Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe
Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe
Izven običajnega 

Giovanni Auletta 

Športni fotograf Giovanni Auletta, ki po svetu potuje zadnjih 20 let in je fotografiral že skoraj vse vrste športnih dogodkov, se je specializiral za fotografiranje smučarskih ter kolesarskih športnih dogodkov. Splošna karantena zaradi virusa COVID-19 je zdesetkala športne dogodke po svetu, zato bi bilo po njegovem mnenju nemogoče nadaljevati delo v teh dveh disciplinah.

“Zame je bil prvi teden splošne karantene dopust,” nadaljuje Auletta, “v drugem tednu sem čistil fotoaparate in prilagajal nastavitve. V tretjem tednu sem se zgodaj zjutraj odpravil fotografirati svoje zapuščeno mesto in tako praktično znova začel delati, ne da bi se tega zavedal.”

giovanni auletta sony alpha 9 skupina mladih telovadcev, ki se raztegujejo pred vajo

© Giovanni Auletta | Sony α9 + FE 24–105 mm f/4 G OSS | 1/250 s pri f/4,0, ISO 3200

Ker fotografiranje običajnih dogodkov še vedno ni možno, je Giovanni to prepoved izkoristil za iskanje novih navdihov. Posvetil se je objektu z lastno zgodovino vztrajnosti in odpornosti. “Želel sem ustvarjati na mestu, ki ima svojo identiteto in zgodbo, zato sem se odločil spremljati gimnastičarje na dogodku S.D.G FORZA E CORAGGIO,” pojasni. “To je bilo prvo športno društvo v Milanu, ustanovljeno leta 1870, in je preživelo dve svetovni vojni, zato je to mesto, kjer je moč čutiti pravi pomen prilagajanja in trdoživosti.”

Giovanni se je namesto posameznikom posvetil ekipam, ki so se znova zbrale po dolgi izolaciji. Izbral je ekipo ritmične gimnastike, pri čemer je dodal, da je “želel izpostaviti šport, ki ni vedno v središču pozornosti, ki pa zahteva enako mero predanosti ter strasti kot drugi, bolj priljubljeni športi.” 

giovanni auletta sony alpha 9M2 sklonjena gimnastičarka med nastopom z umirjeno žogo v roki

© Giovanni Auletta | Sony α9 II + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 1/1250 s pri f/2,8, ISO 1600

Čeprav snemanje gimnastičarjev ni bila nova izkušnja za Giovannija, tega še nikoli ni počel “na tako intimen način,” in seveda je bila v primerjavi s fotografiranjem smučarjev razlika ogromna. “Prvič, gimnastika je dvoranski šport, zato je manj svetlobe, hkrati pa obstajajo tudi fizične razlike,” pojasni, “pri smučanju so razdalje na primer mnogo večje, čas pa je bolj natančen. Smučanje je šport ‘enkratnega posnetka’, medtem ko se mi pri tem projektu ni nikamor mudilo in sem se lahko prosto premikal, iskal ustrezno mesto za posamezne športnike ter se prilagajal lokaciji in svetlobi.”

Tudi fotografovo orodje se mora znati prilagajati in kot uporabnik Sonyjevih vodilnih modelov Alpha 9 Giovanni ve, da se lahko zanese na vsestransko prilagodljivost svojega fotoaparata. “Notri ali zunaj,” pojasni, “ko snemaš dogajanje, mora biti zaklop običajno zelo hiter. Kljub velikim oknom je bila telovadnica še vedno slabo osvetljena, zato je bil to dober preizkus za mojo opremo. Kot ponavadi je Alpha 9 II prestal ta preizkus z odliko ter mi omogočil snemanje pri zelo visokih vrednostih občutljivosti ISO brez poslabšanja kakovosti. Tako sem se pri prilagajanju svetlobi lahko zanesel na samodejni način ISO – in v okolju kot je ta, kjer se svetloba spreminja, je to ključnega pomena.”

giovanni auletta sony alpha 9M2 gimnastičarka z umirjeno žogo na iztegnjenih rokah

© Giovanni Auletta | Sony α9 II + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 1/1250 s pri f/2,8, ISO 3200

Na Giovannijevo intimno serijo slik so vplivale tudi druge lastnosti delovanja fotoaparata Alpha 9 II. “Ne morem več ustvarjati brez Sonyjevega sprotnega samodejnega ostrenja oči,” prizna, “deluje odlično, saj ohrani ostrenje tam, kjer ga potrebujem, sam pa se lahko posvetim drugim vidikom posnetka. Deluje celo z močno osvetlitvijo ozadja ter drugimi elementi, kot so traki gimnastičarjev, ki plapolajo v ospredju – nikoli se ne pusti zmesti.”

Enako uporabno je tudi elektronsko iskalo fotoaparata Alpha 9 II, kajti “pri nenehnem prehajanju objekta med svetlobo in senco se fotoaparat vedno odlično odzove tako, da prilagodi osvetlitev svetlobnim razmeram. Tihi zaklop omogoča tudi popolno diskretnost, da športniki med fotografiranjem sploh ne opazijo moje prisotnosti,” še doda.

giovanni auletta sony alpha 9M2 gimnastičarka na tleh v simetričnem položaju

© Giovanni Auletta | Sony α9 II + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 1/640 s pri f/2,8, ISO 3200

O fotografiranju z 20 sličicami na sekundo Giovanni pravi: “Pomembno je vedno poznati šport, ki ga fotografirate, saj lahko le tako predvidevate naslednji gib. V tem primeru, ko se nisem specializiral za gimnastiko, je bil način fotografiranja z zaporednimi posnetki s hitrostjo 20 sličic/sekundo, ki ga ponuja Alpha 9 II, zelo koristen, saj sem lahko izbral popoln posnetek.”

Giovanni je za širokokotne posnetke fotografiral z 24–105-mm objektivom G OSS z f/4, vendar je bil gonilna sila za večino posnetkov 70-200-mm objektiv GM OSS z f/2,8, kar mu je omogočalo, da je bil od športnic oddaljen ravno prav, tako, da ni bil vsiljiv in hkrati ne preveč oddaljen od prizorišča, pri čemer je z zaslonko f/2,8 lahko delal s plitko globinsko ostrino, da je poudaril objekte v temni telovadnici. “Za številne fotografije,” pojasni, “sem se želel posvetiti gibom športnic, zato sem nastavil najširšo zaslonko in ločil oblike njihovih teles ter položajev od okolice.”

giovanni auletta sony alpha 9M2 dve gimnastičarki v položaju na tleh s palico pod hrbtom

© Giovanni Auletta | Sony α9 II + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 1/500 s pri f/2,8, ISO 3200

“Pri tej nalogi sem spoznal,” zaključuje Giovanni, “da se učenje nikoli ne konča ter da vse življenje spoznavamo nove tehnične in človeške vidike. Fotografi moramo tako kot športniki biti vedno telesno in duševno aktivni, učenje ter prilagajanje pa sta pomemben del tega. Pogrešam gore in komaj čakam, da se začne nova zimska sezona, vendar pa sem spoznal, da je gimnastika izjemno strasten šport, v katerega je vloženega veliko ljubezni, zato je zdaj tudi ta šport del mojega srca.”

Predstavljeni izdelki
ILCE-9M2
Fotoaparat α9 II polnega formata s profesionalnimi zmogljivostmi

ILCE-9M2

ILCE-9
α9 odlikuje skladni CMOS-senzor polnega formata

ILCE-9

SEL24105G
FE 24-105mm F4 G OSS

SEL24105G

SEL70200GM

FE 70–200mm F2,8 GM OSS

SEL70200GM

Sorodni članki
Giovanni Auletta
svet alpha

Giovanni Auletta

Italija

Fotografija je najboljši način za delitev trenutkov z drugimi, z vsemi in s komerkoli, istočasno.

Prikaz profila


x