nasmejana melanie latooy v iztegnjenih rokah drži svoj zv 1

Pogled v svet skozi ZV-1

Melanie Latooy

“Nikoli ne vem, kaj bo prinesel dan. Lahko se zgodi kaj nepričakovanega. Takrat pograbim kamero in začnem snemati.”

Ker mora Melanie v svoj kanal YouTube vsak teden naložiti dva videoposnetka, je fotoaparat ne sme ovirati pri vsakdanjem življenju. “Dokumentiram svoje vsakdanje življenje in ustvarjam videoposnetke o stvareh, ki me zanimajo. Pri tem me povsod spremlja moja kamera,” razlaga.

Kamera za video bloge se zelo razlikuje od običajnih kamer za snemanje filmov. “Ne sme biti pretežka,” pravi Melanie. “Nočem kamere, ki je tako težka, da mi med snemanjem odmre roka,” se pošali. “Med ustvarjanjem posnetkov za spletni dnevnik držiš kamero na dolžini roke, zato mora nuditi dober oprijem, da mi ne zdrsne iz rok.”

Snemanje ni tako preprosto, kot je morda videti. Biti mora preprosta za upravljanje, da se lahko posveti pripovedovanju zgodb. “Pomembno je, da je moj obraz izostren. Potrebujem naravne posnetke, kar pa ni mogoče, če je moj obraz zamegljen. Pomembno je tudi, da so barve videti resnične in naravne.”

Melanie zadnjih nekaj tednov uporablja novo kamero Sony Vlog ZV-1, ki je bila zasnovana posebej za uporabnike, kot je Melanie. Od ostrenja in kakovosti slike pa vse do stabilizacije in zvoka je zasnovana tako, da lahko kdor koli ustvarja videoposnetke in pove svojo zgodbo.

Naprej usmerjeni fotoaparat Sony ZV 1 z nameščeno zaščito za veter
“Ena prvih stvari, ki sem jih opazila pri fotoaparatu Sony ZV-1, je hitrost ostrenja. Pogosto se zgodi, da držim izdelek pred fotoaparatom za svoje gledalce, vendar lahko traja precej časa, preden se ostrenje pomakne na izdelek,” razloži Melanie in nadaljuje, “novi fotoaparat hitro ter natančno preklopi med ostrenjem obraza in izdelka, ki ga želim posneti. Fotoaparat je opremljen s sprotnim samodejnim ostrenjem oči, zato samodejno sledi obrazu in očem, s čimer je zagotovljena njihova izostrenost. Osvetlitev prav tako samodejno prilagodi svetlost in poskrbi za jasen prikaz mojega obraza. Te funkcije in takšno kakovost slike so zasnovali prav z namenom, da se obrazi med snemanjem kar najlepše vidijo.”

Ker je Melanie vedno na poti, fotoaparat drži v roki in nikoli ne uporablja stojala ali stabilizatorja. “Stabilni posnetki so ključnega pomena. Ne želim gledati videa, ki se ves čas trese, in tudi za gledalce ne želim ustvariti takšne izkušnje” pravi Melanie. Na srečo ima ZV-1 vgrajeno stabilizacijo. “Stabilizacija je zelo dobra,” razmišlja Melanie, “lahko hodim ter držim fotoaparat v roki, slika pa ni tresoča, niti obrezana. To je zelo pomembno, zlasti pri vloganju.”

Melanie latooy v iztegnjenih rokah drži sony ZV 1

Funkcije fotoaparata poskrbijo, da vlogerji nikoli ne zamudijo nobenega posnetka, nato pa je od njih samih odvisno, kako hitro bodo rokovali s fotoaparatom in ga upravljali.

“ZV-1 je zelo lahek in kompakten – s seboj ga lahko vzamem kamor koli”, Melanie nadaljuje, “ni se mi treba obremenjevati z nastavitvami fotoaparata, saj so privzete samodejne nastavitve skoraj vedno pravilno nastavljene. Ko pa želim nekaj spremeniti, lahko fotoaparat preprosto upravljam. Ni mi bilo treba podrobno pregledati sistemov menijev, skoraj vse je zelo preprosto v smislu nastavitve vklopa/izklopa, vključno z možnostjo hitre uporabe zamegljenosti ozadja. Celo gumb za snemanje najdete v obliki velikega rdečega gumba, kar dodobra poenostavi uporabo, saj me ljudje vedno, kadar koga prosim, da me posname, sprašujejo, ‘kateri gumb že moram pritisniti, da začnem?’”

Sprva številni ustvarjalci zanemarijo zvok in pogosto uporabijo majhen mikrofon svojega fotoaparata ali telefona. Vendar je zvok prav tako pomemben kot vizualna kakovost videa. ZV-1 ima visokokakovostni mikrofon, ki poudari zvok človeškega glasu.

“Zelo me je presenetila kakovost zvoka fotoaparata,” pravi Melanie, “zvok je zelo čist in ga je prijetno poslušati. Velik bonus je tudi serijsko priložena zaščita za veter, ki jo lahko preprosto namestite na mikrofon, da preprečite zvok šumenja vetra. Če želite, pa lahko dodate tudi mikrofon za strokovnejšo uporabo.”

Vse te funkcije so zasnovane tako, da vlogerji lažje ustvarjajo, zato ni čudno, da je fotoaparat na Melanie naredil odličen prvi vtis: “ZV-1 združuje čudovite slike in odlično kakovost zvoka, tako da lahko preprosto zajamem vse trenutke svojega življenja. Komaj čakam, da bom lahko začela vsakodnevno uporabljati ta fotoaparat.”

Predstavljeni izdelki

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili