Srečanja z divjino

Süha Derbent

V več kot tridesetletni profesionalni fotografski karieri je Süha Derbent potoval po svetu in fotografiral nekatera najbolj čudovita bitja na tem planetu. Njegove fotografije lahko kupite pri Getty Images. Na svojo zadnjo odpravo je namesto svoje običajne fotografske opreme vzel zmogljivi Sonyjev RX10 IV, s katerim je pri temperaturah, ki so se spustile do 28 stopinj Celzija pod ničlo, fotografiral lisice.

suha derbent ležanje v snegu s sonyjevim fotoaparatom rx10

“Lisice slišijo miši, ki se potikajo po podzemnih tunelih, prekritih s snegom. Lisica lahko hodi ves dan, ampak ko zasliši miši pod zemljo, jim prisluhne z dvignjenimi uhlji. Ko vidim, kako nagne glavo, vem, da je nekaj slišala in se pripravlja na lov.”

suha derbent sony rx10IV lisica med skakanjem v snegu

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000 s @ f/4,0, ISO 80

Po navadi snema s Sonyjevim fotoaparatom z izmenljivim objektivom α7R III, vendar pa je na nedavnih odpravah fotografiranja lisic v turškem Karsu, kjer se temperature spustijo pod ničlo, od zore do mraka snemal s Sonyjevim vrhunskim kompaktnim fotoaparatom RX10 IV.

suha derbent sony rx10IV lisica med hojo po snegu, s pogledom zazrtim v fotografa

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000 s @ f/4,0, ISO 80

“Za snemanje življenja v divjini se odpravim daleč,” pojasni, “in če je oprema težka, je to težko. RX10 IV je zato idealen, saj je lahek in mi ni treba prenašati nadležnega ter izčrpljujočega potovanja s težko opremo. Poleg tega se ponaša s senzorjem Exmor RS tipa 1.0 z 20,1 milijona slikovnih pik, kar pomeni, da mi ni treba sklepati kompromisov glede kakovosti slik.”

suha derbent sony rx10IV lisica opreza iznad zasneženega grebena, kjer je mogoče videti le njene oči

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/8000 s @ f/4,0, ISO 200

Med prevažanjem in pohodniškimi odpravami po gozdovih ter ob srečanjih z lisicami na različnih razdaljah potrebuje fotoaparat, ki se lahko prilagodi Sühinim različnim načinom dela. Seveda je zaradi velikosti in teže Sonyjev RX10 IV močno priročen fotoaparat, ampak najdragocenejši je optično stabiliziran objektiv, ki je enakovreden 24–600-milimetrskemu objektivu.

Prav s tem objektivom je Süha ustvaril neverjetne posnetke lisic brez velikih teleobjektivov, ki jih običajno uporablja na safarijih. “Močno priročno je že zumiranje od 24 do 600 mm, ampak tako kot α7R III, ki ga ponavadi uporabljam, ima tudi RX10 IV zelo hiter sistem samodejnega ostrenja. Hitrost sledenja s samodejnim ostrenjem je zares občudovanja vredna.”

suha derbent sony rx10IV lisica sedi v snegu zraven lastnih sledi

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/6400 s @ f/4,0, ISO 250

Izjemen objektiv pa je le del zgodbe. Za snemanje dogajanja je potreben fotoaparat, ki se hitro odziva. “Pri fotografiranju življenja v divjini,” razloži, “vedno uporabljamo fotoaparate v načinu neprekinjenega fotografiranja in s hitrostjo zaporednih posnetkov 24 sličic na sekundo je RX10 IV blazno hiter. Predstavljajte si, da ste prepotovali kilometre, našli žival v težkih naravnih razmerah in medtem ko dela natančno to, kar ste želeli, vaš fotoaparat ne sledi njeni hitrosti. Ne želim niti pomisliti na to. S fotoaparatom RX10 IV zagotovo ne bom zgrešil nobenega dogajanja.”

suha derbent sony rx10IV lisica med kopanjem s smrčkom v snegu

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/640 s @ f/4,0, ISO 80

Süha je RX10 IV prvič uporabil za projekt v Karsu v izredno mrzlih vremenskih razmerah. Nekoliko ga je skrbelo, kako se bo fotoaparat odzval na nizke temperature in visoko nadmorsko višino mesta, vendar so bile skrbi odveč. “Fotografiral sem v zelo težavnih razmerah, pri –28 stopinjah, in na osnovi svojih izkušenj vem, da morajo biti fotoaparat ter baterije kolikor se le da na toplem. Presenetilo me je, da sem lahko z enim popolnim polnjenjem zjutraj lahko fotoaparat uporabljal ves dan z isto baterijo”

Izdelki, predstavljeni v tem članku
DSC-RX10M4

RX10 IV s samodejnim ostrenjem s hitrostjo 0,03 s/25-kratnim optičnim zoomom

DSC-RX10M4

Süha Derbent
Alpha Universe

Süha Derbent

Turčija

Potovanje k sebi.

Prikaz profila


x