Ustvarjanje vesolja skozi modo 

Sandra Åberg

“Menim, da so modne fotografije lahko precej dolgočasne, če govorijo le o oblekah,” pravi Sandra Åberg. “Želim povedati zgodbo, ki se gledalca dotakne. Dobra fotografija, še posebej modna,” pojasni, “mora v gledalcu vzbuditi nek občutek.”

Sandra se je specializirala za modno, portretno in poročno fotografijo že pred 15 leti ter se je temu delu predala, ko se je preselila v Milano, kjer so jo “navdihnili in privlekli ljudje ter industrija – to vesolje, kjer vsi nekaj ustvarjajo.” Razvila je posebno lahkoten, zračen in romantičen slog, ki temelji na čustvenih povezavah ter temah zgodb z močnim sporočilom, kar je nekaj, kar ji pomaga oblikovati prav fotoaparat Alpha, pove.

Sandra-aberg-sony-alpha-7r3-ženska-v-beli-obleki-med-odpiranjem-rdečega-portala

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/2500 s @ f/1,4, ISO 2000

“Ljudem želim pokazati nekaj, v kar se bodo zaljubili,” nadaljuje. “Vzbuditi želim tisti občutek, ki bi ga občutili ob nošenju teh oblek – občutek lepote ali svobode. Pokazati želim vesolje, v katerega želijo vstopiti. Veliko je odvisno od dela z modeli in stilisti, poleg tega raje delam v naravi, saj na ta način ustvarim tisti občutek resničnosti, svobode in čustev, ki jih želim poustvariti.”

Kako se torej loti stvari, če želi ustvariti sliko, ki vzbuja čustva. Sandra to doseže z izrazitimi vizualnimi predstavitvami in s komunikacijo. “Ena od stvari, ki me pri modi navdušujejo,” pojasni, “je, da lahko v okvir ujamem vse in ustvarim vesolje, ki je natančno takšno, kot sem si ga zamislila. Ravno pri fotografiranju žensk lahko lepoto prikažem z oblikami in pozami ter postavami v teh oblekah. Hkrati moram nadzirati izraz in razpoloženje ter ali je pogled mehak in zasanjan ali pa močan in strog. Vse to nato združim v pripoved.”

Sandra-aberg-sony-alpha-7r3-nevesta-v-beli-čipkasti-halji-stoji-v-gozdnatem-okolju

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/1250 s @ f/1,6, ISO 4000

Delo z modeli začne “s temi groznimi majhnimi risbami stiliziranih figur, zaradi katerih se mi posmehujejo že celo življenje. Ampak na tej osnovi lahko razložim svojo predstavo o občutkih tega dekleta in kaj želim doseči. Pri tem poskušam upoštevati tudi tisto, kar zna model sam najbolje pokazati, saj tako dobim nekaj, kar ji ustreza. Nekatere se znajo zelo dobro smejati in so videti sproščene, druge so lahko bolj zagrenjene ali pa enostavno oddajajo neke vibracije – vse se lahko pretvori v zgodbo.”

Najpomembnejša je interakcija in pri tem ji močno pomaga njen α7R III, pravi Sandra. “Za moj način dela je bistvena enostavnost,” razloži, “kajti ko delam z modelom, ne želim, da me kaj zmoti – hočem se prepustiti trenutku z modelom, da lahko ustvarim zgodbo, ki bo oživela. Včasih sem se veliko več časa ukvarjala s fotoaparatom, ampak s funkcijami, kakršne ponuja elektronsko iskalo fotoaparata α7R III, je igranje z objektom veliko enostavnejše od iskanja nastavitev.”

Sandra-aberg-sony-alpha-7r3-plavolasa-nevesta-s-tančico-pred-šopkom-iz-peres-in-cvetja

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/100 s @ f/2,0, ISO 400

Mehak in svetel videz, po katerem je znana, Sandra doseže z uporabo hitrih objektivov, kot je T* FE 55 mm f/1,8 ZA. Pri njenem slogu fotografiranja sta nepogrešljiva tudi Sonyjev način samodejnega ostrenja oči ter nova funkcija sledenja v realnem času, ki ju ponuja α7R IV. “Ena od dodatnih stvari, o katerih enostavno ni treba več razmišljati, je popolno ostrenje,” razloži. “Pri snemanju za revijo Vogue in druge modne revije je na primer nadležno, če imam pred sabo podobo, ki je videti popolna, ko pa jo nato povečam, ni izostrena. Samodejno ostrenje oči je tako natančno, da mi ni treba skrbeti. Enostavno zaklenem izostritev in začnem snemati, kar pomeni, da lahko te velike zaslonke uporabljam brez skrbi ter da imam na ta način bolj proste roke za ustvarjanje.”

Odličen dinamični razpon in zmogljivost občutljivosti ISO še dopolnjujeta lepe slike, pove, saj se lahko kolikor je le mogoče prepusti svojim instinktom, ko snema subjekte z močnimi barvnimi odtenki ter osvetlitvijo iz ozadja. “S senzorjem, ki omogoča zadržanje podrobnosti,” pojasni, “mi ni treba toliko pozornosti posvečati stvarem, ki se izgubijo v senci. Zame je to nekakšen nov način snemanja. Ker pa je moje snemanje po naravi zelo lahkotno, mi to močno olajša urejanje. Seveda uporabljam reflektorje in včasih dosvetlitveno luč, ampak všeč mi je, če so stvari kar najbolj enostavne, ne maram kompliciranih nastavitev.”

Sandra-aberg-sony-alpha-7r3-nevesta-s-tančico-sedi-pred-šopkom-iz-peres-z-vrtnico-v-rokah

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/100 s @ f/1,4, ISO 250

“Te nove tehnologije,” zaključi Sandra, “se prepletajo s fotografovim instinktom in spodbujajo ustvarjalno drznost. V resnici se nisem nikoli želela ukvarjati z nastavitvami fotoaparata. Želim slikati, zanima me objekt pred fotoaparatom in rada preizkušam nove pristope. Zame je α7R III enostavno popolna izbira.”

Predstavljeni izdelki
ILCE-7RM3
»α7R III 35 mm objektiv polnega formata in samodejno ostrenje«

ILCE-7RM3

SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM

SEL85F14GM

Sorodni članki
Sandra Åberg
svet alpha

Sandra Åberg

Danska

Če vas nekaj vznemirja in vas je tega hkrati strah, pomeni, da to verjetno morate narediti.

Prikaz profila

Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe


x