Oči to imajo

Robert Wolanski

Dober portret so čustva, ujeta v trenutku, resnica, ki se razkrije v delčku sekunde, in je zabeležena. Če želi fotograf ujeti takšen trenutek, mora biti pripravljen. Tako vsaj pravi specialist za portrete in modo Robert Wolanski, ki je svojo poklicno pot zgradil z lovljenjem takšnih trenutkov ter ustvarjanjem vrhunskih portretov.

robert wolanski sony alpha 7RII portret dominica millerja

© Robert Wolanski | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/100 s @ f/2,8, ISO 800

“Čisto portretiranje je zame povezano s čustvi,” pojasni, “umetnost pa je ujeti pravi trenutek. Po tem se razlikuje od modnih in lepotnih dogodkov, kjer sta pomembnejša ličenje ter izbira stila. Seveda sem pozoren na videz ljudi, ki jih fotografiram, ampak pri portretu gre za njihov značaj, njihovo zgodbo. Rad imam skromnost in enostavne stvari, ampak nadvse me zanima resnica.”

Pot do resnice se za Roberta začne s komunikacijo, čeprav se na koncu zanese na svojo sposobnost odločnega odzivanja. Takšni trenutki so namreč lahko le bežni.

Kot pove, se je v bolj poglobljenem odnosu s subjektom seveda lažje dokopati do takšnih trenutkov, čeprav je to lahko težko pri snemanju tako ikoničnih imen.

 

robert wolanski sony alpha 7RII portreta Stinga

© Robert Wolanski | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/25 s @ f/3,2, ISO 320

“Zame je najpomembnejše, da pred snemanjem vzpostavim stik, če je le mogoče, ampak to se zgodi bolj redko. Težko si je namreč predstavljati, da bi si denimo Pierce Brosnan ali Sting vzel trenutek, spil kavo in malce pokramljal z mano.” se nasmeji. “Takšne priložnosti se skoraj vedno zgodijo spontano med projektom, kot je premiera koncerta ali filma. Paradoksalno pa je, da pogosto prav takrat ulovim trenutek za kratek klepet. Morda med odmorom za ličenje ali pomerjanje kostima, ni nobenega pravila,” pojasni, “ampak z izmenjavo parih besed pred snemanjem, pa četudi zgolj o vremenu ali pa o otrocih, takrat se energija začuti.”

robert wolanski sony alpha 7RIII portret rafala krolisowskega

© Robert Wolanski | Sony α7R III + FE 55 mm f/1,8 ZA | 1/160 s @ f/5,0, ISO 80

Biti pripravljen, pomeni odzvati se trenutku in pri tem se Robert zanaša tako na fotografsko opremo kot tudi na svoje znanje obvladovanja razpoložljive svetlobe. Redko je brez Sonyjevega fotoaparata α7R III ali RX1R II in pravi: “Mislil sem, da bo težko preseči zmogljivosti fotoaparata α7R II, ampak kljub na videz majhnim, čeprav velikim, spremembam, je α7R III fotoaparat, o katerem sanja vsak fotograf.”

Za Robertovo delo je še posebej pomemben en način. “Pogosto se rad pohvalim, da nisem ‘tehničen’ tip, ne poznam menija fotoaparata od začetka do konca, ampak med vsemi uporabnimi funkcijami je zame ena, ki jo zares potrebujem, to pa je samodejno ostrenje oči. Veliko mi pomeni, saj je z njo ostrenje popolno v trenutku, ko ga potrebujem – tista ena sekunda resnice, ki jo je mogoče videti v očeh. Funkcija samodejnega ostrenja oči odpravi tveganje in mi omogoča, da se posvetim komunikaciji s subjektom, procesu, ki me pripelje do pravega trenutka. Dela brez te funkcije si sploh ne predstavljam več.”

robert wolanski sony alpha 7RII portret katarzyne warnke

© Robert Wolanski | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s @ f/5,6, ISO 160

Fotoaparat α7R III je za Roberta zanimiv še zaradi “svoje fizične velikosti v primerjavi s tem, kako vsestranski je. Neverjetno je, da je lahko vrhunski mehanizem, ki je tehnično tako zmogljiv, za več kot polovico manjši od fotoaparata, ki sem ga uporabljal prej. Ne glede na čas in prostor želim ob sebi vedno imeti profesionalni fotoaparat, potrebujem pa takšnega, ki ne zasede pol prostora v moji torbi.”

Njegov α7R III je skoraj enakovreden objektivu FE 55 mm f/1,8 ZA, “zaradi svoje kakovosti in ker izpolnjuje 95 % mojih zahtev. Preostalih 5 % mi ponudi objektiv GM FE 70–200 mm f/2,8, ki ga pogosto uporabljam za snemanje med 105 in 135 mm.”

robert wolanski sony RX1RII portret marceline zawadzke

© Robert Wolanski | Sony RX1R II | 1/160 s @ f/3,2, ISO 50

Za priložnosti, ki se ponudijo spotoma, ima v svoji opremi s seboj še majhno LED-luč, pri čemer priznava: “Odkar uporabljam Sonyjev fotoaparat, se je moj odnos do osvetlitve povsem spremenil, saj je visoka kakovost zagotovljena z visokimi nastavitvami vrednosti ISO. Ob pomanjkanju kompleksne osvetlitve pa je vzdušje intimnejše in prijaznejše.”

To pomeni, da ob trenutni svetlobi delo poteka enostavneje, in prav to je mojstrsko izpopolnil, ko je delal za film in televizijo: “Osebno za svoje portrete raje uporabljam fiksno, filmsko osvetlitev, neprekinjeno osvetlitev namesto bliskavic. Želim videti učinek ali pa ga nadgraditi. Rad ustvarim vzdušje, ki ga svetloba naravno dopolnjuje.”

robert wolanski sony alpha 7RIII portret malgorzate kozuchowske

© Robert Wolanski | Sony α7R III + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 1/160 s @ f/4,0, ISO 80

Kako torej Robert ve, da je trenutek popoln? Kdaj je subjekt, ki ga fotografira, povsem odkrit? "Spet smo pri očeh," pravi Robert, “nanje lahko gledamo, kot na kompas, ki kaže pravo smer. Kompozicija je zame skoraj vedno v ozadju, saj sem osredotočen na oči. Preprosto čakam na trenutek, ko subjekt pozabi nase, se odpre in se z vso iskrenostjo zazre vame in takrat ustvarim podobo duše.”

Izdelki, predstavljeni v tem članku
ILCE-7RM2
α7R II s senzorjem polnega formata z osvetlitvijo ozadja

ILCE-7RM2

ILCE-7RM3
»α7R III 35 mm objektiv polnega formata in samodejno ostrenje«

ILCE-7RM3

DSC-RX1RM2
Profesionalen kompakten fotoaparat RX1R II s 35 mm senzorjem

DSC-RX1RM2

SEL70200GM
FE 70–200 mm F2,8 GM OSS

SEL70200GM

SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM

SEL85F14GM

SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA

SEL55F18Z

Robert Wolański
Alpha Universe

Robert Wolański

Poljska

Če poenostavite svoje življenje, bodo tudi zakoni univerzuma enostavnejši.

Prikaz profila


x