moški v obleki stoji na vzpetini ob obali

Popolni portreti s fotoaparatom Alpha 7R IV

Kenton Thatcher

Kenton Thatcher je vodilni oglaševalski in portretni fotograf, ki se s fotografijo ukvarja že več kot 18 let. Prihaja iz Londona, vendar trenutno živi v Lizboni in je znan zaradi svojih ikoničnih slik ter sebi lastnega navdiha in energije, ki ju zna med prenesti na ljudi, ki jih fotografira po vsem svetu.

kenton thatcher sony alpha 7RM4 ženska v lepo padajoči valoviti obleki med poskakovanjem

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/3200s @ f/6.3, ISO 320

“V resnici nisem ravno tehnični tip,” prizna strokovnjak za oglaševanje, “želim le opraviti svoje delo fotografa – ampak rad imam inovacije. Poleg tega se s fotografijo ukvarjam dovolj dolgo, da znam prepoznati čudovite izdelke in prav zato sem bil navdušen, ko so mi prvič ponudili, da bi preizkusil α7R IV.”

Kenton v zvezi s svojim nedavnim oglaševalskim projektom, ko je uporabljal α7R IV, nadaljuje: “Oglaševanje je včasih malce podobno šovu, zato sem se v okviru tega nedavnega projekta pri snemanju portretov – in ob poznavanju zmogljivosti senzorja fotoaparata α7R IV – odločil, da malce bolj kot običajno razširim območje okvirja, da bi imel več možnosti za zajemanje ozadja. Glava modela je zavzela le približno eno tretjino območja okvirja, ampak ko sem povečal oko in to pokazal stranki, je ta ostala brez besed.”

kenton thatcher sony alpha 7RM4 nasmejana ženska z dolgimi dredi stresa z glavo

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 85mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/4.0, ISO 100

Kenton meni, da lahko zaradi ravni podrobnosti, ki jih ponuja senzor z 61 milijoni slikovnih pik fotoaparata α7R IV, ta fotoaparat uvrstimo v isti kakovostni razred kot fotoaparate srednjega formata, vendar mu je treba pripisati cel kup prednosti, ki so večinoma povezane s hitrostjo.

“Ne razumite me narobe,” pojasni, “sam sem veliko let uporabljal ohišja srednjega formata, ki imajo svoje mesto, na primer za snemanje bolj statičnih fotografij v studiu. Ampak medtem ko s fotoaparatom srednjega formata pogosto prihaja do zamude, ki traja delček sekunde – ko na nek način izgubite stik s subjektom – se s fotoaparatom α7R IV to ne zgodi.”

kenton thatcher sony alpha 7RM4 črnobeli portret ženske pred ogledalom

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/200s @ f/2.0, ISO 100

“35-milimetrski fotoaparati ponujajo veliko več, ko gre za njihovo hitrost in to, kje se lahko uporabljajo,” nadaljuje Kenton “s kombinacijo izjemno visoke ločljivosti in hitrosti fotoaparata α7R IV je to za ta format res nekaj izjemnega. Ob uporabi nekaterih 35-mm fotoaparatov z nižjo ločljivostjo v preteklosti sem vedno želel vedeti, kakšen bo končni format, kako se bo slika uporabljala in kako bo obrezana, da bi lahko strankam zagotovil maksimalno ločljivost – odslej mi ni treba več razmišljati o tem, saj α7R IV ponuja ogromno prilagodljivosti.”

Kenton je razkril, da snemanje fotografij z realističnimi podobami, kar je v sodobnem času vse pogostejša zahteva strank, ne bi bilo mogoče brez fotoaparata α7R IV. Ta mu omogoča način dela, s katerim se ne more primerjati noben fotoaparat srednjega formata.

“Fotografija sledi trendom,” pojasni, “in v zadnjih petih ali šestih letih je v ospredju življenjski slog – pa ne le v oglaševanju, to velja tudi za poročno ter portretno fotografijo – veliko posnetkov okolja, z gibanjem in plitko globinsko ostrino. Takšna kombinacija je bila včasih zelo zahtevna in veliko posnetkov je bilo neizostrenih, kar pa se je spremenilo s funkcijo samodejnega ostrenja oči v realnem času, ki jo ponuja α7R IV. Z njo mogoče izostriti oko tako dobro, da se lahko nemoteno gibljem okoli osebe, pa je še vedno lepo izostreno. Za nekatere takšne posnetke uporabim hitrost 10 sličic/sekundo pri polni ločljivosti in če se subjekt ozre stran, posnetka ne izgubim. S to funkcijo se bo vaš način fotografiranja popolnoma spremenil.”

kenton thatcher sony alpha 7RM4 ženska v modri obleki med fotografiranjem na obali

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/9.0, ISO 125

Čeprav je α7R IV navdušil Kentona in njegove stranke s tehničnega vidika, pa je za poklicne fotografe pogosto odločilo samo delo s fotoaparatom in ta fotoaparat navdušuje tudi s tem.

“Fotoaparat α7R III prinaša nekaj lepih posodobitev glede samega ravnanja z njim,” pojasni. “Najprej držalo. Zelo je podobno tistemu na modelu III, vendar je občutek veliko boljši, že ko ga primete z roko. Rad fotografiram z navpičnim držalom, ponuja odlično uravnoteženost in tudi ko uporabljam velik objektiv, kot je Sonyjev GM 70–200 mm f/2,8, je v roki trdno zasidran.”

kenton thatcher sony alpha 7RM4 portret ženske ki ji veter potiska lase nazaj

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/400s @ f/2.2, ISO 200

Povrh tega ponuja zmogljivost prilagajanja menija Kentonu ogromno prednosti pri njegovem načinu fotografiranja.

“Fotoaparat odlikujejo številne funkcije,” pojasni, “zato enostavno izberem nastavitve, ki jih najpogosteje uporabljam, kar mi omogoča veliko bolj intuitivno uporabo fotoaparata. Hiter način dela je izjemno pomemben, ko moram biti na nekem mestu in niti ne razmišljam preveč o tem, kaj počnem. Kot bi vozil avtomobil. Ko se človek uči voziti avtomobil, se zavestno odloči, da bo prestavil v prvo, drugo in tretjo prestavo, sčasoma pa o tem ne razmišlja več – enako bi moralo biti pri delu s fotoaparatom. In s fotoaparatom α7R IV je tako.”

Predstavljeni izdelki

Kenton Thatcher

Kenton Thatcher | Portugal

"Fotografija je moje orodje za komunikacijo. S fotografiranjem in poslušanjem zgodb oseb, ki jih fotografiram, sem se o življenju naučil veliko več kot iz katere koli knjige, ki sem jo prebral, čeprav je res, da sem dislektik."

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili