albert dros sony alpha 7RM4 svetilnik marken na nizozemskem ob svitu

Hiter in širok: 20 mm f/1,8 G

Sonyjev novi objektiv G 20 mm f/1,8 je najširši glavni objektiv polnega formata v ponudbi fotoaparatov serije E. Uporabnikom ponuja več svobode pri ustvarjanju čudovitih krajinskih in zvezdnatih posnetkov, pa tudi pri snemanju izjemnih videoposnetkov.

sony fe 20 mm f18 glavni objektiv

Štirje naši evropski ambasadorji fotografije so se prijazno odzvali povabilu, da preizkusijo objektiv pred njegovo predstavitvijo. Poglejte, kaj so povedali o njem.

Terry Donnelly

“Objektiv G FE 20 mm f/1,8 G sem preizkusil v številnih situacijah s svojima fotoaparatoma Alpha 9 in Alpha 7R III. Izpolnil je vsa moja pričakovanja – je enostaven in udoben za uporabo, rezultati pa so fantastično ostri.”

“Preizkusil sem celo f/22, kjer na robovih okvirja nisem opazil nobenega mehčanja, pa tudi na svetlih točkah na posnetku nisem opazil nobene sledi barvnega odstopanja ali kome.”

terry donnelly sony alpha 7RM3 pristaniški doki v liverpoolu ponoči, obsijani z modro svetlobo

© Terry Donnelly | Sony α7R III + FE 20mm f/1.8 G | 30s @ f/22, ISO 100

"Zelo rad snemam neobičajne portrete s širokokotnim objektivom, zato me je zelo zanimalo, kakšne učinke mi lahko ponudi široka zaslonka. Ta portret sem posnel širokokotno in všeč mi je ta gladka zameglitev ozadja."
terry donnelly sony alpha 9 širokokoten portret modela s svetlo rožnato šminko in pirsingi

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 20mm f/1.8 G | 1/640s @ f/1.8, ISO 400

V kompaktni zasnovi se skrivata dva elementa AA (napredno asferična) in trije elementi iz ED-stekla (izjemno nizka razpršitev), ki ponujajo ostrino od roba do roba tudi pri f/1,8. Poleg tega je z dvema linearnima motorjema XD (izjemno dinamična) samodejno ostrenje hitro, natančno in tiho tako pri snemanju fotografij kot videoposnetkov.

Ilhan Eroglu

“V krajinski fotografiji je globinska ostrina pri šibki svetlobi zame zelo pomembna. Ugotovil sem, da sta sredina in ozadje še vedno izjemno ostri, ko sem ohranjal določeno razdaljo med sabo in objektom, pa čeprav sem snemal z f/1,8. Tako sem lahko ohranil najnižjo vrednost občutljivosti ISO, pa mi kljub temu ni bilo treba uporabiti dolgega časa osvetlitve.”

ilhan eroglu sony alpha 7RM3 razvrščene gondole pod ulično svetilko s trgom sv. marka v daljavi

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 20mm f/1.8 G | 1/8s @ f/1.8, ISO 250

"Zanimalo me je tudi, kako se bo objektiv obnesel z mojim fotoaparatom Alpha 6600 in ugotovil sem, da je bila ostrina od roba do roba izjemna, popačenje pa minimalno tudi s tako širokim objektivom."
ilhan eroglu sony alpha 6600 pogled na veliki kanal v benetkah z mostu rialto

© Ilhan Eroglu | Sony α6600 + FE 20mm f/1.8 G | 30s @ f/7.1, ISO 100

“Všeč mi je tudi kakovost izdelave, spominja me na objektiv G Master 24 mm f/1,4, ki je moj najljubši objektiv. Uspelo mi je posneti nekaj videoposnetkov z 20 mm in še posebej mi je bilo všeč, da lahko na ročnem obročku za zaslonko izklopim klikanje, enako kot pri 24 mm. “To je velika prednost pri tihem fotografiranju, dodatna prednost pa je še skoraj tiho samodejno ostrenje. Na splošno se objektiv dobro ujema z obema mojima fotoaparatoma Alpha, 6600 in 7R III, ko snemam videoposnetke in fotografije iz roke."

Albert Dros

“V nekaj dnevih, kar sem imel na voljo za preizkušanje fotoaparata, vreme v domačem Amsterdamu ni bilo lepo, kar je škoda, ker sem upal, da bom naredil nekaj zvezdnatih posnetkov. Nekaj večerov sem se odpravil ven in kljub dežju uspel preizkusiti nekaj zmogljivosti. Objektiv je bil nekajkrat kar precej moker, ampak je deloval brezhibno.”

albert dros sony alpha 7RM4 širokokotni bližinski posnetek cvetlice ponoči

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 20mm f/1.8 G | 1/100s @ f/1.8, ISO 100

"Zgornji posnetek je bil narejen z minimalno razdaljo ostrenja, zato me je še posebej presenetila popolna krožna zameglitev ozadja pri f/1,8. Številni moji širokokotni krajinski posnetki so narejeni z f/11 ali manjšo, vendar sem se s plitko globinsko ostrino tega objektiva zelo zabaval."
albert dros sony alpha 7RM4 širokokotni posnetek notranjosti sodobne knjižnice

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 20mm f/1.8 G | 2s @ f/11, ISO 100

“Želel sem poskusno narediti nekaj posnetkov notranjih prostorov, zato sem ga vzel s seboj v knjižnico Eemhuis v Amersfoortu. Z f/11 je neverjetno oster po celotnem območju okvirja s kadriranjem proti sredini, tako da sem lahko še vedno uspel prebrati naslove revij.”

albert dros sony alpha 7RM4 dva sonyjeva fotoaparata alpha 7RM3 drug ob drugem s z objektivoma 20 mm in 24 mm FE

20mm f/1.8 G vs. 24mm f/1.4 G Master

Ole C. Salomonsen

“Pri svojem delu velikokrat v temi fotografiram severni sij in zvezde, zato rad uporabljam fotoaparate z glavnim in hitrim objektivom. Skozi mnoga leta preizkušanja različnih objektivov sem ugotovil, da imajo hitri širokokotni objektivi pogosto težave s popačenjem in vinjetiranjem in da številni med njimi ne uspejo izostriti območja na robovih, ko je izostreno središče okvirja.”

ole c salomonsen sony alpha 7RM4 severni sij s škrlatnim odtenkom nad zasneženo goro v tromsu na norveškem

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R IV + FE 20mm f/1.8 G | 15s @ f/1.8, ISO 800

Sonyjev objektiv GM FE 24 mm f/1,4 GM je eden mojih najljubših objektivov prav zato, ker so njegove širokokotne zmogljivosti odlične in če zvezde postavim v vogal okvirja, ostanejo okrogle ter se ne spremenijo v bananasto obliko. Ampak pogosto rad uporabim širši objektiv, zato sem navdušeno preizkusil 20-mm. Čeprav sem za snemanje imel na voljo le nekaj dni in so bile zimske razmere v Tromsøju grozne, mi je uspelo obiskati nekaj svoj priljubljenih lokacij.”

ole c salomonsen sony alpha 7RM4 severni sij šviga nad zasneženo goro v tromsu na norveškem

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R IV + FE 20mm f/1.8 G | 15s @ f/2.8, ISO 1600

"Moji prvi zaključki so, da je to izjemen objektiv – izjemno oster po celotnem območju okvirja, tudi pri f/1,8 in čeprav rad delam z goriščno razdaljo 24 mm, se lahko z uporabo krajše vse spremeni."

“Prav lahko bo odslej to moj najljubši objektiv za fotografiranje severnega sija. Preprosto sem navdušen nad njim.”

Predstavljeni izdelki

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili