Slika je vse 

 Peter Neill

Ni slučaj, da je ena od najbolj glamuroznih vrst fotografije – glasbena fotografija – obenem tudi med najzahtevnejšimi. Peter Neill je s trdim delom in vztrajnostjo postal eden od najbolj iskanih fotografov glasbenih dogajanj v živo v panogi.

S svojim načinom zajemanja umetnikov med nastopom je uspel priti do nekaterih največjih glasbenih imen, med katerimi so tudi The Script, Rick Astley, Will.I.am in Justin Timberlake.

peter-neill-sony-alpha-7RIII-rockerska-zvezda-s-kitaro-gibson-hummingbird
© Peter Neill | Sony α7R III + 24–70 mm f/2,8 GM | 1/320 s @ f/2,8 ISO 1600

Kljub spontanosti, ki botruje nekaterim neverjetnim slikam dogajanja v živo, pa je vanje treba včasih vložiti veliko raziskovanja in načrtovanja, da jih na koncu vidimo takšne, kakršne so.

“Ko prvič sodelujem z nekim umetnikom, se pozanimam, po čem je znan. Tako na primer Nicky Wire (basisit v skupini Manic Street Preachers) vedno naredi neke vrste norega škarjastega poskoka, med tem ko Danny iz skupine The Script na koncu prireditve pogosto odskoči od svojih bobnov. Na takšne trenutke je treba biti pripravljen." 

peter-neill-sony-alpha-7SII-skupina-elbow-na-koncertu-2018
© Peter Neill | Sony α7S II + 24–70 mm f/2,8 GM | 1/320 s @ f/2,8 ISO 5000

 “Ena od stvari, ki jih rad naredim za umetnika, s katerim še nisem delal, je, da v storitvi YouTube poiščem zabavne videoposnetke njegovih nastopov. Tako lahko na fantastičen način odkrijem, kaj lahko pričakujem. Recimo, da so novinarjem in fotografom namenjene le tri skladbe in se med izvedbo druge vsi fotografski novinarji nagnetejo na desno stran, ker se je basist pomaknil na rob odra. No, jaz pa vem, da se bo v tretji skladbi zgodilo še nekaj boljšega, saj se bo vodilni vokalist premaknil na levo in tam nekaj naredil. Tam pa lahko že čakam jaz in posnamem sliko, ki je ne bo uspel narediti nihče drug.” 

peter-neill-sony-alpha-7RIII-the-script-vodilni-vokalist-z-akustično-kitaro-gibson-na-koncertu

© Peter Neill | Sony α7R III + 24–70 mm f/2,8 GM | 1/800 s @ f/2,8 ISO 1250

Kot sicer v življenju si Peter prizadeva zgraditi odnos z ljudmi, s katerimi dela, in ne gre vedno le za to, da se ob vsaki ponujeni priložnosti nekaj posname.

“Najboljše slike včasih nastanejo, ker si samozavesten in veš, kdaj je treba pokrov objektiva vrniti na fotoaparat. Pred nekaj leti sem bil v zaodrju prizorišča, kjer je nastopal Gary Barlow. Medtem ko sem klepetal z njegovim menedžerjem, je v zaodrje nenadoma prišla njegova družina in stekla proti njegovi garderobi. Nagonsko sem namestil pokrov objektiva.”

“Nekaj ur pozneje mi je Gary dejal: "Opazil sem, kaj si naredil s pokrovom objektiva. Res sem ti hvaležen za to." Takšne malenkosti so lahko zelo pomembne in ko sem pozneje srečeval Garyja, je bil v moji družbi sproščen, saj je vedel, da mi lahko zaupa.”

ter-neill-sony-alpha-7SII-guy-garvey-skupina-elbow-na-koncertu
© Peter Neill | Sony α7S II + 24–70 mm f/2,8 GM | 1/500 s @ f/2,8 ISO 640

Zadnjih nekaj let je Peter delal v studiu in ob prizoriščih, vendar so njegove slike takšne, kot si želi, zato, ker je njegov odnos z umetniki povsod enak.

“Vse ljudi, s katerimi sem delal v studiu, sem že predhodno nekaj časa poznal, tako da sem že nekaj vedel o njih. Rick Astley na primer zna biti zabaven in čudaški, zato sem ga v studiu prosil za nekaj stvari, da bi pokazal to njegovo značajsko lastnost. Če ga ne bi poznal, tega preprosto ne bi znal izvabiti iz njega.”

peter-neill-sony-alpha-7SII-rick-astley-v-studiu-pozira-za-portret

© Peter Neill | Sony α7S II + 24–70 mm f/2,8 GM | 1/250 s @ f/3,2 ISO 400

Delo s slikami v studiu je za Petra vedno sodelovanje z drugimi, vendar je obenem tudi prepričan, da je njegova vloga fotografa prav tako ustvarjalna in ne vključuje le spretne uporabe fotoaparata.

"Od umetnika poskušam vedno najprej dobiti nekaj njegovih najljubših slik. Istočasno se moram zavedati, da od mene pričakujejo ustvarjalnost, če že najamejo nekoga, ki naj bi bil takšen. V resnici je treba poiskati ravnovesje med tem, kako izpolniti njegove potrebe, obenem pa predvidevati in iskati nekaj, kar je še boljše, s čimer bo posnetek še lepši. Fotografski strokovnjaki bi temu rekli, da moraš sam sebi zaupati.”

peter-neill-sony-alpha-7SII-coldabank-v-studiu-portret

© Peter Neill | Sony α7S II + 24–70 mm f/2,8 GM | 1/250 s @ f/8,0 ISO 50

Peter za vse svoje fotografije uporablja dva fotoaparata, Sonyjeva α7R III in α7S II – vsak zase ponuja funkcije, ki se med seboj malenkost razlikujejo, vendar izpolnjujejo vse njegove zahteve pri fotografiranju. 

"Možnost uporabe enega ali drugega fotoaparata je preprosto fantastična. Zmogljivosti za snemanje fotografij in videoposnetkov obeh so izjemne. Če na primer želim posneti izjemno fotografijo ali videoposnetek pri šibki svetlobi, je zmogljivost fotoaparata α7S II absolutno fenomenalna. Če pa želim dobiti najboljšo ločljivost, ga zamenjam z α7R III. Uporabljam dva glavna objektiva, 24–70-milimetrski objektiv serije G Master z zaslonko f/2,8 in 70–200-milimetrski objektiv serije G Master z zaslonko f/2,8. Nekajkrat sem si sposodil 85-milimetrski objektiv serije G Master z zaslonko f/1,4 – všeč mi je ročna zaslonka na tem objektivu. To je objektiv, ki ga bom naslednjič kupil."

Tistim, ki mu želijo slediti, Peter priporoča, naj bodo odločni in vztrajni.

“Preden dobite prvo dovolilnico za prehod, vas velikokrat zavrnejo. Biti morate odločni, saj se na koncu večina le vda. Uspe le tistim, ki ne odnehajo. Najpomembnejši je pravi pristop.”

Najpomembnejši Petrovi namigi za najboljše slike

Vedeti morate, koga fotografirate. Pozanimajte se o načinu nastopanja in kaj lahko pričakujete med posameznimi izvedbami. 

Med portretiranjem v studiu gradite odnos s svojim objektom. Tako dobite od njega več, vaše slike pa bodo zaradi tega boljše. 

Vedeti morate, kdaj je treba fotoaparat odložiti. Če imate srečo in se lahko prebijete v zaodrje, morate vedeti, kdaj je treba nehati fotografirati umetnika in razumeti morate, kdaj je nastopa konec. 

Spoznajte vse skrivnosti fotoaparata, saj morate vse gumbe najti v zatemnjenem okolju.

Poskusite ostriti ročno. Uporabljajte povečan prikaz in nastavitev ostrenja za hitre in natančne rezultate.

 Izdelki v tem članku 
ILCE-7SM2
Fotoaparat α7S II serije E s senzorjem polnega formata
ILCE-7RM3
»α7R III 35 mm objektiv polnega formata in samodejno ostrenje«
SEL2470GM
FE 24-70mm f/2,8 G Master
TEST
Peter Neill
Alpha universe

Peter Neill

Združeno kraljestvo 

Peter Neill je naš najboljši fotograf do zdaj, tako da enostavno ne sodelujemo z nikomer drugim več. Mark Sheehan, The Script.

Prikaz profila


x