skupina mladih ljudi poskakuje pred steno ponoči

Jump In | Preizkušanje novega objektiva PZ 16–35 mm f/4 G

Alan Stockdale

Sonyjev objektiv FE PZ 16–35 mm F4 G

Moje ime je Alan Stockdale. Sem vodja podjetja za videoprodukcijo, ki sem ga ustanovil leta 2004, nudimo pa celovito ponudbo, od koncepta do končnega izdelka. Delam z različnimi strankami in neposredno z blagovnimi znamkami. Tesno sodelujem tudi z blagovnimi znamkami v filmski industriji, kot so Manfrotto, Litepanels, Atomos, Schneider Kreuznach in Sony, za katere sem ustvaril filmske kampanje. Večina mojih projektov temelji na glasbi in ritmu. Ustvarjam zgodbe, ki spodbujajo te čute.

‘Jump In’ je kratek film, posnet z objektivom FE PZ 16–35 mm f/4 G. Zaradi njegove široke goriščne razdalje sem sprva želel predstaviti arhitekturo, nato pa se je ta zamisel razvila dalje. V filmu ’Jump In’ spremljamo potovanje fanta, ki želi izpopolniti svoje spretnosti in pri tem sprejme nekatere tvegane odločitve, samo dogajanje pa nas popelje v mestno pokrajino Brighton na južni obali Združenega kraljestva in vzdolž slikovitih belih obalnih klifov.

Ko sem prvič odprl škatlo z objektivom FE PZ 16–35  mm f/4 G, me je najprej presenetila njegova kompaktna zasnova. Nato sem objektiv vzel v roke. Ta objektiv je neverjetno lahek. To me je šokiralo, saj je opremljen s številnimi funkcijami. V primerjavi z mojim starejšim objektivom FE 16–35 mm f/4 ZA OSS je ta manjši, lažji in ima veliko več funkcij.

bližnji posnetek sonyjeve kamere fx6 z nameščenim objektivom 16 35

Glavna razlika je zmogljivi zoom, vendar ne le to – objektiv ohrani svojo obliko pri zoomiranju v celotnem razponu 16–35 mm s stalno zaslonko f/4. Zaradi tega je to popoln objektiv za uporabo na kardanskih mehanizmih, saj teža pri prilagajanju goriščne razdalje ni spremenjena.

fotoaparat sony fx3, nameščen na sprednjem delu avtomobila

Moj starejši objektiv Zeiss nima nobenih dodatnih funkcij na ohišju, medtem ko je novi PZ 16–35 opremljen z možnostjo samodejnega in ročnega ostrenja, programirljivim gumbom za zaklep ostrenja, vrtljivim gumbom za zoom, zaklepom zaslonke ter možnostjo onemogočanja klikanja obroča za zaslonko, ki ga lahko spremenite tudi na samem objektivu – to je veliko funkcij za tako kompakten objektiv.

Nikakor ne smemo spregledati možnosti samodejnega in ročnega ostrenja. Ta objektiv je opremljen s štirimi linearnimi motorji XD, ki so povezani s funkcijo samodejnega ostrenja in zoomiranja za zagotavljanje hitrosti in natančnosti. V kombinaciji z izdelkom, kot je FX6 ali FX3, imate na voljo neverjetno tih in natančen sistem za zoomiranje ter samodejno ostrenje. Če želite ustvariti hitrejše ali počasnejše gibanje, lahko hitrost zooma prilagodite tudi v nastavitvah izdelka – vse to z minimalnim zvokom ostrenja.

kamera sony fx6 na stojalu z avtomobilom v ozadju

Pri nekaterih prizorih filma ‘Jump In’ sem moral kamero upravljati na daljavo, zato sem jo povezal z aplikacijo Sony Imaging Edge v svojem telefonu. Na ta način sem lahko izbral točke ostrenja, prilagodil nastavitve in začel snemati, hkrati pa sem lahko tudi nemoteno približeval in oddaljeval prizore. Takšen način dela omogoča funkcija zooma, ki prinaša zares velike spremembe pri snemanju na daljavo ali če je kamera na težko dostopnem mestu.

moški drži telefon, v katerem je prikazana programska oprema sony imaging edge

Pri prihodnjih snemanjih bom to funkcijo uporabljal tako, da bom svoj telefon namestil na kardanski mehanizem, s čimer bom lahko hitro in preprosto dosegel učinek ‘približevanja in oddaljevanja’.

Ta objektiv vključuje res veliko funkcij, zaradi svoje lahke in kompaktne zasnove pa lahko zatrdim, da me bo spremljal na vseh mojih prihodnjih snemanjih.

Predstavljeni izdelki

Alan Stockdale

Alan Stockdale | UK

Zaradi naše strasti do ustvarjanja izvirnih zgodb in najbolj inovativne opreme lahko ustvarjamo filmske kampanje od koncepta do končnega izdelka.

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili