Krajinski posnetki s pridihom slikarstva

İlhan Eroğlu

Ilhan Eroglu pozna slikarsko umetnost, zato ne preseneča, da so izdelki tega turškega fotografa podobni veličastnim klasičnim slikam na platnu. Ilhan z obsežnimi panoramami, izrazito svetlobo in bogatimi barvami spremeni svoj in naš svet ter odpre vrata v drugega.

Ilhan je postal fotograf zaradi kombinacije različnih stvari, ki so ga navduševale, in prav zaradi vsega tega so njegove fotografije tudi tako osupljive.

ilhan eroglu sony alpha 7R III samoten moški stoji na skali in zre proti jezeru z gorami v ozadju

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 12–24 mm f/4 G | 1/160 s @ f/6,3, ISO 100

Ilhana je želja po pustolovščinah in odkrivanju novih krajev popeljala na najrazličnejše konce sveta, zato je njegov nabor fotografij z različnih koncev zemeljske oble edinstven. Ilhan zajema podobe v lastnem neponovljivem slogu, vse od vročih in peščenih sipin v saharski puščavi do s snegom prekritih gorskih vrhov v Čilu.

Od vseh mest, ki jih je Ilhan obiskal, pa v njegovih očeh najbolj izstopa vulkanska gora Bromo v Indoneziji.

Zdelo se je, kot bi stopili v drug svet. Povzpeli smo se na vrh kraterja, iz globine katerega se je dvigoval dim, bilo je naravnost čarobno.”

ilhan eroglu sony alpha 7R planina svetega mihaela skozi meglico s pticami nad njo

© Ilhan Eroglu | Sony α7R + FE 70–400 mm f/4–5,6 G SSM II | 1/160 s @ f/4,5, ISO 100

Vse Ilhanove fotografije pa le niso nastale daleč od njegove rodne Turčije. Številne njegove najljubše slike so bile posnete veliko bližje domu na priljubljenih turističnih točkah v Evropi, vse od uličnih beneških kanalov do čarobne planine Svetega Mihaela, pa do zaspanih polj sivke v Provansi.

Ilhanove slike izstopajo in so prepoznavne po slogu zaradi njegovega občutka za slikarstvo, s katerim zna prepoznati klasično kompozicijo, ter seveda zaradi barv in svetlobe.

ilhan eroglu sony alpha 7R III odsev mogočne gore z meglico ob vznožju v mirni vodi

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 16–35 mm f/2,8 GM | 1/320 s @ f/16, ISO 100

Ilhan je navdih za fotografijo morda res črpal iz ljubezni do slikarstva, ampak tako kot številni drugi krajinski fotografi, je tudi on odvisen od narave, poleg tega potrebuje veliko mero potrpežljivosti, ko čaka na popolno svetlobo za posnetek prizora.

“Vreme je seveda zelo pomembno, ampak meni je vseeno, ali dežuje, pripeka sonce, sneži ali pa je oblačno – nobena od teh razmer ni bolj ali manj primerna. Različne vremenske razmere zgolj ponujajo celo vrsto načinov za odličen posnetek, pri čemer pa je vendarle treba natančno vedeti, kako prizor posneti.”

“Za krajinskega fotografa, kot sem jaz,” nadaljuje, “je svetloba tista, ki spremeni vse. Obožujem moč naravne svetlobe, ob kateri lokacija lahko dobi čisto drug obraz. Najraje imam jesenski dan po nočnem dežju – zlati odtenki ob sončnem vzhodu naslednje jutro so nekaj, česar ne gre zamuditi.”

ilhan eroglu sony alpha 7R III divji konji galopirajo po morski vodi ob sončnem zahodu v ozadju

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS + pretvornik 1,4x | 1/1000 s @ f/7,1, ISO 640

Čeprav njegove fotografije morda niso podobne običajnim krajinskim slikam v smislu svetlobe in barv, pa se Ilhan glede tega, kdaj je najboljši čas za snemanje, pridružuje večini drugih na tem področju.

“Nerad slikam sredi dne, ko je sonce visoko in je svetloba zelo močna. Raje fotografiram ob sončnem vzhodu in zahodu, takrat je svetloba mehka in polna barv.”

Ilhana na potovanjih spremlja Sonyjev α7R III. “Zame je α7R III popoln del opreme, ki jo potrebuje krajinski fotograf,” pojasni. “Ponaša se z neverjetno ločljivostjo 42,4 milijonov slikovnih pik, kar je točno to, kar potrebujem za jasen prikaz zapletenih podrobnosti prizora pred sabo.”

ilhan eroglu sony alpha 7R II slikovita koča v gorski pokrajini z izrazitimi oblaki

© Ilhan Eroglu | Sony α7R II + FE 24–70 mm f/2,8 GM | 1/60 s @ f/8,0, ISO 100

Ilhan se pri svojem delu močno naslanja tudi na dinamični razpon, ki odlikuje α7R III, saj lahko z njim zajame celoten svetlobni in barvni razpon, ne da bi ogrozil kakovost končnega posnetka.

“Pri fotografiranju ob sončnem vzhodu ali zahodu,” razloži Ilhan, “z nastavitvami dinamičnega optimiziranja razpona v fotoaparatu zajamem kar največ podrobnosti osvetljenih in osenčenih delov. Če je naravna svetloba še posebej močna, jo nekoliko zatemnim s stopnjevanim filtrom nevtralne gostote z močjo 0,6, da se zlije s pokrajino.”

ilhan eroglu sony alpha 7R III zamegljeni gorski vrhovi nad dolino, po kateri se plazijo meglice

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 1/640 s @ f/8,0, ISO 100

Med objektivi Ilhan največkrat uporablja tri objektive z zoomom serije G Master, in sicer FE 16–35 mm f/2,8, FE 24–70 mm f/2,8 in FE 70–200 mm f/2,8. Ti trije objektivi ponujajo vse goriščne razdalje, od 16 mm vse do 200 mm, zato lahko posname vse, od širokokotnih slik v ospredju, do gorskih vrhov in gradov, zavitih v jutranjo meglico, ki jih poišče s teleobjektivom.

Kljub vsem opravljenim potem pa Ilhan še ni nehal raziskovati, saj načrtuje številna razburljiva potovanja in pustolovščine, med katerimi je Japonska, kjer želi ovekovečiti znano cvetenje češenj. “Na Japonsko se ne odpravljam prvič, vendar bi rad izvedel več o japonski kulturi in naravi. Še posebej se veselim fotografiranja barv, ki jih ponuja čas cvetenja češenj (sakura), ob katerih človeku zastane dih.”

Izdelki, predstavljeni v tem članku
ILCE-7RM3
»α7R III 35 mm objektiv polnega formata in samodejno ostrenje«
ILCE-7RM2
α7R II s senzorjem polnega formata z osvetlitvijo ozadja
ILCE-7R
Fotoaparat α7R serije E s senzorjem polnega formata
SAL14TC
1,4-kratni telekonverter
SEL1224G
FE 12-24mm F4 G
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL70200GM
FE 70–200 mm F2,8 GM OSS
SEL2470GM
FE 24–70 mm F2,8 GM
SAL70400G2
70–400 mm F4–5,6 G SSM II
İlhan Eroğlu
Alpha Universe

İlhan Eroğlu

Turčija

Zame je svet ogromno slikarsko platno. V vsaki državi, ki jo obiščem, rišem slike s fotografiranjem.

Prikaz profila


x