Sony-A6600-s-priključenim-mikrofonom,-usmerjenem-proti-vlogerju-HERO-2000x700

Potovalno vloganje s fotoaparatom α6600

Jonah Plank

Jonahu Planku ustvarjanje ambicioznih potovalnih vlogov ni tuje. V njegovem priljubljenem istoimenskem YouTubovem kanalu je veliko ocen in vsebin, povezanih s potovanji. Nedavno pa se je skupaj s prijateljema vrnil s potovanja od Berlina do norveškega Nordkappa, ki je trajalo mesec dni in na katerem je ustvaril dveurni dokumentarni film, posnet v največji meri z novim Sonyjevim fotoaparatom α6600.

jonah plank sony alpha 6600 zasnežene gore se kopajo v rožnati svetlobi v polmraku

© Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/200s @ f/8.0, ISO 200

“Moja postavitev je povsem preprosta,” pove Jonah, “Pred sabo imam na stojalu Sonyjev fotoaparat α6600 za snemanje, potem je tu glavni reflektor in osvetlitev iz ozadja. Približno 90 % svojih videoposnetkov posnamem z enako postavitvijo, torej se preprosto usedem in pritisnem na gumb za snemanje.”

Čeprav Jonah fotografira tudi s Sonyjevimi fotoaparati α7 III, α7R III in α7S II, pa se najraje odloči za α6600, ko želi posneti sebe. “Razlog za to je dvižni zaslon,” razkrije, “ki je zelo uporaben, saj lahko med snemanjem vidim sebe.”

Sony A6600 s priključenim mikrofonom, usmerjenim proti videografu

Prav ta funkcija je bila skupaj s funkcijo samodejnega ostrenja oči za Jonaha posebej uporabna na njegovem zadnjem potovanju. “Na našem potovanju na Norveško smo s Sonyjevim fotoaparatom α6600 posneli veliko,” pravi, “v avtomobilu smo bili trije in ko smo govorili v smeri fotoaparata, so bili po zaslugi tehnologije sledenja v realnem času samodejno izostreni naši obrazi ali oči. V takšnih primerih sem vedno nastavil najvišjo stopnjo odzivnosti samodejnega ostrenja, saj se je na ta način funkcija samodejnega ostrenja nemudoma odzvala na premik fotoaparata in znova izostrila. Za ustvarjanje takšne vrste dokumentarnega filma je to zelo, zelo uporabno.”

Čeprav Jonah večinoma snema v 4K, za snemanje počasnih posnetkov izkorišča tudi prednosti ločljivosti Full HD 120p. Tako kot izdelki iz ponudbe fotoaparatov polnega formata α7 tudi α6600 omogoča snemanje s slikovnim profilom S-Log za zajemanje zadnjega delčka dinamičnega razpona. “S-Log veliko uporabljam,” pojasni Jonah, “ko želim ustvariti resnično dobro izdelan posnetek ali sekvenco, ampak za bolj dokumentarne in vlogerske vsebine v slogu "teci in sproži« dejansko uporabljam PP0, torej brez slikovnega profila. To morda zveni nekoliko čudno, ampak barve iz PP0-ja so mi všeč, tako da mi za posnetek ni treba pretirano stopnjevati barv. Način je hiter in priročen, slika pa deluje odlično. Pomeni, da lahko preprosto pritisnem na gumb za snemanje in začnem snemati, kar res ustreza mojemu slogu ustvarjanja filmov.”

Med objektivi za α6600 ima Jonah nekaj najljubših; med njimi so objektivi FE, zasnovani za večji senzor njegovih fotoaparatov α7, kot so Sonyjevi FE 28 mm f/2, FE 50 mm f/1,8 in FE 85 mm f1/,8, da objekti izstopajo od ozadja.

“SteadyShot uporabljam vedno, vendar z objektivom FE 85 mm f/1,8 res deluje popolno,” pravi. “Objektiv in fotoaparat je malce težko uravnotežiti na kardanskem mehanizmu, zato ga pogosto držim kar v roki, še posebej za počasne posnetke B-Roll.”

Nativna objektiva za senzor APS-C v fotoaparatu α6600 sta širokokotni objektiv z zoomom E 10–18 mm f/4 OSS in objektiv E 16–55 mm f/2,8 G. Glede na svojo velikost Jonahu ponujata veliko prilagodljivosti.

Po zaslugi Sonyjevega mikrofona z držalom ECM-B1M je poskrbljeno tudi za zvok. “To je odličen mikrofon, ki omogoča hitro pripravo za snemanje videoposnetkov za YouTube,” pojasni Jonah. “Z njim je vse tako enostavno. Ko sem se mu ob snemanju videoposnetka s fotoaparatom, ki je imel na objektivu pokrov, zelo približal, da bi lahko posnel svoj glas, sem ga uporabil celo za komentarje.”

jonah plank sony alpha 6600 severni sij nad goro, ki se zrcali v morju

© Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18mm f/4 OSS | 6s @ f/4.0, ISO 8000

Jonah je potreboval nekaj let, da je prišel do točke, ko ustvarja projekte in videoposnetke, ki jih ima rad, vendar ni pozabil svojih začetkov, zato tistim, ki bi želeli začeti sami ustvarjati videoposnetke, ponuja nekaj nasvetov:

“Preprosto začnite. Začnite delati in začnite govoriti o tem, kar imate radi. Ni pomembno, koliko ljudi boste nagovorili, koliko ogledov ali koliko naročnikov boste pridobili, razmislite le o tem, kaj želite sporočiti in zakaj počnete to, kar počnete.”

Predstavljeni izdelki

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili