Prepoznaven dizajn

Signature Series
 Serija vrhunskih zvočnih izdelkov, razvitih za ustvarjanje popolne glasbene izkušnje v slušalkah

Med iskanjem najboljše rešitve za prave audiofile s strastjo do popolnega zvoka so se povezali naši inženirji in oblikovalci ter skupaj zasnovali ojačevalnik, predvajalnik in slušalke, ki omogočajo popolno glasbeno izkušnjo. 

 Ne ostanite zgolj pri poslušanju glasbe ... začutite jo

»Na kaj so pozorni audiofili, ko iščejo popoln zvok?« Odgovor podjetja Sony, ki se skriva v seriji izdelkov Signature Series, je možnost poustvarjanja najbolj subtilnih odtenkov zvoka. Cilj podjetja Sony je bil ustvariti pristno zvočno kuliso, ki bi poslušalcu pričarala tako intimen zvočni prostor, da bi lahko ta v zvoku začutil temperaturo prostora in občutek vetra. Poslušalec mora v zvoku začutiti tudi najmanjše podrobnosti – od trenutka, tik preden zazveni glasba, do vdiha pevca, preden zapoje prvo noto, pa vse do končnega prehoda v tišino. Serija Signature Series pričara tako pristno zvočno izkušnjo, da poslušalca popolnoma prevzameta širina in globina stereofonskega zvoka.

Podjetje Sony je s svojimi slušalkami ustvarilo pravo glasbeno kulturo, osnovno vodilo pri zasnovi slušalk pa je bila možnost podajanja najbolj subtilnih zvočnih odtenkov z najmanjšimi možnimi komponentami. Podjetje Sony se je pri izdelavi oprlo na bogato zgodovino analognih in digitalnih tehnologij za poustvarjanje visokokakovostnega zvoka. Na podlagi teh izkušenj smo oblikovali linijo izdelkov, ki bodo še izboljšali izkušnjo vrhunskega zvoka. Naš cilj je bil, da poslušalec glasbe ne bi zgolj poslušal, temveč bi jo začutil. 

 Popoln dizajn za vrhunsko kakovost zvoka

Glavno vodilo pri zasnovi oblike je bila predanost vrhunski kakovosti zvoka brez šuma. Izbrali smo materiale z odličnimi akustičnimi lastnostmi. Ohišje je bilo oblikovano za optimalni prenos zvoka. Celo pot signala na vezju je bila konfigurirana z mislijo na kakovost zvoka. Vedno znova smo se vračali k osnovam. Iskali smo optimalno obliko, materiale in obdelavo za zvok, pri tem pa se nismo ozirali na stroške. Osredotočili smo se tudi na elemente, ki prispevajo k večji kakovosti zvoka, uporabili dizajn, ki v največji meri izkorišča te lastnosti, pri tem pa se znebili odvečne navlake ter tako ustvarili preprost, ikoničen dizajn, ki naravnost izžareva zvok vrhunske kakovosti. 

Korak proč od ustaljenih predstav o dizajnu

Ker smo želeli uporabnikom ponuditi zvok kakovosti, višje od vrhunskih modelov, je morala naša celotna skupina za dizajn spremeniti predsodke o tem, kaj je »dober dizajn« in preusmeriti pozornost drugam. Inženirji in oblikovalci so sodelovali že od samega začetka razvoja in razvili ključne strukture, oblike in zamisli, ki omogočajo visoko raven kakovosti zvoka. To je zahtevalo veliko truda, vendar je bil to nepogrešljiv del postopka.

Tomoaki Takuma, glavni umetniški vodja

Zasnova po navdihu vetra

MDR-Z1R

Pri napravi MDR-Z1R smo se posvetili dizajnu ohišja za zvočni prostor, ki omogoča poustvarjanje pristnega zvoka. Ohišje znatno vpliva na kakovost zvoka. Ustvari lahko neželene resonance ali pa popači zvok. Vrnili smo se k osnovam in zasnovali ohišje, ki lahko v največji možni meri odpravil resonanco. Namig smo našli v sliki napetega jadra. Pozornost smo usmerili k zasnovi ohišja, ki bi lahko, podobno kot tkanina, naravno zajel zvočni tlak, ki ga ustvari membrana. Ta koncept nas je vodil do naravnega, organsko ukrivljenega ohišja. Enojna, blago ukrivljena plast v največji možni meri zmanjša tresenje in resonanco.

Dvojna struktura ohišja s prepustnim zvočnim uporom in zaščito iz žične mreže nadzoruje tok zraka skozi ohišje ter tako poustvari polno razsežnost naravnega zvoka. Ta kombinacija ne poustvarja le izjemnega zvoka, temveč hkrati zagotovi tudi tišino, ki smo jo iskali.

slika izdelka MDR-Z1R
slika izdelka MDR-Z1R
slika izdelka MDR-Z1R
slika izdelka MDR-Z1R
Vzorci iz narave

Še ena od lastnosti naprave MDR-Z1R je možnost podajanja izredno visoke zvočne frekvence 120 kHz. Ker smo želeli izkoristiti vse prednosti te lastnosti, smo na novo oblikovali mrežico na sprednji strani membrane – komponento, ki je zadolžena za ustvarjanje zvoka. Med postopkom oblikovanja smo spoznali, da s preprosto obliko mrežice, ki daje prednost daljši življenjski dobi, ne bomo zlahka dobili kakovosti visoke ločljivosti zvoka pri 20 kHz ali višje. Ko smo iskali popolno mrežico, ki bi lahko pristno podala tudi najmanjše zvočne odtenke, smo preizkušali različne dizajne. Odločili smo se za zaporedje Fibonacci – vzorec, ki se redno pojavlja v naravi. Ta vzorec najbolj optimalno poustvarja zvočne lastnosti pri vseh frekvencah. Mrežica je izdelana iz toge smole, s katero smo dosegli želeno debelino in moč ter minimalizirali dušenje zvoka tudi pri frekvencah z visoko ločljivostjo.

MDR-Z1R je zasnovan z mislijo na odlično kakovost zvoka, pri tem pa ne gre spregledati priročne oblike. Ušesne blazinice, izdelane iz mehke ovčje kože, bodo poskrbele, da bo uporaba udobna, hkrati pa bodo vaša ušesa suha. Blazinicam smo dodali še ergonomsko oblikovane šive 3D, ki zagotavljajo kar najudobnejše prileganje. 

Za edinstvenim doživetjem zvoka se skriva tudi edinstvena zgodba

Pri oblikovanju serije Signature Series nismo uporabili nobenih zvijač. Vsak posamezen element je uporabljen zaradi njegove funkcije. To smo naredili zato, da bodo uporabniki že s pogledom izdelka videli, kako odlična je kakovost zvoka in zakaj je tako odlična. Želimo, da bodo uporabniki uživali v tej edinstveni kakovosti zvoka skupaj z edinstveno zgodbo, ki se skriva za izdelkom.

Shogo Yashiro, vodja oddelka za oblikovanje

Optimizacija zvočnega toka z obliko

NW-WM1Z

Ko smo razmišljali o novem pristopu k zasnovi naprave Walkman s poudarkom na vrhunski kakovosti zvoka, smo se vrnili k osnovnim načrtom, na novo smo konfigurirali vezje in uporabili druge materiale za ohišje. Rezultat našega truda je NW-WM1Z. Ker smo želeli še izboljšati kakovost zvoka, smo dali poudarek toku zvoka, pri katerem bi bilo najmanj šuma. Ker smo želeli zmanjšati šum, smo notranjost ohišja oblikovali tako, da signal iz pomnilniške enote potuje neposredno v zgornji priključek za slušalke. Nova konfiguracija vezja se zrcali tudi v edinstvenem položaju obeh priključkov za slušalke na obeh straneh zgornjega dela ohišja. To je privedlo do samosvojega dizajna, ki ne pooseblja le neposrednega toka zvoka, temveč omogoča tudi uporabniku bolj prijazno upravljanje. Zaradi slokega ohišja lahko uporabnik napravo lažje drži v rokah, zasnova pa varuje tipke pred sunki in udarci. 

Slika izdelka NW-WM1Z
Slika izdelka NW-WM1Z
Slika izdelka NW-WM1Z
Slika izdelka NW-WM1Z
Trden kot kovina

Še posebej izbirčni smo bili pri izbiri materialov za ohišje naprave NW-WM1Z. Odločili smo se za baker brez kisika, ki ima najboljše akustične lastnosti. Material je bil obdelan s posebno tehniko rezanja, ki še poudari trdoto skrbno izbrane kovine. Koti so zaobljeni, kar poveča trajnost ohišja in odpornost na udarce. Ohišje naprave NW-WM1Z je prevlečeno z zlatom, ki še dodatno poudari naravno lepoto tega materiala, znanega po visokokakovostnem zvoku.

Razvili smo tudi nov uporabniški vmesnik. Uporabili smo analogni merilnik, ki prikazuje stopnjo glasnosti, in spektralni analizator za prikaz zvočne frekvence. Celo skale merilnikov glasnosti so natančno oblikovane, tako da lahko vrhunsko kakovost zvoka uživate tudi vizualno.

Vračanje h koreninam naprav Walkman prve generacije

Vrnili smo se na začetek revolucionarnega koncepta poslušanja glasbe na poti podjetja Sony – k prvi generaciji naprav Walkman. Različici NW-WM1Z smo dodali novo vrednost tako, da smo ustvarili vrhunski izdelek, ki omogoča najpopolnejšo izkušnjo kakovosti zvoka na poti za sodoben življenjski slog. Kakovost zvoka je bila za nas na prvem mestu in menim, da smo ta cilj s tem novim modelom tudi dosegli.

Tanaka, oblikovalec 

Zaščitna pregrada za odpravljanje popačenja in tresenja

TA-ZH1ES

TA-ZH1ES je stacionarni ojačevalnik za slušalke, zasnovan posebej za povečanje zmogljivosti naših slušalk. Ohišje mora čvrsto podpirati in varovati vezje, saj je le tako mogoče v celoti odpraviti popačenje v električnem vezju. To smo dosegli z aluminijevim ohišjem, debeline do 12 mm, brezšivno oblikovanim s tehniko ulivanja, kar daje ohišju izjemno trdoto za vrhunsko kakovost zvoka brez popačenja. Zgornja plošča je kombinacija aluminija in jekla z majhnimi vdolbinicami, ki nadzorujejo odvečno resonanco. Prostor okoli zgornje plošče je odprt, da je vidna osupljiva debelina stranskega ohišja, poleg tega pa omogoča taka zasnova tudi izredno funkcionalno odvajanje toplote. 

Slika izdelka TA-ZH1ES
Slika izdelka TA-ZH1ES
Slika izdelka TA-ZH1ES
Slika izdelka TA-ZH1ES
Iskanje popolne oblike ohišja za visokokakovosten zvok

Ko smo iskali ohišje, ki bi omogočalo vrhunsko kakovost zvoka brez najmanjšega popačenja, smo se odločili za brezšivno aluminijevo ohišje. Namesto dolgočasnih priključkov za slušalke ob straneh, kot je to običajna praksa, smo za izhodišče uporabili zunanjost debele aluminijeve plošče z minimalnimi vdolbinicami okoli priključkov. S tem smo ustvarili videz, ki poudarja debelino materiala in ohišju podarja estetski videz.

Kombinacija pristnega zvoka in uporabnosti

Kako lahko uporabnikom olajšamo upravljanje izdelka z obliko in postavitvijo, ki sta ju narekovali predvsem želja po odličnem zvoku? To je bilo poglavitno vprašanje, ko smo razvijali obliko za serijo Signature Series, ki najpomembnejše funkcije povezuje z uporabnostjo. Rezultat je izdelek, s katerim lahko uporabniki izkusijo vrhunsko kakovost zvoka v priročni obliki.

Deguchi, oblikovalec

Podjetje Sony je med iskanjem izdelka, s katerim bi navdušilo audiofile s strastjo do popolnega zvoka, zasnovalo serijo »Signature Series«, ki omogoča osupljivo glasbeno doživetje.