologijami fotoaparata α7R IV lahko kolikor hitro je le mogoče ustvarim posnetke visoke kakovosti,” nadaljuje, “tako lahko na primer s hitrostjo fotoaparata 10 sličic/sekundo snemam pri polni ločljivosti s funkcijo samodejnega ostrenja in samodejne osvetlitve, če želim, kar je neverjetno, kajti če se model premika ter obrača, lahko enostavno pridržim sprožilo in dobim popolnoma izostrene ter osvetljene slike, da lahko pri urejanju preprosto le izberem najboljšo.”

Vsak posnetek mora biti popoln, zato Daniel pri snemanju s fotoaparatom α7R IV uporablja zunanji zaslon. “V preteklosti,” pojasni, “sem imel na prizorišču snemanja računalnik, zdaj pa na fotoaparat rad namestim zaslon, kakršen je 5-palčni Sonyjev monitor CLM-FHD5. LCD fotoaparata α7R IV je sicer odličen, vendar na še večjem zaslonu vidim veliko več podrobnosti, ki pa so v uredniški in modni fotografiji res pomembne, zato,” nadaljuje Daniel, “si želim vedno od blizu pogledati na primer linije ali gube na oblačilih, da lahko zadeve popravim kar na mestu, če kaj opazim. S Sonyjevo brezzrcalno tehnologijo so popolnoma združljivi in zaradi njih se snemanje niti malo ne upočasni, kar bi se lahko zgodilo z običajnimi DSLR-ji.”

daniel gossmann sony alpha 7r4 bližinski posnetek obraza modela, obrnjenega stran od fotoaparata

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/800s @ f/1.8, ISO 100

Če delate z visokoločljivostnim senzorjem, kakršen je v fotoaparatu α7R IV polnega formata z 61 milijoni slikovnih pik, potem se navadite na podrobnosti. Daniel že pozna vse njegove prednosti, saj pravi, da je pri svojem delu lahko bolj prilagodljiv: “Obrezujem namreč lahko kot še nikoli doslej, kar pomeni, da pri snemanju fotografij lahko vključim malo več prostora. Ko sliko urejam, jo lahko obrežem, kakorkoli želim. Včasih želi naročnik prikazati določen del oprave, kot so čevlji ali podrobnost šiva, morda želi bližinski posnetek pregiba tkanine, in s takšno ločljivostjo je obrezovanje mogoče, saj ohranim visokoločljivostno datoteko z izjemno podrobnim prikazom. Enako,” nadaljuje, “lahko snemam v ležečem položaju in nato obrežem sliko tako, da je navpična, ali obratno, pri čemer ohranim velike datoteke s 30 MP.”

daniel gossmann sony alpha 7r4 ženski model gleda v fotoaparat

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/2.8, ISO 125

Tisto najpomembnejše, kar Danielu prinašajo tehnologije fotoaparata α7R IV, je boljša povezava s subjektom. “V tehničnem smislu se lahko močno zanesem na fotoaparat,” pove, “in se posvetim komunikaciji z modelom ter vzpostavljam povezavo z njim in tako ustvarim intimnejše ter privlačnejše fotografije. To je potrebno za vsako dobro sliko.”

Predstavljeni izdelki

Daniel Gossmann

Daniel Gossmann | Austria

"Bodite osredotočeni. Ohranite strast. Nikoli ne pozabite ljudi, ki so vam pomagali."

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili