aleksandra szmigiel s sonyjevima fotoaparatom alpha 9II in 600-milimetrskim objektivom G master

Najboljši – fotografiranje športnih dogodkov s fotoaparatom α9 II

Diego Souto in Aleksandra Szmigiel

Pred prihodom novega Sonyjevega fotoaparata α9 II na trg ga je lahko preizkusila le peščica srečnežev med profesionalnimi fotografi.

Med njimi sta tudi Aleksandra Szmigiel in Diego Souto, športna fotografa, ki živita v Varšavi oz. v Madridu. Čeprav sta s fotoaparatom delala le nekaj tednov, je vpliv Sonyjevega α9 II že mogoče opaziti pri njunem delu. Na močno konkurenčnem področju športne fotografije šteje le, če si najboljši, kar lahko vpliva na to, ali bodo slike šle v prodajo ali ne. Nove funkcije fotoaparata α9 II so Aleksandri in Diegu že pomagale pridobiti prednost pred drugimi fotografi, ki uporabljajo fotoaparate DSLR.

aleksandra szmigiel s sonyjevima fotoaparatom alpha 9II in 600-milimetrskim objektivom G master

“Sonyjev fotoaparat α9 II je zares velik korak naprej za Sony in za športne fotografe,“ pravi Aleksandra. “Je odličen za tiste med nami, ki morajo svoje slike hitro poslati uredniku, poleg tega je popoln za profesionalce.” Kot nekdanja tekačica na srednje dolgih progah je bila Aleksandrina odločitev za fotografiranje atletike nekaj naravnega, še posebej, ko gre za Evropsko diamantno ligo. S Sonyjevim fotoaparatom α9 je že presegla obstoječe rekorde.

“Eden od razlogov, zaradi katerih mi je ta nova oprema všeč, je to, da je lahka,” pojasni, “Štiristomilimetrski objektiv lahko uporabljam brez enonožnega stojala, saj je to zame najpreprostejši način dela.”

Diega Souta je po navadi mogoče zaslediti na robu nogometnega igrišča. “Premikanje igralcev je nepredvidljivo,” pojasni, “in prav zato je α9 II najboljša izbira. Zaradi hitrega sistema samodejnega ostrenja ni pomembno, ali se igralec nenadoma zasuka ali spremeni smer gibanja, saj mu samodejno ostrenje sledi, s hitrostjo zaklopa 20 sličic na sekundo pa lahko računam na 20 izostrenih slik. Gre za izbiro – med temi posnetki lahko izberem pravi trenutek. Fotografi, ki uporabljajo fotoaparate DSLR, lahko naredijo nekaj malce neizostrenih posnetkov, ki jih ne morejo uporabiti, in med njimi je morda prav tisti trenutek, ki so ga želeli ujeti.”

diego souto sony alpha 9II igralec real madrida med udarcem žoge v zraku © Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Diego ne ceni le tega, da lahko izbira, zanj je veliko pomembnejše to, da lahko želene fotografije ustvari na bistveno enostavnejši način. “Ko sem v preteklosti snemal z DSLR-jem,” pove, “sem moral razmišljati o tem, ali bodo vsi posnetki dovolj ostri, zdaj sem glede tega brez skrbi in se lahko posvetim stvarem, kot so kompozicija, ozadje, kaj igralec počne, sploh pa mi ni treba razmišljati o ostrenju. Zaradi vsega tega sem lahko pri svojem delu ustvarjalnejši in to je nekaj, kar nima cene.”

diego souto sony alpha 9II nogometaš med skokom na mesto pred žogo, ko ga drug igralec poskuša preigrati © Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 8000

Ker ima enak senzor s 24 milijoni slikovnih pik in se ponaša z enako hitrostjo snemanja 20 sličic na sekundo, se zdi, da je α9 II podoben fotoaparatu α9, ampak čeprav se razlike morda zdijo malenkostne, so za športne fotografe ogromne. Novi mehanski zaklop je dvakrat hitrejši, kar omogoča nastavitev hitrosti 10 sličic na sekundo za slike ob uporabi mehanskega zaklopa. Obe reži za kartice SD sta zdaj združljivi z UHS-II in s hitrejšim procesorjem je fotoaparat na splošno zmogljivejši. Uporabnikom bodo všeč tudi zunanje spremembe, kar vključuje izboljšano tesnjenje, ki ščiti fotoaparat pred vremenskimi razmerami, in pokrove rež.

diego souto sony alpha 9II nogometaša med prerivanjem za žogo © Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Diego je že opazil razliko, ki jo prinaša nova ergonomska zasnova fotoaparata. “Gumbi na fotoaparatu α9 II so globlji in malce spužvasti,” pojasni, “zaradi česar je rokovanje s fotoaparatom še boljše, še posebej, če uporabljam rokavice. Čeprav je teža skoraj enaka, pa se zaradi uravnoteženosti in oprijema zdi lažji.”

Ne glede na to pa so morda najpomembnejše funkcije fotoaparata α9 II za prenos slik, ki sta jih že izkoristila tako Aleksandra kot tudi Diego. Z vgrajeno ethernetno povezavo 1000BASE-T in z vgrajeno 2,4- oz. 5-gigarečno povezavo Wi-Fi fotoaparat omogoča prenos slik prek protokola FTP še hitreje kot prej, poleg tega se zdaj ponaša še z zmogljivostjo dodajanja glasovnih oznak slikam.

“Gumb na fotoaparatu lahko odslej prilagodim tako, da posnetek prek protokola FTP takoj pošljem v uredništvo,” pravi Aleksandra. “To je zelo koristno, saj moram kot fotografinja, ki dela za agencijo, hitro poslati slike, ki gredo v objavo, zato je to ogromna prednost za ljudi, kot sem jaz.”
diego souto sony alpha 9 košarkar med skokom poskuša zaustaviti nasprotnika, ki zabija žogo © Diego Souto | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/2.8, ISO 1600

Nove funkcije so močno vplivale na Diegovo delo. “Takoj ko sem slišal, da je Sony uvedel glasovne oznake, sem vedel, da bo ta fotoaparat popoln uspeh,” pravi. Če k temu dodam še povezljivost s 5-gigaherčnim WiFi-jem in vrata za ethernet 1000BASE-T ter dejstvo, da ne potrebujem nobene zunanje naprave, je to vse, kar potrebujem. To, da lahko spravim svoje slike v splet pred vsemi drugimi, je na mojem področju dela ogromna prednost. Ko se ozrem na vse, kar ponuja, hitrost samodejnega ostrenja, hitrost snemanja, tiho delovanje zaklopa in zmogljivosti prenosa, je ta izdelek za športne fotografe preprosto najboljši vsestranski fotoaparat. Zagotovo ga bom naslednje poletje vzel s seboj na tokyjske igre.”

Predstavljeni izdelki

Aleksandra Szmigiel

Aleksandra Szmigiel | Poland

"Ne govorim preveč, zgodbe raje pripovedujem s fotografijami."

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili