ron timehin snema s fotoaparatom sony alpha 7c v londonu

Izboljšajte fotografijo mestnih potovanj s fotoaparatom Alpha 7C

Ron Timehin

Moje ime je Ron Timehin. Sem profesionalni fotograf in Sonyjev evropski ambasador fotografije iz Londona. Ljubezen do fotografije sem odkril med potovanji, ko sem kot mlad glasbenik želel dokumentirati, kje sem potoval in kaj sem videl. 10 let kasneje je fotografija moj poklic, pri katerem sem se specializiral za fotografiranje obrisov mesta, portretov in komercialno fotografijo.

S storitvijo Instagram sem pridobil približno 60.000 sledilcev, s katerimi delim svoje slike in nasvete, kako postati boljši fotograf.

Zelo sem se veselil, da bom lahko preizkusil fotoaparat Alpha 7C. Razmišljal sem o tem, da bi k svojemu naboru opreme dodal nekaj lahkega in kompaktnega z zmogljivostjo polnega formata. Zaradi dizajna in ergonomije Alpha 7C ni le priročen za uporabo, temveč je tudi osupljiv na pogled. Zaradi vsestransko vrtljivega zaslona lahko preprosto fotografiram z zanimivih kotov. Zaradi senzorja 24MP je postal Alpha 7C moj fotoaparat za vsakdanjo uporabo, za posebne posnetke pa uporabljam Sonyjeva ohišja.

ron timehin sedi s fotoaparatom sony alpha 7c v londonu

Namig št. 1
Osnovne nastavitve osvetlitve za fotografiranje v mestih in ulično fotografijo

Sam uporabljam način »M« (ročno), s katerim dobim popoln nadzor nad hitrostjo zaklopa, zaslonko in vrednostjo ISO. Tako lahko osvetlim fotografije po svojem okusu.
Pri ulični fotografiji in fotografiji mest na splošno želim, da je hitrost zaklopa dovolj visoka. To pomeni, da ni vidno tresenje fotoaparata. Temu se izognem tako, da večkrat nekoliko povečam vrednost ISO in tako poskrbim, da za fotografijo uporabim ustrezno osvetlitev. Za najvišjo kakovost običajno predlagam vrednost 1600 ISO.

Z nastavitvijo zaslonke f/8 lahko poskrbim, da je večina prizorov izostrena. Če želim objekt ločiti od ozadja, uporabim nastavitev f/4. Za ulično fotografijo pri šibki svetlobi odprem zaslonko na največjo vrednost in tako poskrbim, da vstopi kar največ svetlobe. Za to se odlično obnese nastavitev f/1,4.

ron timehin sony alpha 7c gleda nebotičnike ob mraku v londonu

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/40s @ f/7.1, ISO 3200

Kateri objektiv izbrati?

Moja najljubša goriščna razdalja je 35 mm. Dovolj je prilagodljiva za vse oblike fotografiranja na ulicah, kot so obrisi mesta, portreti in hitri posnetki.

Posebej za ulično fotografijo rad uporabljam tudi 55 mm f/1,8. Ta goriščna razdalja je zelo podobna temu, kar zaznava človeško oko, omogoča pa tudi čudovito stiskanje ozadja z izjemnim učinkom zameglitve ozadja. S fotografiranjem s tem objektivom pri vrednosti f/2 je resnično mogoče ločiti objekt v okviru, kar je odlično za ostrenje oči. Zaradi majhnega objektiva in kompaktnega dizajna fotoaparata Alpha 7C je to idealna kombinacija za ulično fotografijo. Je diskretno in nemoteče, odlično za fotografiranje intimnih trenutkov.

Zakaj fotografirati s fotoaparatom polnega formata?

Najbolj opazna razlika pri fotografiranju s fotoaparatom polnega formata je večja globinska ostrina (stopnja zameglitve v ozadju), ki jo je mogoče doseči. S tem postanejo fotografije ulic in portreti še bolj čudoviti.

Zaradi večje velikosti senzorja imam na voljo tudi več prilagodljivosti pri urejanju. Pridobim lahko podrobnosti iz senc, česar s fotoaparatom s senzorjem z obrezovanjem morda ne bi mogel. Kljub temu pa so poudarki še vedno zelo dragoceni in podrobnosti ni mogoče tako preprosto dobiti kot sence. Zato svoje fotografije vedno nekoliko premalo osvetlim za približno eno tretjino nastavitve. Tako poskrbim, da poudarki niso preveč izpostavljeni.

ron timehin sony alpha 7c stavbe v londonu, obsijane z mehko rožnato svetlobo

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 35mm f/1.8 | 1/125s @ f/8.0, ISO 1600

Namig št. 2
Kako posneti odlične fotografije mestne panorame s fotoaparatom Alpha 7C

Iskanje lokacij

Še preden vzamem v roke fotoaparat, moram opraviti nekaj raziskav. Želene fotografije boste lažje ustvarili tako, da boste aktivno iskali primerne lokacije. Pogosto uporabljam internet in Google zemljevide in z njima poiščem zanimive lokacije v mestu.

Najraje fotografiram ob sončnem vzhodu, sončnem zahodu, mraku in zori. Svetloba je v tem času običajno prijetno dosledna, hkrati pa nudi globoke in bogate barve. Dodatna prednost fotografiranja na priljubljenih lokacijah zgodaj zjutraj je tudi v tem, da se izognete turistom in množicam, kar pomeni manj natrpane fotografije.

Če želite poiskati dobre poglede mestne panorame, se podajte na razgledne točke in kavarne na strehah hiš. Na teh lokacijah včasih ni dovoljena uporaba velikih fotoaparatov, vendar pa je Alpha 7C tako kompakten, da ga pogosto zamenjujejo s fotoaparatom za vsakdanjo uporabo.

ron timehin sony alpha 7c londonska mestna panorama z nebom v sivem odtenku

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/250s @ f/8.0, ISO 400

Osnovne nastavitve osvetlitve in kadriranje.

Za osvetlitev fotografij obrisov mesta veljajo enaka načela, kot so navedena zgoraj. Vedno uporabnim nekoliko prešibko osvetlitev, da dobim podrobnosti v poudarkih. To je še posebej pomembno pri fotografiranju ob sončnem vzhodu ali zahodu, saj želim obdržati čim več barv neba.

Dobro osvetlitev pri fotografiranju obrisov mesta je mogoče dobiti tudi s stopnjevanjem osvetlitve. To pomeni, da posnamem tri fotografije ali več fotografij pri različnih stopnjah osvetlitve, nato pa fotografije združim s programsko opremo za naknadno obdelavo. Eno fotografijo posnamem s prenizko osvetlitvijo, da ujamem podrobnosti v poudarkih, eno fotografijo, osvetljeno z osvetlitvijo srednje stopnje, za srednje odtenke, na koncu pa še fotografijo pri previsoki osvetlitvi, da ujamem podrobnosti v sencah. Ko združim vse tri fotografije, dobim fotografijo HDR z izrednimi podrobnostmi.

Za zaslonko priporočam f/8 in višje, saj je tako mogoče dobiti kar največ podrobnosti na celotni fotografiji.

Ali imate še kakšne namige za odličen posnetek mestne panorame?

Priporočam tudi uporabo stojala. Vrednost ISO naj bo čim nižja. Tako bo do senzorja prispelo dovolj svetlobe, vi pa boste ohranili visoko kakovost fotografije. S stojalom bo fotoaparat popolnoma pri miru, hitrost zaklopa pa lahko nastavite poljubno počasi. Če nimate stojala, poiščite stabilno površino, na katero lahko postavite fotoaparat. Predlagam, da za fotografiranje z dolgim časom osvetlitve uporabite 2-sekundni samosprožilnik, saj boste tako še dodatno zmanjšali morebitno tresenje fotoaparata ob pritisku sprožila. Temu se lahko izognete tudi tako, da uporabite aplikacijo Imaging Edge v telefonu, s katero sprožite fotografiranje.

ron timehin sony alpha 7c dolgotrajna osvetlitev londonske mestne panorame

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 30s @ f/13, ISO 100

Namig št. 3
Kako ustvariti kreativne posnetke s fotoaparatom Alpha 7C

Pri fotografiranju obrisa mesta dajem svoji ustvarjalnosti prosto pot. Tu je nekaj tehnik za ustvarjanje želenih učinkov na posnetkih.

Koti

Fotografiranja obrisov mest se lotim tako, da iščem edinstvene perspektive. Zanimive rezultate dobim tudi tako, da fotografiram z ulice. Fotoaparat Alpha7C je opremljen z vsestransko nagibnim zaslonom, s katerim lahko fotografiram tudi zelo blizu tal.

Poleg tega se ves čas opominjam, da moram pogled usmeriti navzgor, saj se skozi širokokotni objektiv razkrijejo osupljive prepletajoče se linije, čudovit učinek pa ustvarijo tudi glavne linije mogočnih stavb.

ron timehin sony alpha 7c posnetek londonske ulice s približujočim se avtobusom

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/5.6, ISO 320

Svetlobne sledi

Različne rezultate lahko dobite tudi tako, da se igrate z nastavitvami dolgotrajne osvetlitve, s katerimi dodate fotografiji poseben pečat. Za to tehniko predlagam, da uporabite stojalo in za začetek vrednost osvetlitve nastavite na 30 sekund. Vrednost zaslonke in nastavitve ISO naj bodo čim nižje, da čim bolj upočasnite hitrost zaklopa. Poiščite avtobuse ali vlake, ki ustvarijo svetlobne sledi izjemnih barv. Svetlobne sledi lahko ustvarite tudi tako, da z istega položaja posnamete več fotografij, nato pa združite fotografije z različnimi nastavitvami osvetlitve. Tako boste dobili bolj dosledne in dramatične svetlobne sledi.

ron timehin sony alpha 7c svetlobne sledi vozil ponoči

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 10s @ f/18, ISO 250

Predstavljeni izdelki

Ron Timehin

Ron Timehin | UK

"Fotografija mi ponuja možnost, da se ukvarjam s svetom, ki me obkroža, ga poskušam razumeti in tolmačiti"

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili