Doseganje skrajnih meja

Jaakko Posti

“Med fotografiranjem me mikajo težke preizkušnje, v svoje slike rad vložim veliko fizičnega napora. Če moram samo izstopiti iz avta, ki ga zaustavim ob poti, da naredim nekaj fotografij, nikoli ne cenim teh slik tako močno, kot tistih, za katere sem se moral na smučeh povzpeti na vrh planine. Delo v ekstremnih vremenskih razmerah in vloženi napor povečata vrednost slike, vsaj zame.”

jaakko posti sony alpha 9 moški v zraku med skokom pri teku prek hriba

© Jaakko Posti | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 250

Jaakkova kariera fotografa izvira iz njegovega navdušenja nad aktivnostmi na prostem. Odraščal je obdan s čudovito pokrajine severne Finske, kjer je vzljubil raziskovanje sveta, ki ga obkroža, v pohodniških čevljih, na smučeh ali na gorskem kolesu. Kot številni drugi je tudi on svoje pustolovščine s prijatelji rad ovekovečil s fotoaparatom.

 “Ob vsakem takem bivanju na prostem je raslo tudi moje navdušenje nad fotografijo,” pravi Jaakko. “Ko pa sem nekoč dobil nov fotoaparat, je vse skupaj postalo malce resnejše. Če se ozrem nazaj, mislim, da je pol pol – moje delo fotografa in videosnemalca gre z roko v roki z mojim navdušenjem nad aktivnostmi na prostem.”

jaakko posti sony alpha 7RII smučar se prebija med drevesi po hitri strmini

© Jaakko Posti | Sony a7R II + FE 55 mm f/1,8 ZA | 1/1000 s @ f/4,0, ISO 1000

Stvar ni enostavna. Fotografiranje pri temperaturah, ki se lahko spustijo do –35 stopinj, je lahko resnični izziv. Otežene so celo najbolj osnovne stvari, kot je ravnanje s fotoaparatom v rokavicah, številni fotografi pa se ne zavedajo, da je treba razmišljati celo o tem, kako v takšnih razmerah dihati.

jaakko posti sony alpha 7RII smučar se z veliko hitrostjo spušča po grapi

© Jaakko Posti | Sony a7R II + 25 mm f/2,0 | 1/2500s @ f/9,0, ISO 400

“Običajno uporabljam dva para rokavic,” pojasni Jaakko. “Poskušam nositi večje rokavice, saj lahko z njimi nadziram osnovne funkcije fotoaparata, kot so nastavitve zaslonke in točka samodejnega ostrenja, ter seveda sprožilo. Če pa je treba, snamem večje rokavice, pod katerimi nosim manjše, ki so zelo tanke in se tesno prilegajo koži, da lahko enostavneje ravnam s fotoaparatom. Treba je najti prave rokavice, ki ustrezajo potrebam pri fotografiranju v izjemno hladnih vremenskih razmerah, pri čemer ne gre pozabiti, da je samo ohišje fotoaparata iz magnezijeve kovine, kar pomeni, da je ekstremno mrzlo na dotik, ko se temperatura ozračja spusti na –30 stopinj.”

jaakko posti sony alpha 9 deskar na snegu ob avtomobilu pozira s svojo smučarsko desko v zasneženem okolju

© Jaakko Posti | Sony a9 + FE 35 mm f/1,4 ZA | 1/80 s @ f/2,2, ISO 50

Na tako mrzlo vreme se je treba dobro pripraviti, sebe in fotoaparat. Pri delu v takšnem mrazu se lahko namreč že z izdihanim zrakom v smeri fotoaparata ustvari vlaga, ki nemudoma zamrzne na zaslonu, elektronskem iskalu ali na površini objektiva.

“Nekateri fotografi radi zaščitijo svoj fotoaparat pod jakno, vendar je treba paziti, saj se zaradi toplote, ki se širi od telesa, lahko ustvari vlaga. Ta vlaga lahko v ekstremnih vremenskih razmerah hitro zamrzne. To se ne zaustavi niti v toplem zaprtem prostoru, zato je treba pustiti fotoaparat in objektiv v nahrbtniku, da se zrak v torbi in fotoaparati počasi aklimatizirajo. Upoštevati je treba veliko dejavnikov, ampak meni je vse to postalo navada.”

jaakko posti sony alpha 7 smučar med spustom po strmem pobočju iz ptičje perspektive

© Jaakko Posti | Sony a7 + FE 70–200 mm f/4 G OSS | 1/2000 s @ f/8,0, ISO 320

Jaakko meni, da je za fotografiranje v ekstremno mrzlih razmerah treba imeti pravo opremo. “Vedno uporabljam Sonyjeva fotoaparata α7R III in α9 in še nikoli nisem imel težav s fotografiranjem v mrazu,” pove. “Z novo baterijo NP-FZ100 za fotoaparate sem lahko nemoteno snemal pri –35 stopinjah. Spomnim se prve zime, ko sem začel uporabljati fotoaparata, bilo je –25, pihal je ledeni veter, zaradi katerega se je zrak hitro ohladil tudi do –30 stopinj, jaz pa sem kljub temu lahko nadaljeval s fotografiranjem.”

jaakko posti sony alpha 7RII kolesar med počasnim spustom po strmem hribu s sončnim zahodom v ozadju

© Jaakko Posti | Sony a7R II + FE 70–200 mm f/4 G OSS | 1/1000 s @ f/5,0, ISO 640

“Moja dva fotoaparata se prav lepo dopolnjujeta,” nadaljuje, “vsak zase je odličen, zato ju imam vedno s sabo. Fotoaparat α9 uporabim za snemanje akcije, saj ponuja najboljšo možno hitrost 20 sličic na sekundo in hitro samodejno ostrenje. Če fotografiram pokrajino oz. gorske kolesarje ali smučarje s krajinskim prizorom, uporabim α7R III in njegov senzor z 42,4 milijoni slikovnih pik, da zajamem več podrobnosti. Podrobnosti je dovolj, tudi če moram sliko pri urejanju obrezati ali če želim fotografijo uporabiti za tiskanje slike velikega formata."

Ko gre za objektive, ima Jaakko pripravljen cel razpon, da lahko v takšnih ekstremnih razmerah poseže po pravem. “Uporabljam nekaj osnovnih objektivov, pojasnjuje, “kot so 70–200m m f/2,8 G Master, 70–200 mm f/4, Sony Zeiss Sonnar 55 mm f/1,8 ZA in 16–35 mm f/2,8 G Master. Rad imam objektiv Zeiss Sonnar 55 mm f/1,8 ZA, saj je zares oster in lep, še posebej za portrete, 16–35 mm pa je odlična izbira objektiva za vsako goriščno razdaljo, zato ga res z veseljem uporabljam. Ti objektivi imajo vse, kar potrebujem pri fotografiranju na prostem.”

“Med gorskim kolesarstvom ali tekom uporabljam f/4, ker je lažji in manjši. Prav zaradi njega sem sploh začel uporabljati Sonyjevo serijo Alpha, saj sem ugotovil, da je zaradi velikosti in teže mojega nahrbtnika smučanje ali gorsko kolesarstvo veliko zabavnejše, še zdaleč ni tako težek, kot je znal biti prej. Pozimi je seveda veliko temneje in potrebujem največjo možno zaslonko, zato sem začel uporabljati objektiv 70–200 mm f/2,8 GM, ki zajame več svetlobe.”

jaakko posti sony alpha 9 smučar pregleduje smuči ob svetlobi naglavne svetilke

© Jaakko Posti | Sony a9 + FE 24–70 mm f/2,8 GM | 1/40 s @ f/2,8, ISO 1600

Nekateri fotografi morda ne marajo ekstremnih vremenskih razmer in svetlobe, za Jaakka pa so del zanimivega doživetja. “Vreme in svetloba me ne ustavita,” pove, “živim v arktičnem krogu, kar pomeni, da imamo sredi zime nekaj ur sonca, včasih ga niti ne vidimo. Imamo pa zato res čudovite svetlobne razmere. Tako imenovana "modra ura" tukaj pozimi v resnici traja nekaj ur in je res čudovita, ko jo dopolnim z umetno svetlobo, celo samo s svetlobo naglavne svetilke, ki jo uporablja smučar ali gorski kolesar.”

jaakko posti sony alph 7s osamljena koča na Islandiji pod polarnim sijem

© Jaakko Posti | Sony a7s + FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1 s @ f/4,0, ISO 3200

Jaakko povzame: “To območje me zares navdušuje zaradi svetlobnih razmer, ki se spreminjajo. Poleti je ves čas svetlo, "zlata ura" traja vso noč, pozimi pa imamo dolgo "modro uro", ki traja nekaj ur. Običajno je nebo sredi zime res lepe rožnate barve in seveda imamo polarni sij ali auroro, ki fotografu pozimi ponuja res neverjetno doživetje.”

Izdelki, predstavljeni v tem članku
ILCE-7S
Fotoaparat α7S serije E s senzorjem polnega formata
ILCE-7RM2
α7R II s senzorjem polnega formata z osvetlitvijo ozadja
ILCE-7RM3
»α7R III 35 mm objektiv polnega formata in samodejno ostrenje«
ILCE-9
Brezzrcalni fotoaparat polnega formata α9 s skladnim CMOS-senzorjem
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
SEL1635Z
16–35 mm Vario-Tessar T* FE F4 ZA OSS
SEL2470GM
FE 24–70 mm F2,8 GM
SEL28F20
FE 28 mm F2
SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA
SEL70200G
FE 70–200 mm F4 G OSS
SEL70200GM
FE 70–200 mm F2,8 GM OSS
Jaakko Posti
Alpha Universe

Jaakko Posti

Finska

Najboljše, kar se mi je zgodilo med fotografiranjem, so vsi kraji, ki sem jih obiskal, in doživetja z izjemnimi ljudmi. Brez fotografije vsega tega ne bi bilo.

Prikaz profila


x