Spremenite svoj svet v otroški peskovnik

 Uroš Podlogar 

“Včasih so moje ideje prav nore. Takšno je na primer kolesarjenje v snegu ali plezanje po zaledenelem slapu.”

 Veličastne krajine so lepe, vendar pa Uroš Podlogar s svojimi fotografijami ljudi, ki počnejo izjemne stvari na neverjetnih mestih, presega tisto običajno.

Uroša že vse življenje privlači dogajanje na prostem: “Rad se sprehajam v naravi in rad imam mesta, ki ponujajo ekstremna doživetja. Vedno sem bil ljubitelj športa, planinaril sem in plezal in nato vse to združil v svoji fotografiji.” 

 

uros podoglar sony alpha 7RM2 plezalci na gorski steni
© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 24–70 mm f/2,8 GM | 1/640 s @ f/5,0, ISO 50

Uroševe fotografije so tako prepričljive zaradi kombinacije izjemnih krajin in ekstremnega človeškega napora. Pogled na človeka v naravnem okolju v gledalcu vzbudi občutek razsežnosti in mogočnosti lokacije, zato je veliko več kot le pogled na lepo krajino.

“Če fotografiram le naravo, se mi slike zdijo nekako prazne,” pravi Uroš. Čeprav so plezalci, smučarji in gorski kolesarji redno na njegovih slikah, pa posnetki ne nastanejo čez noč, včasih jih načrtuje več mesecev ali celo let. 

uros podoglar sony alpha 7RM2 plezalec na zaledeneli gorski steni
© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16–35 mm f/4 ZA | 1/100 s @ f/4,0, ISO 50

“Čakal sem tri leta, da se je voda v tem slapu dovolj ohladila in zamrznila. Našel sem plezalca, ki si je upal plezati po njem, nato pa sva za podvig imela samo dva dni. Dolgo sva čakala na pravi trenutek, vendar nama je na koncu le uspelo posneti sliko.”

uros podoglar sony alpha 7RM2 plezalec na zaledeneli gorski steni

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16–35mm f/4 ZA | 1/125 s @ f/4,0, ISO 125

Urošev glavni fotoaparat je Sonyjev α7R III. Povedal je, da je zelo navdušen nad dinamičnim razponom, ki ga ponuja ta fotoaparat. Med objektivi ima pri svoji širokokotni perspektivi najraje FE 16–35 mm f/4 ZA.

“Pogosto delam zgodaj zjutraj in včasih ob sončnem zahodu. Tudi pri šibki svetlobi lahko z dinamičnim razponom, ki ga zagotavlja moj fotoaparat, zajamem vse podrobnosti svetlih in zasenčenih delov prizora”.

uros podoglar sony alpha 7RM2 kolesar na gorski cesti
© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16–35 mm f/4 ZA | 1/1600 s @ f/4,0, ISO 320

Pri akcijskih fotografijah je brez dvoma ključnega pomena še hitro neprekinjeno samodejno ostrenje in hitrost 10 sličic na sekundo pri zaporednem fotografiranju. “Za moj način dela je neprekinjeno samodejno ostrenje bistveno, saj mi omogoča, da zajamem vse, kar sodi v športni prizor.” 

uros podoglar sony alpha 7RM2 fotoaparat v vodotesnem ohišju v čolnu

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16–35mm f/4 ZA | 1/500 s @ f/4,0, ISO 50

Ker je Uroš sam aktivni športnik, ki ve, kako se športniki gibljejo, in hkrati pozna naravne zakone, ve, kako fotografirati, da bodo slike kar najboljše.

“Lastne športne izkušnje mi močno pomagajo, saj lažje razumem ali si predstavljam stvari, ki sem jih že izkusil, zato imam zgodbo že v glavi. Na stvari gledam drugače kot nekdo brez takšnih izkušenj, ki samo stoji in snema.”

uros podoglar sony alpha 7RM2 ženska v jogijskem položaju na vrhu gore

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16–35 mm f/4 ZA | 1/320 s @ f/6,3, ISO 50

Kako Urošu nikoli ne zmanjka idej? ‘Navdih najdem v nenavadnih stvareh iz vsakdanjega življenja’

 Izdelki v tem članku 
ILCE-7RM2
α7R II s senzorjem polnega formata z osvetlitvijo ozadja
SEL2470GM
E 24–70 mm F2,8 GM
SEL1635Z
Vario-Tessar T* FE 16–35 mm F4 ZA OSS
TEST
SEL2470Z
Vario-Tessar T* FE 24-70 mm F4 ZA OSS
Alejandro Ceresuela
Alpha Universe

Uroš Podlogar

Slovenija

"To ni služba. To je strast, ljubezen pravzaprav. Poiščite tisto, kar vas radosti in zaradi česar vam srce hitreje bije. Nato temu sledite z vsem svojim srcem."


x