chris schmid sony alpha 9 leopard sedi na hribu s soncem v ozadju

Snemanje filma v Serengetiju s fotoaparatom Alpha 7S III

Chris Schmid

Sem švicarski fotograf, filmski ustvarjalec in kinematograf. Specializiral sem se za naravoslovje na oddaljenih lokacijah, v največji meri sem se posvetil velikim mačkam. Svoje življenje sem posvetil dokumentiranju naravnih lepot našega planeta in moj cilj je vedno enak: približati se naravi v njenem osrčju, da bi opozoril na krhkost našega planeta in spodbudil akcije za njegovo ohranitev.

Močno sem predan ohranjanju življenja v divjini in tesno sodelujem z okoljevarstveno organizacijo WildAid iz San Francisca, naš cilj pa je zmanjšati povpraševanje po nezakonito pridobljenih izdelkih iz sveta divjine. Leta 2019 sem ustanovil spletno zlatarno Stay·WildTM, kjer je 50 % dobička namenjeno donacijam neprofitnim organizacijam z namenom podpore projektov ohranjanja življenja v divjini. Moje delo je predstavljeno v reviji National Geographic Image Collection.

Naš glavni cilj je bil snemati množično selitev gnujev v Serengetiju v Tanzaniji. Vsako leto 1,5 milijona gnujev prehodi ogromno krožno razdaljo in ta selitev je eno od ‘sedmih naravnih čudes sveta.’

V tem času v letu se gnuji selijo na sever Serengetija, kjer v dramatičnem in hrabrem boju z vodo, krokodili ter drugimi plenilci prečkajo svetovno znano reko Mara. Ko je selitev v polnem zamahu, so plenilci, kot so levi in gepardi, zelo aktivni, vsi pa imajo veliko priložnosti, da ulovijo svoj plen.

Prvi vtisi o fotoaparatu Alpha 7S III

Kot večletni Sonyjev navdušenec zdaj uporabljam fotoaparata Alpha 9 II in 7R IV izključno za snemanje fotografij, vendar sem fotoaparat Alpha 7S III navdušeno preizkusil za snemanje videoposnetkov.

Brez dvoma je zame najboljša funkcija novega fotoaparata snemanje pri 4k 4.2.2 50/60p, pa tudi možnost, da to povečam do 100/120 in pri tem ohranim enako bitno globino. Ker raje snemam s profilom S-Log3 in stopnjujem barve posnetka, je 10 bitov nujnost.

Ostrenje na dotik in vse nastavitve ostrenja so prav tako zelo dobrodošla dopolnitev, ki jo prinaša Alpha 7S III. To, da smo s stabilizatorjem za fotoaparat in ostrenjem na dotik v aplikaciji Imaging Edge lahko sledili levu v visoki travi, je bilo za nas zelo pomembno; ni se nam zdelo potrebno uporabljati motorjev za slednje z ostrenjem v stabilizatorju. Vse nastavitve je mogoče brezskrbno upravljati oddaljeno.

Tudi učinek premičnega zaklopa je drastično zmanjšan v primerjavi s fotoaparatom Alpha 7S II, kar smo najbolje opazili pri snemanju s stabilizatorjem.

Ključnega pomena je bila na koncu zmogljivost potiskanja vrednosti ISO – to, da ni bilo treba razmišljati o uporabi visoke vrednosti ISO, da bi dobili ločljivost 50/60p tudi pri šibki svetlobi, je bilo neverjetno, še posebej zelo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so velike mačke aktivne.

Chris Schmid sony alpha 7RM4 chris med pripravo kompozicije za posnetek s fotoaparatom alpha na stojalu

Oprema

Imeli smo srečo, saj smo za posnetek imeli na voljo dve ohišji fotoaparata Alpha 7S III – na enem je bil nameščen FE 200–600 mm f/5,6–6,3 G OSS za statične posnetke na stojalu, na drugem pa je bil FE 70–200 mm f/2,8 G Master (in občasno 1,4-kratni konverter) za uporabo na držalu za fotoaparat Ronin 2. Obe nastavitvi sta vključevali tudi snemalnik Atomos Ninja V za snemanje v formatu RAW neposredno iz vrat HDMI.

To, da smo lahko nadzirali fotoaparat na držalu v aplikaciji Imaging Edge, je bilo neprecenljivo in lahko smo hitro preklapljali nastavitve, če se je svetloba spremenila.

Ker smo delali v hudi vročini, me ne bi presenetilo, če bi v enem ali drugem fotoaparatu prišlo do znakov pregrevanja, še posebej zaradi snemanja pri polni ločljivosti, vendar težav ni bilo niti ob večurni neprekinjeni uporabi fotoaparatov.

Chris Schmid sony alpha 7RM4 fotoaparat na držalu

Nasvet za snemanje videoposnetkov o življenju v divjini

Predstavljeni izdelki

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

"Posnetki so močni. En sam posnetek lahko ujame občutek ali sproži neko notranje čustvo"

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili