Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe
Preživetje najhitrejših

Will Burrard-Lucas

“Na nedavnem potovanju po Antarktiki sem želel narediti določen posnetek,” je na začetku povedal profesionalni fotograf življenja v divjini Will Burrard-Lucas, “in RX10 IV je za te namene popoln.”

Na raziskovanjih obale antarktičnega polotoka v čolnu in občasnih vodenjih skupin srečnih fotografov, ki so si prišli ogledati čudovito pokrajino ter divje živali, ki tu živijo, je Will iskal kompozicijo, s katero bi združil življenje v divjini in to pokrajino. “Želel sem upodobiti brezmejnost in neobljudenost mesta, obenem pa prikazati življenje v divjini – kako te živali preživijo v takšnih neprijaznih okoliščinah,” pove.

will burrard lucas sony alpha rx10IV skupina pingvinov stoji na ledeni polici, v ozadju je ogromen ledenik

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

Kot pravi Will, je posnetek, na katerem je ujel drobne pingvine v senci ledene pokrajine, lahko naredil zaradi takojšnje odzivnosti fotoaparata RX10 IV, ki je pripravljen v nekaj sekundah in se ga lahko uporablja za visokokakovostno fotografiranje najrazličnejših subjektov. Fotoaparat je pravo nasprotje počasnega premikanja ledenika. “V trenutku, ko sem prišel na palubo,” pojasni, “je bil prizor pred mano ravno pravi. K sreči sem imel okoli vratu fotoaparat in sem se lahko hitro odzval.”

“To je odličen fotoaparat za to,” nadaljuje, “ker je tako lahek, ga lahko imam vedno s seboj in sem vedno pripravljen na fotografiranje življenja v divjini, ne le tega, saj nikoli ne vem, kaj me čaka. Če bi uporabljal večji sistem, bi ga moral največkrat šele pripraviti, do takrat pa bi se razmere za želeni posnetek že spremenile.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV tjulenj leži na boku na ledeni površini

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

“Razen tega, da je lahek, se RX10 IV ponaša še z eno najbolj dobrodošlo funkcijo, to pa je njegov doseg”, pravi Will. “Na takšnem potovanju sem pogosto fotografiral pri polni nastavitvi 600 mm, kar je odlično za situacije, ko se divjim živalim ni mogoče preveč približati, da se ne bi prestrašile.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV ptica med jadranjem nad gorskim robom, s snegom pokritimi vrhovi v ozadju

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Na morskih poteh je odkril še eno ključno prednost, ki jo prinaša RX10 IV. “Jadrnico je zaradi vetra in valov močno premetavalo, tako da je bilo zelo zanimivo!” se nasmeji. “V bistvu pa sem ravno ob tem opazil prednost uporabe majhnega in lahkega fotoaparata, ki ponuja vse v enem kosu. V bolj razgibanih okoliščinah sem se lahko odzval in naredil posnetke, ki bi jih z večjim sistemom zagotovo zamudil, tesnjenje fotoaparata pa se je tudi uspešno zoperstavilo močnemu pršenju zaradi razburkanega morja, snegu ter ledu.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV skupina sproščenih pingvinov na obali

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 640

Kaj pa funkcija samodejnega ostrenja, kako je z njo? “Z nedavno posodobitvijo vdelane programske opreme se je učinkovitost samodejnega ostrenja izboljšala,” pojasni, “tako da sem preizkušal meje s subjekti, kot so ptice med letom. Za fotoaparat “vse v enem” je samodejno ostrenje res izjemno, kar je še posebej dobro za zahtevno fotografiranje takšnih subjektov, ko se v strmoglavem letu spuščajo nad in pod obzorjem. Fotoaparat pa se je kot plenilec oprijel ptice in se ni pustil zmesti zaradi valov ali drugih motenj.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV osamljena ptica jadra nad oceanom

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 640

Tudi za snemanje hitrih subjektov je Will izkoristil samodejni način ISO, ki ga ponuja RX10 IV, pri čemer je uporabil najnižjo hitrost zaklopa. “Za snemanje ptic med hitrim letom nastavim hitrost na 1/1600 s ali 1/2000 s in uporabim široko odprt objektiv,” pojasni. “Ponavadi uporabim najvišjo možno vrednost za ISO, saj lahko preprečim šum, nikoli pa ne morem popraviti slike z zameglitvijo zaradi gibanja. Ni me strah uporabiti višjih vrednosti ISO, saj je RX10 IV zares kakovosten.”

Na koncu doda, da RX10 IV z vsemi svojimi koristnimi funkcijami enostavno odlično dopolnjuje osnovno fotografsko opremo Sony Alpha.”

Predstavljeni izdelki
DSC-RX10M4
RX10 IV z 0,03 s. Samodejno ostrenje/25-kratni optični zoom

DSC-RX10M4

Sorodni članki
Will Burrard-Lucas
Alpha Universe

Will Burrard-Lucas

Združeno kraljestvo

V Afriki lahko zaživim polno, se povežem z naravo, najdem navdih, živim v krogu družine, hkrati pa sem lahko to, kar sem. To je mesto, kjer se počutim najbolj živega, kjer najmočneje občutim čudenje, srečo, mir, samoto, strah in vznemirjenje.

Prikaz profila


x