Podrobnost iz zgodbe s spletnega mesta Alpha Universe
Snemanje filma v Serengetiju s fotoaparatom Alpha 7S III 

Chris Schmid 

Sem švicarski fotograf, filmski ustvarjalec in kinematograf. Specializiral sem se za naravoslovje na oddaljenih lokacijah, v največji meri sem se posvetil velikim mačkam. Svoje življenje sem posvetil dokumentiranju naravnih lepot našega planeta in moj cilj je vedno enak: približati se naravi v njenem osrčju, da bi opozoril na krhkost našega planeta in spodbudil akcije za njegovo ohranitev.

Močno sem predan ohranjanju življenja v divjini in tesno sodelujem z okoljevarstveno organizacijo WildAid iz San Francisca, naš cilj pa je zmanjšati povpraševanje po nezakonito pridobljenih izdelkih iz sveta divjine. Leta 2019 sem ustanovil spletno zlatarno Stay·WildTM, kjer je 50 % dobička namenjeno donacijam neprofitnim organizacijam z namenom podpore projektov ohranjanja življenja v divjini. Moje delo je predstavljeno v reviji National Geographic Image Collection.

Naš glavni cilj je bil snemati množično selitev gnujev v Serengetiju v Tanzaniji. Vsako leto 1,5 milijona gnujev prehodi ogromno krožno razdaljo in ta selitev je eno od ‘sedmih naravnih čudes sveta.’

V tem času v letu se gnuji selijo na sever Serengetija, kjer v dramatičnem in hrabrem boju z vodo, krokodili ter drugimi plenilci prečkajo svetovno znano reko Mara. Ko je selitev v polnem zamahu, so plenilci, kot so levi in gepardi, zelo aktivni, vsi pa imajo veliko priložnosti, da ulovijo svoj plen.

Chris Schmid sony alpha 7RM4 čreda gnujev med prečkanjem reke

© Chris Schmid | Sony α7R IV + 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1250s @ f/7.1, ISO 400

Prvi vtisi o fotoaparatu Alpha 7S III

Kot večletni Sonyjev navdušenec zdaj uporabljam fotoaparata Alpha 9 II in 7R IV izključno za snemanje fotografij, vendar sem fotoaparat Alpha 7S III navdušeno preizkusil za snemanje videoposnetkov.

Brez dvoma je zame najboljša funkcija novega fotoaparata snemanje pri 4k 4.2.2 50/60p, pa tudi možnost, da to povečam do 100/120 in pri tem ohranim enako bitno globino. Ker raje snemam s profilom S-Log3 in stopnjujem barve posnetka, je 10 bitov nujnost.

Ostrenje na dotik in vse nastavitve ostrenja so prav tako zelo dobrodošla dopolnitev, ki jo prinaša Alpha 7S III. To, da smo s stabilizatorjem za fotoaparat in ostrenjem na dotik v aplikaciji Imaging Edge lahko sledili levu v visoki travi, je bilo za nas zelo pomembno; ni se nam zdelo potrebno uporabljati motorjev za slednje z ostrenjem v stabilizatorju. Vse nastavitve je mogoče brezskrbno upravljati oddaljeno.

Tudi učinek premičnega zaklopa je drastično zmanjšan v primerjavi s fotoaparatom Alpha 7S II, kar smo najbolje opazili pri snemanju s stabilizatorjem.

Ključnega pomena je bila na koncu zmogljivost potiskanja vrednosti ISO – to, da ni bilo treba razmišljati o uporabi visoke vrednosti ISO, da bi dobili ločljivost 50/60p tudi pri šibki svetlobi, je bilo neverjetno, še posebej zelo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so velike mačke aktivne.

Chris Schmid sony alpha 7RM4 chris med pripravo kompozicije za posnetek s fotoaparatom alpha na stojalu

Chris pripravlja kompozicijo za posnetek s fotoaparatom Alpha 7S III in objektivom FE 200–600 mm f/5,6–6,3 G OSS

Oprema 

Imeli smo srečo, saj smo za posnetek imeli na voljo dve ohišji fotoaparata Alpha 7S III – na enem je bil nameščen FE 200–600 mm f/5,6–6,3 G OSS za statične posnetke na stojalu, na drugem pa je bil FE 70–200 mm f/2,8 G Master (in občasno 1,4-kratni konverter) za uporabo na držalu za fotoaparat Ronin 2. Obe nastavitvi sta vključevali tudi snemalnik Atomos Ninja V za snemanje v formatu RAW neposredno iz vrat HDMI.

To, da smo lahko nadzirali fotoaparat na držalu v aplikaciji Imaging Edge, je bilo neprecenljivo in lahko smo hitro preklapljali nastavitve, če se je svetloba spremenila.

Ker smo delali v hudi vročini, me ne bi presenetilo, če bi v enem ali drugem fotoaparatu prišlo do znakov pregrevanja, še posebej zaradi snemanja pri polni ločljivosti, vendar težav ni bilo niti ob večurni neprekinjeni uporabi fotoaparatov.

Chris Schmid sony alpha 7RM4 fotoaparat na držalu

Nasvet za snemanje videoposnetkov o življenju v divjini

Ne snemajte vsega s počasnimi posnetki. Četudi je lepo imeti 100/120p, je pomembno ohraniti ritem med normalno hitrostjo in počasnimi posnetkom; v videoposnetku je vse odvisno od tempa.

Preden se odpravite na snemanje, posvetite nekaj časa nastavitvi fotoaparata s funkcijo pomnilnika. Moj fotoaparat je na primer nastavljen na ‘M1’ za 50/60p, na ‘M2’ za 25p in na ‘M3’ za 100/120p, tako da lahko hitro spremenim hitrost sličic v sekundi.

Res je pomembno, da razumete nastavitve samodejnega ostrenja, preden se odpravite na lokacijo, da boste vedeli, kaj deluje najboljše za vas in vaš objektiv. Funkcijo Lock-on sem večinoma uporabljal z nastavitvijo 1, da je fotoaparat karseda hitro poskušal ohraniti izostritev subjekta, medtem ko sem hitrost samodejnega ostrenja nastavil na 2, da je lahko hitro znova izostril, če se je sledenje prekinilo.

Prav tako pri snemanju videoposnetkov ne uporabljajte samodejne občutljivosti ISO, saj lahko pride do težav, ko snemate nekaj temnega, funkcija za nastavitev beline pa poskuša popraviti temperaturo barve. Vedno uporabljajte nastavitev beline Sunny (sončno) ali Cloudy (oblačno), odvisno od pogojev snemanja.

Če lahko, dodajte velik zunanji monitor. Če delate na prostem, je lahko svetloba precej ostra in morate res videti, kaj počnete.

Ena od najpomembnejših stvari pa je potrpežljivost. Biti morate potrpežljivi in pripravljeni na to, da boste morda morali čakati več ur, preden se kaj zgodi. Ne poskušajte hiteti z enega mesta na drugega, da ne bi zamudili lepega posnetka.

In nazadnje, ko ste na lokaciji, poskusite spremeniti goriščno razdaljo, naredite več različnih širokokotnih in bližnjih posnetkov, da boste pri urejanju imeli več možnosti.

Predstavljeni izdelki
ILCE-7SM3
α7S III s profesionalno zmogljivostjo ustvarjanja filmov/fotografij

ILCE-7SM3

SEL70200GM
FE 70–200 mm F2,8 GM OSS

SEL70200GM

SEL200600G
FE 200–600 mm F5,6–6,3 G OSS

SEL200600G

SEL14TC

1,4-kratni telekonverter

SEL14TC

Sorodni članki
Chris Schmid
svet alpha

Chris Schmid

Švica

"Posnetki so močni. En sam posnetek lahko ujame občutek ali sproži neko notranje čustvo."

Prikaz profila


x