Naravna svetloba in kako vpliva na vaše posnetke

 Albert Dros

Fotograf Albert Dros svetlobnih pogojev ne prepušča rad naključju. “Vse načrtujem. Kdaj dobim najboljše svetlobne pogoje? Kdaj vzhaja in zahaja sonce? Kakšno je vreme? Če fotografiram odseve, se pozanimam o smeri in hitrosti vetra. Sceno poznam, še preden prispem na prizorišče.” 

Zaradi takšne natančne priprave lahko Albert ustvari tako sijajne fotografije pokrajine. Čut za kompozicijo si je v preteklosti kalil tudi kot grafični oblikovalec.

“Fotografije sem se resneje lotil šele pred šestimi leti med obiskom Hongkonga. Mesto je bilo polno motivov! Odsev neonskih luči na mokrih ulicah, neraziskani hribi, gore in naravni rezervati, ki jih najdete vsega 45 minut zunaj mesta.”

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-pokrajina-v-provansi-ponoči-pri-dolgotrajni-osvetlitvi
© Albert Dros | Sony α7R II | 25s, ISO 6400

V tem okolju se je Albert navdušil nad fotografiranjem pokrajine. “Pri fotografiranju pokrajine lahko uporabim veliko elementov oblikovanja. Od osnovnih pravil kompozicije in linij, vse do poudarka barve in kontrasta s svetlobo.”

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-osupljiva-svetloba-nad-vulkanom-v-daljavi
© Albert Dros | Sony α7R II + 55 mm f/1,8 ZA | 10 s @ f/1,8, ISO 3200

Albert z načrtovanjem izboljša možnosti za odličen posnetek. Vendar pa je še vedno odvisen od vremenskih razmer, tako kot vsi fotografi pokrajin.

“Upoštevanje vremena pri načrtovanju posnetkov zna biti zelo težavno, zlasti na Nizozemskem. Spremljam napovedi – visoka oblačnost, nizka oblačnost, smer vetra. Seveda se včasih ne posreči, vendar mi je všeč raziskovanje. Včasih se preprosto prepustim. Pogosto najdem prostor, ki ga želim obiskati, vendar na koncu posnamem nekaj čisto nenačrtovanega.”

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-kanal-v-amsterdamu-ponoči-pri-dolgi-osvetlitvi
© Albert Dros | Sony α7R II | 30s, ISO 50

Albert za širokokotne posnetke pokrajine uporablja le nekaj objektivov, večinoma objektiv FE 12-24 mm f/4 G. “Všeč so mi široke perspektive, pri katerih sem lahko zelo ustvarjalen. Pri 12 mm dobite zanimivo perspektivo, ki je ne uporablja veliko ljudi.” Izjema pri tem so izleti v gore, saj takrat uporablja objektiv FE 70-300mm f/4-5,6 G zaradi funkcije zooma, s katero doda posnetkom novo perspektivo.

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RIII-prvi-sončni-žarki-na-zasneženi-gori
© Albert Dros | Sony α7R II + 70-300mm f/4,5-5,6 G | 1/320 s @ f/10, ISO 100

Albert je za fotografiranje tega osamelca med trekingom uporabil ta objektiv. 

“Še vedno se spomnim trenutka, ko sem fotografiral gore. Ob sončnem vzhodu in zahodu pride do posebnega žarenja. Čeprav je sonce pod obzorjem, so vrhovi gora osvetljeni. Ljudje, ki živijo v gorah, to vedo, toda jaz prihajam iz položne Nizozemske. Zame je bila to nova izkušnja. Najboljše svetlobne pogoje pogosto dobite 30 minut pred sončnim vzhodom ali po sončnem zahodu. Z golim očesom tega ni vedno mogoče zaznati, toda z dolgotrajno osvetlitvijo pa lahko te odtenke še bolj poudarim.”

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-pokrajina-shark-mountain
© Albert Dros | Sony α7R II + 16-35 mm f/2,8 GM | 1/50 s @ f/8,0, ISO 100

Zaradi temeljitih priprav lahko Albert ustvari posnetke, pri katerih za poudarek lepote posnetka uporabi naravno svetlobo. Do osupljivega končnega izdelka ga tako loči le še en zadnji korak. “Pri svojih fotografijah rad poudarim naravno svetlobo. Všeč so mi fotografije, pri katerih uporabim že obstoječe svetlobne pogoje, s katerimi le še poudarim čarobni trenutek.’’

Namigi za edinstvene krajine

Vzemite fotoaparat s seboj, kamor koli greste, in ugotovite, kaj najraje fotografirate.

Poiščite svoj slog, bodite drugačni.

Čim bolj načrtujte svoje posnetke. Tako boste imeli več možnosti za odličen posnetek.

Vzemite si čas. Pridite na prizorišče eno uro prej, preden želite ustvariti posnetek.

Obdelajte fotografije tako, da poudarite naravno barvo in svetlobo.

 Izdelki v tem članku 
ILCE-7RM2
α7R II s senzorjem polnega formata z osvetlitvijo ozadja
ILCE-7RM3
Fotoaparat α7R III s 35-milimetrskim objektivom polnega formata in samodejnim ostrenjem
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
Albert Dros
Alpha universe

Albert Dros

Nizozemska

Obseden sem s tem, da moram narediti popoln posnetek.

Prikaz profila


x