Potujte z manj prtljage. Ujemite let. 

Petar Sabol

Fotograf Petar Sabol je živ dokaz, da uporaba fotoaparata višjega cenovnega razreda ni kompromis. Pravzaprav Petrove slike dokazujejo številne prednosti.

Ko pomislite na fotografe življenja v divjini, si takoj predstavljate slike, posnete z velikimi fotoaparati in s še večjimi objektivi. Hrvaški fotograf Petar Sabol ni nobena izjema. Ampak na dvodnevnem obisku v Pusztaszerju na Madžarskem je Petar zamenjal svojo običajno opremo za manjši in veliko lažji Sonyjev fotoaparat RX10 IV.

“Ob uporabi dokaj majhnega fotoaparata, ki se ponaša s tako širokim razponom zooma, sem se počutil čudno. RX10 IV vključuje objektiv, ki je enakovreden 24–600-milimetrskemu objektivu, kar je neverjetno – imeti vse v enem fotoaparatu. To pomeni, da bom na potovanje z manj prtljage vzel ta fotoaparat. S širokokotnim objektivom lahko fotografiram pokrajine, na drugi strani pa je fotografiranje življenja v divjini z objektivom, ki je enakovreden 600-milimetrskemu, res odlično.” 

petar-sabol-sony-rx10IV-posnetek-od-blizu-žuželke-v-ptičjem-kljunu

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/640 s @ f/5,6 ISO 2500

Resda je objektiv Sonyjevega fotoaparata RX10 IV občudovanja vreden, ampak še zdaleč ni edina funkcija fotoaparata, ki je Petra osupnila. Fotoaparat RX10 IV ponuja še številne tehnološke dosežke iz Sonyjeve serije fotoaparatov Alpha. 

“Ta fotoaparat ima s fotoaparati serije Alpha veliko skupnega. S funkcijami, ki jih ponuja, sem se seznanil takoj in ker je nastavitev enostavna, sem ga začel tudi takoj uporabljati.”  

Čeprav so teleobjektivi skoraj nepogrešljiva oprema fotografov življenja v divjini, pa so pomembne še druge funkcije, ki so manj opazne in skrite v notranjosti fotoaparata. Ena od njih je hitrost snemanja – hitreje, kot fotoaparat zajema slike, večja je verjetnost, da bo fotograf lahko na sliki ujel čarobni trenutek. 

petar-sabol-sony-rx10IV-beli-ptici-v-asimetričnem-letu-na-modrem-nebu.

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/1250 s @ f/4,0 ISO 200

“Ena od mojih najljubših slik, ki sem jih posnel s fotoaparatom RX10 IV, je slika dveh belih ptic v letu s krili, ki prhutajo v nasprotnih smereh. Krila ene ptice so v letu usmerjena navzgor, druga pa s krili prhuta navzdol. Ta posnetek sem lahko naredil zaradi hitrosti snemanja 24 sličic na sekundo, ki jo zagotavlja RX10 IV. Z njim sem lahko zajel ta edinstveni trenutek. Niz slik vključuje še druge sličice, vendar niso tako dobro sinhronizirane, kot je ta slika. Ujel sem ravno pravi delček sekunde.”

Fotografiranje s hitrostjo 24 sličic na sekundo je ena stvar, zmožnost zagotovitve samodejnega ostrenja z objektivom pri fotografiranju s to hitrostjo pa je nekaj čisto drugega. 

petar-sabol-sony-rx10IVa-ptica-iz-vode-vleče-ribo-ki-jo-je-ravnokar-ujela

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500 s @ f/4,0 ISO 100

“Za natančno izostrene slike je pogostost zadetka na izjemno visoki ravni celo pri hitrosti snemanja 24 sličic na sekundo. Samodejno ostrenje je zelo odzivno in presenetilo me je, kako hitro je mogoče ujeti cilj. Primer je fotografija, na kateri sem ujel dve žličarki v letu. Fotoaparat je nato zelo dobro sledil pticam in če se je v okviru znašel kakšen drug objekt in zmotil prizor – na primer drevesne veje – je samodejno ostrenje ne glede na to še naprej dobro sledilo ciljnemu objektu. Objekt je ostal ujet v samodejnem ostrenju. S tem fotoaparatom se počutim močnega.” 

Kakor koli obrnemo, je na koncu najpomembnejša kakovost slike. Enopalčnemu senzorju z 20,4 milijona slikovnih pik v notranjosti izdelka RX10 IV se lahko zahvalimo za izjemno ločljivost in osupljiv dinamični razpon, ki zagotavlja kar največjo jasnost tako v svetlih kot tudi v zatemnjenih okoljih. 

petar-sabol-sony-rx10IV-ptica-ima-v-kljunu-ščurka-posnetek-od-blizu

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500 s @ f/4,0 ISO 100

“Navajen sem delati z 42 milijoni slikovnih pik, ki jih ponujata α99 in α7R III, vendar pa je 20 milijonov slikovnih pik odlična izbira, še posebej skupaj z razponom zooma. Dodaten zoom pomeni, da mi ni treba toliko obrezovati, zato je delo z 20 milijoni slikovnih pik čisto v redu. Tudi če uporabljam višje občutljivosti ISO, je kakovost slike še vedno zelo dobra. Če zmogljivost tega senzorja primerjam z večjimi senzorji polnega formata, ki sem jih prej uporabljal, me je njegova zmogljivost močno navdušila.” 

Fotoaparat RX10 IV ne omogoča le zajemanja oddaljenih objektov, objektiv je odličen tudi za fotografiranje objektov od blizu, to pa je tisto, kar je Petar izkoristil pri zajemanju nekaterih slik kačjih pastirjev.

petar-sabol-sony-rx10IV-posnetek-od-blizu-kačjega-pastirja-na-koncu-vejice

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/125 s @ f/5,6 ISO 640

“Fotoaparat se ponaša s sijajnimi zmogljivostmi zajemanja slik od blizu. Če pogledam od blizu, lahko v resnici vidim majhne podrobnosti – na sestavljenih očeh je mogoče videti vse, kar sestavlja majhne oči, kot pike. Na nekaterih mojih slikah kačjih pastirjev bi se objektu lahko še približal, vendar sem se odločil, da okoli objekta pustim nekaj prostora in naredim sliko tako privlačnejšo.” 

petar-sabol-sony-rx10IV-metulj-sedi-na-vrhu-stebla-z-zvitimi-listi

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/30 s @ f/8,0 ISO 125

“Metulj je v bistvu majhen in posnet pri 600 mm, vendar sem se mu tako približal, da je bilo, kot bi uporabljal makroobjektiv. Dobil sem dobro globinsko ostrino, s katero sem lahko izostril celega metulja, pa kljub temu zamegljeno ozadje, ki ne moti pogleda na objekt.” 

Gledano v celoti je Petar ugotovil, da je RX10 IV odličen fotoaparat za fotografiranje življenja v divjini, ki ga bo spremljal na fotografskih poteh skupaj z njegovim α7R III. ‘V enem fotoaparatu dobim zmogljivost, ki se približa zmogljivosti DSLR, ne da bi moral kadar koli zamenjati objektiv.’ 

 Izdelki v tem članku 
DSC-RX10M4
RX10 IV z 0,03 s. Samodejno ostrenje/25-kratni optični zoom
Petar Sabol
svet alpha

Petar Sabol

Hrvaška

Vedno poskušam narediti boljše fotografije, ne glede na to, koliko časa potrebujem in koliko napora moram vložiti v to. Pozoren sem na vsako posamezno sestavino – svetloba, kompozicija, trenutek, zgodba in tehnična dovršenost. Tako potiskam meje še više in uživam v ustvarjalnem procesu.

Prikaz profila


x