james glancy s svojim FX6 z objektivom 600 mm f4 GM OSS

Divjina v bližini | Kratek film, posnet s Sonyjevo kamero FX6

James Glancy

Moje ime je James Glancy, sem snemalec in si prizadevam za ohranitev divjih živali. Pred sedmimi leti sem izstopil iz britanske vojske in se lotil nove kariere varovanja okolja in snemanja za televizijo. Snemal sem oddaje za Discovery Channel in National Geographic ter produciral serije o okolju za Mail Plus v ZK. Čeprav rad produciram oddaje z naravoslovno tematiko, sem čutil potrebo po tem, da vizualno prikažem škodo, ki jo človeška dejavnost prizadene okolju, hkrati pa izpostavim ljudi, ki varujejo naš planet. Pravkar sem se vrnil iz Amerike, kjer sem snemal dokumentarni film o morskih psih za National Geographic.

Divjina v bližini

V letu 2020 smo lahko uvideli, kako smo se številni oddaljili od naravnega sveta. Omejitve v življenju so ljudem ponudile priložnost odkrivanja lepot narave, ki se pogosto skrivajo povsem blizu našega doma. Prišlo je zavedanje pomembnosti ohranjanja življenja v divjini in okolja, brez katerega ne moremo preživeti. Želel sem posneti kratek film o neverjetnem divjem prostoru v južni Angliji, kamor se ljudje lahko zatečejo pred norijo pandemije, ter hkrati v sliki predstaviti, da se ohranjanje divjine v bližini obrestuje.

james glancy s svojo kamero FX6 na drevesu

Prvi vtisi o snemanju s Sonyjevo kamero FX6

Pri snemanju s Sonyjevo kamero FX6 so mi najbolj všeč zmogljivosti počasnega posnetka 4K pri 120 sličicah/s. To je odlična rešitev za snemanje dramatičnih trenutkov divjih živali. Spremljate lahko gibanje živali in posneti vsebini dodate čustva.

Pri snemanju živali v divjini je pomembna tudi teža opreme, ki mora biti čim nižja, saj moram snemati tako na tleh kot tudi v drevesnih krošnjah. FX6 je trpežna in majhna kamera. Odlična je za snemanje med premikanjem, saj je zelo lahka. Kljub majhni velikosti je izredno zmogljiva, senzor polnega formata 4K pa omogoča izjemne kakovosti slike v vseh pogojih osvetlitve.

sony fx6 na stojalu s pritrjenim objektivom 24 70 GM

Všeč mi je tudi modularna zasnova kamere, ki omogoča hitro pritrditev različnih dodatkov, kot je kardanski mehanizem, nastavek za vozilo ali stojalo. Pri snemanju divjih živali imaš le eno priložnost za posnetek, zato je to pri mojem slogu snemanja ključnega pomena.

Za ta posnetek sem zaradi narave življenja v divjini uporabil raznovrstne široke dolge objektive. Če želim dobiti bližnji posnetek divjih živali, ne da bi jih pri tem motil, uporabim predvsem Sonyjeve objektive 70–200mm F/2,8 GM, 600 mm F/4 GM in 200–600mm G. Z zadnjim dobim možnost telefoto razpona, s katerim lahko hitro znova kadriram posnetke. Za posnetke z več konteksta sem uporabil tudi širše objektive, kot je Sony 16–35mm f/2,8 GM.

james glancy drži svojo kamero fx6 s pritrjenim objektivom 70–200 f2,8 gm

Nasveti za snemanje s kamero Sony FX6 in razmišljanja

Zame so bistveni Sonyjevi osnovni objektivi serije E, saj lahko z njimi izkoristim vse zmogljivosti izjemnega samodejnega ostrenja kamere FX6. Čeprav za snemanje filmov še vedno uporabljam kombinacijo objektivov za ročno in samodejno ostrenje,lahko z novim sistemom za samodejno ostrenje odlično sledim življenju v divjini.

Meniji so podobni tistim v Sonyjevi kameri FS7, vendar pa je v kameri FX6 na voljo več možnosti za shranjevanje vnaprej nastavljenih funkcij. Priporočam, da jih nastavite za snemanje na poti, ko ste omejeni s časom za pripravo na snemanje.

Glede opreme – priporočam uporabo kardanskega mehanizma za snemanje iz roke, saj je kamera FX6 majhna in lahka. Njena modularna zasnova omogoča preprosto namestitev na kardanske mehanizme različnih proizvajalcev. V svojo opremo bi dodal tudi iskalo za priklop na monitor kamere FX6.

Fantastično je, da se je kamera FX6 pridružila neverjetni ponudbi Sonyjevih fotoaparatov Alpha. Kamera FX6 bo po mojem mnenju vedno spremljala snemalce dokumentarnih filmov, zlasti tiste, ki snemajo hitro razvijajoče se zgodbe. Podobno kot FS7 je tudi ta kamera zasnovana za uporabo v zahtevnem okolju, obenem pa je veliko manjša in zagotavlja veliko večjo kakovost slike.

Predstavljeni izdelki

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili