gustav kiburg sony alpha 7RM4 pokrajina v jutranjih meglicah z mlinom

Preizkušanje adapterja objektiva LA-EA5

Gustav Kiburg

Sony LE-EA5 je povsem nov adapter, zasnovan tako, da kar najbolj izkoristi zmogljivosti objektivov serije A na najnovejših ohišjih serije E in zagotovi hitro ter natančno samodejno ostrenje skupaj s hitrim neprekinjenim fotografiranjem.

Zaradi vgrajenega motorja omogoča celo samodejno ostrenje z objektivi serije A brez vgrajenega motorja, pri čemer še vedno izkoristi prednosti faznega zaznavanja v ravnini ostrenja, ki ga ponuja fotoaparat. Vse te zmogljivosti se skrivajo v kompaktni, elegantni cilindrični zasnovi.

Sonyjev adapter objektiva le ea5

“Sonyjeve fotoaparate sem z navdušenjem uporabljal več let, ampak ko sem pred nekaj leti začel uporabljati ohišja serije E, se je na mojem starem fotoaparatu Alpha 99 II na polici začel nabirati prah. Skozi leta se je pri meni nabralo kar nekaj dobrih objektivov in čeprav sem jih ob dopolnjevanju sistema serije E postopoma zamenjeval, se od nekaterih nisem mogel ločiti. To še posebej velja za 300-mm f/2,8 SSM, ki sem ga med drugimi najraje uporabljal za snemanje življenja v divjini, in pa 70–200-mm f/2,8 G SSM II, ki je bil vedno zelo oster objektiv. Seveda sem bil zelo vesel, ko me je Sony prosil, če bi preizkusil novi adapter LA-EA5, saj sem lahko pobrisal prah s starih objektivov, da bi preveril ali so še tako dobri, kot sem si jih zapomnil.

sony alpha 9M2 z adapterjem le-ea5 in 70–200-mm objektivom serije a

Sony Alpha 9 II z adapterjem LE-EA5, nameščenim na objektivu 70–200 mm f/2,8 G SSM II

Močno sem se navadil na hitrost ostrenja, ki jo ponujata moja Alpha 9 II in 7R IV z uporabo objektivov FE, vendar me je zanimalo, kako se bo fotoaparat obnesel z mojimi starejšimi objektivi ob uporabi adapterja. Najprej sem snemal v gozdu, v bližini vasi Hulst. To je moje priljubljeno mesto, kjer sem velikokrat fotografiral čudovite rdeče veverice, ki tam živijo. Odločil sem se, da bom na svojem fotoaparatu Alpha 7R IV uporabil 300 mm SSM f/2,8. Takoj sem opazil, da je novi adapter zelo majhen in udoben ter da ne štrli nerodno, kot je bilo to pri starih adapterjih.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 rdeča veverica stoji na veji © Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/1250s @ f/2.8, ISO 640

Namestil sem se v bližini ribnika in nedolgo potem se je rdeča veverica že prikazala. Po nekaj posnetkih sem skoraj pozabil, da uporabljam stari objektiv serije A – hitrost ostrenja in natančnost sta bili namreč odlični. Nisem tudi ne vedel, kako bo delovalo samodejno ostrenje oči za živali, vendar ni zgrešilo veveričinih oči in vsak posnetek je bil natančno izostren. Raje snemam iz roke, saj so veverice aktivne in lahko hitro spremenim kompozicijo, stabilizacija v fotoaparatu pa preprosto in uspešno obvlada vsak moj najmanjši premik.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 rdeča veverica stoji z iztegnjenimi tačkami © Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/400s @ f/3.2, ISO 800

Tudi prijazna ptica se je spustila do vode v ribniku.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 ptica pije iz gozdnega ribnika © Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/640s @ f/2.8, ISO 800

Moj naslednji projekt je bilo pristanišče v Rotterdamu. Tam je pogosto mogoče videti številne motorne čolne in zanimalo me je, ali bo moj stari objektiv 70–200 mm f/2,8 G SSM II uspešno ohranjal izostrene premikajoče se predmete.

gustav kiburg sony alpha 9M2 zaporedje slik hitrega motornega čolna © Gustav Kiburg | Sony α9 II + 70-200mm f/2.8 G SSM II | 1/4000s @ f/4.0, ISO 400

Kot lahko vidite, s samodejnim ostrenjem nisem mogel zgrešiti in ko je bil čoln izostren, je natančno ohranil ostrino čolna.

Zadnji objektiv, ki sem ga želel preizkusiti, je bil moj stari Zeiss 16–35 mm f/2,8 ZA SSM II, ki je bil fantastičen kos. Priznam, da ga nisem tako močno pogrešal, saj je moj G Master 16–35 mm f/2,8 zelo ostre, vendar mi je bil adapter zelo všeč, zato sem želel preveriti, kako deluje.

gustav kiburg sony alpha jutranji sončni žarki se prebijajo skozi oblake nad mirnim ribnikom © Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 16-35mm f/2.8 ZA SSM II | 1/13s @ f/18, ISO 50

Na splošno je bila moja izkušnja z uporabo adapterja LE-EA5 s starimi objektivi serije A izjemno pozitivna. Vsi objektivi, ki sem jih preizkusil, so se odzivali hitro, ostrenje z njimi je bilo natančno, najbolj pa me je presenetila natančnost samodejnega ostrenja oči in sledenja s samodejnim ostrenjem. Vsem fotografom, ki še vztrajajo s starimi objektivi serije A, lahko povem, da se naložba v LE-EA5 izplača.

Predstavljeni izdelki

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

"Slabo vreme je barvito vreme"

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili