Povežite se

Gábor Erdélyi

Odlične popotniške fotografije ni mogoče narediti pod časovnim pritiskom. Prav tako ne more biti omejena le na posnetke najbolj priljubljenih mest, kjer so sledi stojal številnih drugih fotografov, ki so že bili tam. Tudi osebe na fotografijah ne smejo biti upodobljene kot žrtve na fotografskem safariju.

Po mnenju Gábora Erdélyija se mora fotograf za odličen posnetek močno poglobiti v temo fotografiranja, stopiti mora v svet, ki ga snema, in ga doživeti. Če fotograf ne postane del neke pustolovščine, tega ne more pričakovati niti od svojih gledalcev.

“Zame,” pojasni Gábor, “je bistvo popotniške fotografije radost, ki jo občutim, ko lahko novo doživetje spremenim v trenutek, ki traja. Najpomembnejša je pustolovščina, radost odkrivanja novih stvari. Ko se odpravim na potovanje, želim vedeti le dvoje – čas odhoda in čas vrnitve. Zamislim si nek okviren seznam vsega, kar me zanima, pri čemer pa se izogibam najbolj obljudenih turističnih krajev. Lokalne prebivalce povprašam po poteh in uporabljam kolikor se le da malo javnih prevoznih sredstev. Če je le mogoče, se do vseh izbranih mest odpravim peš.”

gabor erdelyi sony alpha 7RII temna in zlovešča ulična pot ponoči

© Gábor Erdélyi | Sony α7R II | 35 mm f/1,4 | 1/200 s @ f/2,2, ISO 3200

“Popotniška fotografija vključuje več disciplin, kot so portretna, krajinska in dokumentarna fotografija ter fotografija narave,” nam pove, “zato je fotografiranje potovanj zame bolj stanje duha. Na poti sem vsaj štiri ali pet tednov, kar pomeni, da lahko bolje spoznam kulturo in prevladujoče vzdušje. Pravzaprav je moj cilj samo potovanje, fotografije so le odmev notranjega doživljanja na poti.”

gabor erdelyi sony alpha 9 pešec v polsenci pri prečkanju s številnimi ljudmi na drugi strani

© Gábor Erdélyi | Sony α9 | FE 50 mm f/1,8 | 1/640 s @ f/8,0, ISO 320

Gábor je prepričan, da je s prehodom na Sonyjeve brezzrcalne fotoaparate pri ustvarjanju popotniške fotografije pridobil ogromno. “Moj glavni fotoaparat je α7R III,” nam pove, “je majhen in neopazen, poleg tega je lahek, kar je na potovanjih najpomembnejše. Ko sem na poti dva meseca, je teža opreme, ki jo moram nositi vsak dan, zelo pomembna. Zaradi zložljivega zaslona in izjemno hitrega ostrenja je odličen pomočnik na potovanju, pri portretiranju pa je še posebej uporabna funkcija samodejnega ostrenja oči.”

Ogromno prednost po njegovem mnenju predstavljata preprosta uporaba in prilagodljivi gumbi, saj lahko dela hitreje ter se tudi hitreje odziva na dogajanje, ki ga snema. “Snemam v ročnem načinu,” razloži, “zato programiram pomembne nastavitve za uporabo z glavnimi gumbi – to pa so ISO, načini samodejnega ostrenja in možnost tihega fotografiranja. Vse to je zelo uporabno za fotografiranje objektov na potovanju.”

S popotniško fotografijo se Gábor pogosto umakne od rednega poklicnega dela, ki vključuje portretiranje, modne fotografije in akte za velike revije, pri čemer se njegov pristop k enemu in drugemu načinu dela močno razlikuje.

gabor erdelyi sony alpha 7RII plesalec v zraku in njegova izrazita senca na zidu

© Gábor Erdélyi | Sony α7R II | 50 mm f/1,4 | 1/800 s @ f/6,3, ISO 125

“Pri portretiranju sem ves čas osredotočen in se pripravim na vsak posnetek posebej, medtem ko je na potovanju vse drugače. Največkrat nisem podoben osredotočenemu umetniku, niti ne organiziram svojih potovanj s posebnim namenom. Zanašam se na vtise in uživam v prostosti, ki jo ponujata potovanje in fotografija. Spontanost je zame nadvse pomembna.”

Gábor meni, da so dolga potovanja lahko čas za raziskovanje in doda: “Moja zadnja pot na Japonsko je bila razdeljena na tri dele in je trajala skoraj pol leta. To je bila zame priložnost za raziskovanje. Prve izkušnje popotnika močno osupnejo, zato lahko vidi le tisto, kar je na površju.”

Kljub namerni spontanosti številna Gáborjeva popotniška dela povezuje skupna tema. “Zelo me zanima odnos med človekom in njegovim okoljem, v največji meri odnos med življenjskim prostorom, ki ga je ustvaril mestni človek, mestom in ljudmi, ki v njem živijo. Zavestno po navadi raziskujem zaprte podkulture. Na Japonskem so me na primer povsem prevzeli odtujena mesta na zapuščenem podeželju in svet onsenov v kulturi obiskovanja javnih kopališč.” 

gabor erdelyi sony alpha 9 rdeče obarvan obok na Japonskem, ujet med jesensko listje

© Gábor Erdélyi | Sony α9 | 18 mm f/2,8 | 1/320 s @ f/7,1, ISO 1000

Ob takšnem načinu fotografiranja želi Gábor vedno znova vzpostaviti stik z ljudmi, ki jih snema na svojih potovanjih, in se pri tem izogniti neosebnim posnetkom, ki so lahko rezultat sloga bolj ozko usmerjene ulične fotografije. “Veliko bolj me zanimajo ljudje in kako predstaviti njihovo zgodbo ter okolje, v katerem živijo. V ta namen želim na svojih potovanjih vzpostaviti stik z ljudmi, začeti pogovor ali spiti pivo z njimi, čeprav včasih zadostuje že en pogled.”

gabor erdelyi sony alpha 7RII moški v čmerikavi svetlobi v kuhinji je z jedilnimi paličicami

© Gábor Erdélyi | Sony α7R II | 35 mm f/1,4 | 1/25 s @ f/6,3, ISO 2000

Gábor večinoma uporablja objektive FE 12–24 mm f/4 G, FE 24–70 mm f/2,8 GM in FE 70–200 mm f/2,8 GM in pojasni: "Ponujajo mi veliko možnosti kadriranja in vrhunsko kakovost slik. Pri sebi imam velikokrat tudi nekaj objektivov s fiksnim f/1,4 za posnetke pri šibki svetlobi, kot je FE 85 mm f/1,4 GM.”

gabor erdelyi sony alpha 9 vodne kapljice na okenskem steklu z ulično svetlobo v ozadju

© Gábor Erdélyi | Sony α9 | FE 50 mm f/1,8 | 1/250 s @ f/4,0, ISO 640

Kot pravi Gábor, lahko le s takšnim poglobljenim doživljanjem različnih mest poveže objekte popotniške fotografije, ki nimajo nič skupnega, in jih predstavi kot nenavadne. Posamezni elementi se zlijejo v vizualno pripoved z resnično zgodbo o prostoru in kulturi, kjer se znajde fotograf, okoliščine, v katerih so ljudje na posnetkih, pa so resnične.

Izdelki, predstavljeni v tem članku
ILCE-9
Brezzrcalni fotoaparat polnega formata α9 s skladnim CMOS-senzorjem

ILCE-9

ILCE-7RM2
α7R II s senzorjem polnega formata z osvetlitvijo ozadja

ILCE-7RM2

SEL50F18F
FE 50mm F1.8

SEL50F18F

Gábor Erdélyi
Alpha Universe

Gábor Erdélyi

Madžarska

Portret, na katerem je prikazana prava narava osebe, je nekaj povsem drugega kot portret, ki prikazuje zunanjo podobo osebe.

Prikaz profila


x