Odsev gore Lago d'Antorno na vodni gladini

FE 35 mm f/1,4 GM: Pri vsaki svetlobi in vsakem vremenu

Stefan Liebermann in Dennis Schmelz

sony 35 mm f/1,4 G master

Sonyjeva ambasadorja Stefan Liebermann in Dennis Schmelz sta bila med prvimi na svetu, ki sta preizkusila novi objektiv FE 35 mm f/1,4 G Master. Izkazalo se je, da je ta model enako primeren tako za fotografijo kot tudi za videoprojekte.

jutranja svetloba se svetlika v jezeru Hintersee © Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/9.0, ISO 400

Izjemno široka zaslonka in naravni prikaz tega objektiva v kombinaciji z izjemno kakovostjo slike, lahko zasnovo in zašito pred vremenskimi vplivi zagotavljajo fotografom in videografom nove ustvarjalne možnosti v paketu, kjer lahko vsakdo najde nekaj zase. Dennis ima bogate izkušnje s potovanj, oglaševanja in glasbenih videov. Z objektivom FE 35 mm f/1,4 GM je dobil navdih za kratek kinematografski film z ameriškim pridihom.

“Hotel sem izkoristiti prednosti novih funkcij objektiva in prikazati zgodbo, ki jo je mogoče prikazati le s takšnim objektivom. 35 mm je zame popolna goriščna razdalja. Prilagoditi jo je mogoče za različne teme, všeč mi je pa tudi kinematografski pridih. Ni preširoka, kljub temu pa daje občutek prostornosti. Odlična je za snemanje ljudi. Zaslonka vrednosti 1,4 ustvari čudovito zamegljeno ozadje in omogoča uporabo razpoloženjske osvetlitve.”

Objektiv FE 35 mm f/1,4 GM vključuje fizični obroč zaslonke. Klikanje je mogoče onemogočiti, kar pride prav za snemanje filmov, zato je primeren tako za fotografijo kot tudi videoposnetke. “To omogoča skoraj nevidne prehode zaslonke ter ostrega fokusa ali razširjenega fokusa, odvisno od zgodbe, ki jo pripovedujete, na enak način pa je mogoče spremeniti tudi osvetlitev,” dodaja Dennis. “To s pridom uporabljam kot videograf, saj ni ostrega preskoka, ki lahko zmoti gledalca. Deluje naravno in brez motenj.”

dennis schmelz drži svoj alpha 7s3 nad glavo, medtem ko fotografira glasbeno skupino na odru © Christopher Schmid

Ko je Dennis uporabljal funkcijo samodejnega ostrenja z zaznavanjem obrazov, ki jo nudi α7S III, ga je navdušila hitrost ostrenja, natančnost in tiho delovanje motorja, ki jih nudi objektiv FE 35 mm f/1,4 GM. “V objektivu je linearni motor XD brez trenja,” še dodaja, “zato je samodejno ostrenje izredno hitro in natančno. Z ročnim ostrenjem smo posneli le šest posnetkov. Vsi drugi posnetki so bili ustvarjeni z zaznavanjem obrazov pri nastavitvi f/1,4, objektiv pa je deloval brez motenj. ”Svoj kratki film je snemal v deževnih ulicah ponoči. Tesnjenje objektiva FE 35 mm f/1,4 GM za zaščito pred vremenskimi vplivi je bilo kos zahtevnim pogojem, zato se je lahko Dennis popolnoma posvetil snemanju. “Nihče si ne želi objektiva, ki te omejuje,” priznava. “FE 35 mm f/1,4 GM je čisto nasprotje. Med snemanjem je močno deževalo in objektiv se je precej zmočil, vendar to ni bila težava. Velika prednost je tudi nizka teža. Tehta vsega 524 g, kar je veliko manj od drugih 35 mm objektivov, ki sem jih uporabljal.”

Jutranja svetloba sije na goro in se odseva na gladini jezera Lago d'Antorno © Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/15s @ f/8.0, ISO 100

Stefan je fotograf, ki ga navdušuje fotografiranje narave in nočnih prizorov. Objektiv FE 35 mm f/1,4 GM je bil zanj nekaj povsem novega, vendar ga je hitro navdušil. “Običajno uporabljam širše objektive, na primer 16 mm ali 20 mm modele. Sprva sem pomislil, ‘kaj mi lahko ponudi ta objektiv?’, vendar sem to hitro ugotovil. Odličen je za prikaz narave na nov način. Običajno iščem motive v ospredju, s 35 mm modelom pa sem začel raziskovati nekoliko bolj oddaljene motive in motive na nebu, zato sem dobil novo perspektivo.”

Čolni na gorskem jezeru © Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/9.0, ISO 250

Ta pogled je bil za Stefana nekaj novega, kakovost optike pa je bila vrhunska. V objektivu FE 35 mm f/1,4 GM je uporabljen en element ED (izjemno nizka razpršitev) in dva elementa XA (izjemno asferični), premaz Nano AR II in zaokrožen dizajn zaslonke z 11 lopaticami, kar omogoča izjemno jasne posnetke tudi pri šibki svetlobi. “S tem objektivom dobite izjemno ostrino od roba do roba”.

Stefan razlaga. “Nastavitev f/1,4 se odlično obnese pri mojih nočnih posnetkih, vendar ne potrebujem vedno takšne nastavitve, še posebej, ko ponoči uporabljam sledenje zvezd ali ko fotografiram pokrajino ob svitu ali mraku. Tudi pri nastavitvi f/2,8 in f/3,5 ne pride do vinjetiranja, kome ali odstopanja.”
Svetlobni trakovi zavornih luči avtomobilov vzdolž gorske ceste s spokojno cerkvijo v ozadju © Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Stefan je izkušen fotograf panoramskih pokrajin in tudi pri tem se je objektiv obnesel izjemno. Z manj popačenja pri nastavitvi 35 mm kot pri širokih goriščnih razdaljah, zato je lahko ustvaril fotografije z izjemno ločljivostjo. “Ko sem potreboval več ospredja ali širši pogled, sem ustvaril več posnetkov pri nastavitvi 35 mm in z njimi zajel prizor. Samodejno ostrenje objektiva je bilo kot nalašč za to, saj sem lahko med osvetlitvami zaklenil ostrino.”

Sončni vzhod nad jezerom Lake Hintersee z odsevom gora in dreves na vodni gladini © Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Podobno kot Dennis je tudi Stefan navdušen nad nizko težo objektiva FE 35 mm f/1,4 GM. “Vzamem lahko α7 III, 24 mm f/1,4 GM in ta novi objektiv in se odpravim na turnejo. Z njim se lahko brez težav odpravim na goro ali kampiranje. Ta objektiv bom gotovo še veliko uporabljal.”

Sony alpha 7 III na stojalu z gorsko pokrajino v ozadju © Stefan Liebermann

Predstavljeni izdelki

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

"To je zelo posebna vrsta fotografije – nevidna za človeško oko, a resnična"
Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

»Vedno se najde zgodba in vedno jo je mogoče predstaviti z druge perspektive"

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili