Spontane poroke

Marcis Baltskars

‘Prav vsak poročni par je na poročnih fotografijah videti izjemno. Če mi oba zaupata, lahko naredimo posnetke, ki so resnično lepi in enkratni,’ pravi Marcis Baltskars, ki velja za enega najboljših poročnih fotografov na svetu.

Tako kot številni drugi fotografi se je tudi Marcis začel ukvarjati s fotografijo, ker mu vsakodnevni ustaljeni delovnik ni dišal.

marcis baltskars sony a7rIII posnetek ženina in neveste od blizu

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 1/250 s @ f/2,8, ISO 100

“Opravil sem veliko fotografskih tečajev, ki so jih pripravili nekateri vodilni latvijski fotografi. Naučil sem se delati s poklicnimi modeli, stilisti in vizažisti. Slike iz tistega obdobja so v družbenih medijih vzbudile nekaj pozornosti in začele so prihajati delovne ponudbe. Kmalu potem se mi je posvetilo, da bi lahko postal profesionalni fotograf in sprejel sem izziv.”

“Ko se ozrem 10 let nazaj, lahko rečem, da je treba biti ob pravem času na pravem mestu. Ničesar nisem prav posebej načrtoval ali počel z nekim namenom, vse se je zgodilo slučajno, potem pa se je zdelo, kot da se je usul plaz. Nikoli nisem načrtoval, da bi se posebej posvetil poročni fotografiji, mislim, da je bilo po njej le veliko povpraševanja.”

marcis baltskars sony a7rIII silhueta ženina in neveste v čolnu na jezeru

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s @ f/2,5, ISO 2000

Fotografi imajo v večini primerov poroke zelo radi ali pa jih sovražijo. Na porokah so fotografi pod pritiskom, saj se ni mogoče vrniti in posneti fotografije nek drug dan, ampak Marcis gradi svoj uspeh na ponujenih priložnostih.

“Rad imam pozitivna čustva, ki prevladujejo na poročni dan. Lepo je biti del takšnih čudovitih trenutkov. Vsaka poroka je nekaj posebnega.”

“Ljudje so zelo različni,” nadaljuje, “in fotograf mora biti na isti valovni dolžini z ženinom in nevesto. Poročni par mi mora zaupati in verjeti mora mojim predlogom, ki so pogosto spontani, saj se vremenske in svetlobne razmere nenehno spreminjajo.”

marcis baltskars sony a7rIII nevesta in ženin v oblekah, poškropljenih z barvo, med poljubom na plaži

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24–70 mm f/2,8 GM | 1/2500 s @ f/4,0, ISO 100

“Po navadi načrtujemo delo na dveh ali treh lokacijah, vse drugo je improvizacija. Včasih posnamemo najlepše fotografije ob poti zraven gozda ali travnika, ki smo ga spotoma opazili. Naravna svetloba je enostavno najboljša.”

“Če je le mogoče, fotografiram ob naravni svetlobi in le redko uporabljam bliskavico. Uporabljam Sonyjev α7R III in dinamični razpon, zaradi njegove visoke občutljivosti pa lahko fotografiram ob izjemno šibki osvetlitvi, saj kljub temu ustvarim osupljive slike. Najpomembnejše je poiskati svetlobo in jo izkoristiti v lasten prid.’’

marcis baltskars sony a7rIII mladoporočenca se držita za roke, ko sedita na robu balona na vroč zrak

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 12–24 mm f/4 G | 1/200 s @ f/4,0, ISO 100

“Lani se je nek par odločil, da se bo poročil v balonu na vroč zrak. Vstali smo ob dveh ponoči in obred se je začel ob sončnem vzhodu ob petih. Usoda je hotela, da je balon pristal na travniku, ki je bil videti naravnost pravljično, travo je prekrivala rosa in svetloba se je čarobno poigravala v njej. Na tem mestu smo posneli te čudovite fotografije.”

marcis baltskars sony a7rIII ženin in nevesta med poljubom na polju v kadru s pogledom skozi pajkovo mrežo

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24–70 mm f/2,8 GM | 1/125 s @ f/18, ISO 1000

“Fotoaparat α7R III v prvi vrsti uporabljam zaradi velikosti in kakovosti slik. Na voljo imam dovolj informacij za neomejeno urejanje posnetka. Ko snemam poročne fotografije v svojem reportažnem slogu, se objektom ne morem vedno približati tako, kot bi želel, ali pa je v kotu posnetka nekaj motečega. S Sonyjevim fotoaparatom α7R III imam na voljo 42 milijonov slikovnih pik, kar je ločljivost, s katero kljub malenkostnemu obrezovanju še vedno ohranim visoko ločljivost slik.”

marcis baltskars sony a7rIII nasmejana nevesta sedi na zadnjem sedežu avtomobila

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 12–24 mm f/4 G | 1/125 s @ f/4,0, ISO 500

“Popoln trenutek lahko ujamem tudi s fotografiranjem pri hitrosti do 10 sličic/sekundo – fotografiral sem s Sonyjevim fotoaparatom α9, ki omogoča fotografiranje pri 20 sličicah/sekundo – in ulovim tisti popoln trenutek, ko se zlijejo svetloba in čustva.”

“Zelo pomemben je tudi,” nadaljuje, “tihi zaklop, s katerim lahko snemam poročni obred brez motečih klikov, ki jih oddaja fotoaparat.”

marcis baltskars sony a7rIII ženin in nevesta v objemu med drevesi v gozdu

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 1/125 s @ f/2,8, ISO 400

“Nazadnje je treba omeniti samodejno ostrenje, ki je hitro in zanesljivo, in všeč mi je, če lahko izberem točko ostrenja tako, da se dotaknem zaslona. Na ta način lahko fotografiram pod različnimi koti, ko morda ni mogoče gledati skozi iskalo. To je res velika prednost.”

marcis baltskars sony a7rIII nevesta pred obredom občudujoče opazuje svojo obleko

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24–70 mm f/2,8 GM | 1/500 s @ f/2,8, ISO 160

Na koncu dne se poroka že spremeni v zgodbo, ki se pripoveduje v družini in med prijatelji, in se jo spominja. Marcisova naloga je, da jo posname zgodbo tega dne, par in njun odnos, ter o tem pripoveduje.

“Vsaki poroki se popolnoma posvetim. Za udeležence na poroki je to znana zgodba, ki se je bodo spominjali. Za tiste, ki niso bili tam, pa želim ustvariti fotografije, ob katerih bodo nastajale njihove zgodbe.”

Izdelki, predstavljeni v tem članku
ILCE-7RM3
»α7R III 35 mm objektiv polnega formata in samodejno ostrenje«
SEL1224G
FE 12-24mm F4 G
SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM
SEL70200GM
FE 70–200 mm F2,8 GM OSS
SEL2470GM
FE 24–70 mm F2,8 GM
Mārcis Baltskars
Alpha Universe

Mārcis Baltskars

Latvija

Pri sliki je najboljše to, da vedno ostane ista, čeprav se ljudje na njej spremenijo. Andy Warhol

Prikaz profila


x