Zmagovalec natečaja v kategoriji krajinskih fotografij: Iz teme

Krajinska fotografija je bila tema zadnjega kroga Sonyjevega natečaja Alpha Universe v Instagramu, zato smo bili prepričani, da bo natečaj priljubljen. Udeležili so se ga fotografi iz vse Evrope, slike pa so prikazovale skoraj vse dele našega planeta. Razstavljenih je bilo ogromno najrazličnejših slik, od tistih zasneženih gora, do tistih s soncem obsijanih plaž, pa do travnatih polj in starodavnih dreves. Iskali smo slike, ki niso bile le tehnično dovršene, temveč so ponujale tudi nekaj, zaradi česar nam je ob sliki pokrajine na sliki zastal dih. Ob takšni raznolikosti prizorov morda ni bilo presenetljivo, da so pogosto najbolj izstopale preprostejše fotografije. To še posebej velja za zmagovalno fotografijo – čudovita slika mladega drevesa, prekritega z ivjem, v temačnem gozdu, prepredenem z meglicami, Fabiana Balinta.

fabian balint sony alpha 7R3 osamljeno drevo na čistini v gozdu, prepredenem z meglo

© Fabian Balint | Sony α7 III + DT 135mm f/2 SAM | 1/320s @ f/2.0, ISO 200

Nekega jutra, pozno jeseni,” pojasni Fabian, “sem se sprehajal po čudovitih gozdovih blizu rodnega mesta Piatra Neamt, majhnega, a lepega mesta v Romuniji. Vsa drevesa, grmi in odpadlo listje so bili prekriti z debelo plastjo ivja in prepredeni z gosto meglo. Ko sem zagledal to majhno drevo, sem bil presenečen nad tem, kako je izstopalo z ozadja.

Enakih misli kot Fabian so bili tudi Sonyjevi člani žirije, ki jim je bila všeč ta preprosta, vendar čudovita slika. Zapisali so: “Všeč nam je kontrast, ki ostro ločuje drevo od mehkega in megličastega ozadja. Skoraj je mogoče čutiti krhko listje in z ivjem prekrita tla.” Fabian je posnetek naredil s Sonyjevim fotoaparatom Alpha 7 III, ki ga uporablja s celo vrsto različnih objektivov, med katerimi je tudi 135-mm objektiv z zaslonko f/2, s katerim je posnel zmagovalno sliko. Fabian uporablja ta objektiv poleg drugih Sonyjevih objektivov, ZA Sonnar T* FE 35 mm f/2,8, ZA Sonnar T* FE 55 mm f/1,8 ZA, Macro G OSS FE 90 mm f/2,8 in GM OSS FE 100–400 mm f/4,5–5,6. Kot zmagovalec natečaja lahko Fabian zdaj svojo opremo dopolni z izbiro novega objektiva. “Izbral sem GM FE 16–35 mm f/2,8,” razloži Fabian, “in sicer zaradi njegove vsestranske goriščne razdalje ter izjemne kakovosti slike. Ultra širokokotnih objektivov v preteklosti nisem veliko uporabljal, vendar sem v fotografiji vedno pripravljen na izzive, zato bom poskusil krajinske posnetke zajeti iz popolnoma nove perspektive. Svojo krajinsko fotografijo bi želel dopolniti z raziskovanjem astrofotografije. To je zame popolnoma novo in neraziskano področje in menim, da mi bo ta novi objektiv pomagal na tej fotografski poti.” Fabianove nove izkušnje lahko spremljate v Instagramu (@balintfabian). Če se želite v naslednjem Sonyjevem natečaju Alpha Universe v Instagramu potegovati za zmago, vsekakor spremljajte @alphauniversebysony.eu in ne spreglejte natečajev v prihodnosti.

Spremljajte nas v Instagramu Spremljajte Alpha Universe v Instagramu

Spremljajte α Universe v Instagramu, kjer najdete najnovejše namige, zgodbe in podatke o natečajih

ciprian negura sony alpha 7M3 z ivjem prekrita veja v zamegljenem temnem gozdu

© Ciprian Negură | Sony α7 III + 28-75mm f/2.8 | 1/10s @ f/10.0, ISO 100

janis palulis sony alpha 7RM2 sončni zahod za nizkima drevesoma z osvetljenim ospredjem

© Jānis Paļulis | Sony α7R II | ISO 100

dmytro korol sony nex 6 čudovit gorski vrh ob mraku, obsijan s toplo svetlobo polne lune, ki se vidi v ozadju

© Dmytro Korol | Sony NEX 6 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS | 1/30s @ f/8.0, ISO 100

Predstavljeni izdelki

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili