jadrnica z rdečimi jadri plove pred ogromno ledeno goro z luno nad obzorjem

Prve pustolovščine – raziskovanje Grenlandije s fotoaparatom α7R IV

Albert Dros

Čeprav avgusta na Grenlandiji ni tako mrzlo kot pozimi, pa so temperature na odprtem morju še vedno precej nizke. Krajinskega fotografa Alberta Drosa je v takšne razmere privabil čar svetlobe. Dnevna svetloba tam traja skoraj 24 ur, sonce je na robu obzorja več ur in se koplje v osupljivih oranžnih, škrlatnih ter modrih barvah neba.

Albert je na domačem Nizozemskem že preizkusil predproizvodno različico Sonyjevega fotoaparata α7R IV, zato je imel na potovanju po Grenladiji še eno priložnost, da se prepriča o tem, kaj v resnici ponuja Sonyjev α7R IV z 61 milijoni slikovnih pik.

rdeč ribiški čoln mirno stoji pred ledeno goro

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/100s @ f/6.3, ISO 1000

Albert je preživel dva tedna na isti jadrnici, kjer je spal in snemal, sam se rad pošali, da je bila to “prava preizkušnja”. Albert je bil vsak večer na palubi, kjer je ure in ure samo snemal. “To je tako lepo,” razloži, “polnočno sonce ponuja toliko različnih barv in načinov snemanja. Zame je to kot igrišče, ki povsod ponuja neverjetne možnosti snemanja.”

jadrnica z rdečimi jadri miruje zraven ogromne ledene gore

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/6.3, ISO 400

Albert je za ozadje uporabil čudovito naravo, pred katero je na nekaterih slikah objekt kot osrednja točka, kot je na primer jahta z živordečimi jadri. “Slik z jadrnico je veliko,” pove. “Sam sem bil na eni jadrnici in prek voki-tokija kapitanu na drugi dajal navodila za usmeritev jadrnice na mesto, kjer sem lahko naredil odličen posnetek.”

Kljub skrbnemu načrtovanju pa je prepričan, da to ni v ničemer zmanjšalo ustvarjalnega navdiha pri snemanju. “Treba je počakati, da jadrnica doseže pravo mesto, obenem pa mora tudi luna na nebu biti na pravem mestu,” pojasni, “treba je načrtovati in za čudovit posnetek mora biti vse popolnoma usklajeno, to pa je zelo težko doseči.”

sončni zahod nad modro ledeno goro na grenlandiji

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/6.3, ISO 640

Večina krajinskih fotografov preživi večino časa na terra firma, kjer lahko stojalo postavijo na trdna tla in je vse trdno zakoličeno. Snemanje z jadrnice je nekaj povsem drugega, še posebej če snemate drugo jadrnico.

jadrnica z rdečimi jadri počasi plove pred s soncem obsijano ledeno goro

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/6.3, ISO 1000

“Snemanje z jadrnice ni niti najmanj lahko,” se nasmehne Albert, “kompozicije se nenehno spreminjajo, zato je potreben fotoaparat, ki omogoča hitro ostrenje, saj jih v nasprotnem primeru kmalu zamudim.” Albert je bil z ekipo na jadrnici, medtem ko so snemali drugo jadrnico, kar pomeni, da se je slednja premikala, skupaj z ledeno goro in morjem.

“Ugotovil sem, da je v takšnih primerih najbolje uporabiti način zaporednega fotografiranja s fotoaparatom α7R IV s hitrostjo 10 sličic na sekundo,” pove, “in z neprekinjenim samodejnim ostrenjem. Če bi moral, bi lahko posnel kar 70 slik, nato pa pri urejanju izbral najboljšo. Tako nisem zamudil nobenega trenutka, še več, te trenutke sem lahko ujel s polno ločljivostjo z 61 milijoni slikovnih pik.”

jadrnica pred ledeno goro, obdana s toplim sijem poznovečernega sonca nad naravno kotanjo

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/400s @ f/8.0, ISO 400

Albert pri snemanju rad uporablja ekstremne objektive. Medtem ko bi fotograf običajnih krajin uporabil 24-milimetrski širokokotni objektiv, v skrajnosti morda 16-milimetrskega, se Albert raje kot ne odloči za snemanje pri 12 ali 400 mm – kar je povsem na drugem koncu spektra. Seveda je pri snemanju pokrajine z jadrnice s 400-milimetrskim objektivom naletel na povsem nove zaplete.

popoln posnetek ledene gore v pridušeno rdeči svetlobi sončnega zahoda v ozadju na grenlandiji

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/6.3, ISO 640

“Uporabil sem objektiv GM OSS FE 100–400 mm f/4–5,6,” pove, “to je oster objektiv, najostrejši, kar sem jih kdaj uporabljal. Ob uporabi s senzorjem z 61 milijoni slikovnih pik v fotoaparatu α7R IV lahko zajamem najbolj fine podrobnosti, tudi zaradi stabilizacije objektiva in fotoaparata. Na enem od posnetkov sem posnel luno pri 400 mm in za pravo osvetlitev sem uporabil hitrost zaklopa 1/50 ter dobil popolno izostritev.”

luna se dviga nad ledeno goro, v ospredju je jadrnica z rdečimi jadri

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/50s @ f/5.6, ISO 1600

Zakaj se je torej Albert v svojih zadnjih projektih odločil za uporabo novega Sonyjevega fotoaparata α7R IV? “Rad snemam pokrajine, kjer je veliko podrobnosti, zato je zame višja ločljivost, ki jo ponuja Sonyjev α7R IV, nekaj najboljšega,” pove, “kakor tudi 15-stopenjski dinamični razpon. Povrh tega je ohišje fotoaparata malce predelano s preprostimi izboljšavami obstoječega fotoaparata α7, kot so boljši pokrovi zunanjih vrat. Te navidez malenkostne stvari lahko pomenijo veliko, ko snemam v zahtevnih razmerah, kakršne so v tem projektu.”

Predstavljeni izdelki

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

"Obseden sem s tem, da moram narediti popoln posnetek."

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili