Izostren posnetek

Andrea Frazzetta | Arktični deskarki na valovih

Posnetek je nastal v okviru projekta, pri katerem sem fotografiral športnici Aline Bock in Leno Stoffel, ki sta se podali na deskanje v ledene vode okoli otokov Lofoti. Arktični deskarki na valovih motivacijo črpata iz svoje ljubezni do deskanja in neokrnjene narave, lepote, divjine in nepredvidljive Arktike.

Projekt pa se je razvil v veliko več kot zgolj reportažo o deskanju v Arktičnem oceanu. Med nalogo sem imel priložnost vizualno raziskati odnos med ljudmi in skrajnimi okoljskimi pogoji.

Arktični deskarki na valovih, Aline Bock in Lena Stoffel, pod polarnim sijem v vasi Kabelvag na arhipelagu Lofoti.

© Andrea Frazzetta | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2s @ f/3.5, ISO 12,800

Ta fotografija je bila posneta tik pred polnočjo. Temperatura je bila blizu ledišča. Aline in Lena na posnetku občudujeta polarni sij nad fjordom Hopsfjorden na otoku Austvågøy. Voda v tem fjordu je mirna, vendar ledena. Tam lahko preprosto veslate in občudujete zasnežene gore v okolici.

Tistega večera sem Aline in Leno spremljal med sprehodom po obali fjorda, ko sem ju na lepem videl stati v tem položaju. Videl sem, da bo zaradi fjorda in gora v ozadju ter seveda polarnega sija posnetek res nekaj posebnega. Pripravil sem svoj Sony Alpha 7R III z objektivom FE 16–35 mm f/2,8 G Master. Naredil sem vse, da sem ujel čim več vidne svetlobe. Zaslonko objektiva sem nastavil na f/3,5 in uporabil visoko občutljivost ISO 12.800. Zaradi teh nastavitev sem lahko ujel dovolj svetlobe, hkrati pa obdržal dobro globinsko ostrino in ostrino posnetka. Uporabil sem tudi stojalo, s katerim sem fotoaparat obdržal popolnoma pri miru. Športnici sem prosil, naj se ne premikata, medtem ko je nastajala osvetlitev.

Fotografiranje je bilo zanimivo. Kljub temu, da je bila noč, je sneg deloval kot velikanski odbojnik, ki je odbijal šibko svetlobo, ki je prihajala z neba in hiš iz vasi v daljavi.

Še pred nekaj leti, preden je obstajal fotoaparat Sony Alpha 7R III, ne bi bilo mogoče posneti takšne fotografije. Senzor z 42,4 milijona slikovnih pik je res izjemen, saj omogoča izredne detajle in zelo čiste posnetke brez motenj, tudi med fotografiranjem pri nastavitvah z visoko občutljivostjo. Z njim sem lahko v okviru projekta posnel nekaj res izjemnih posnetkov, na katerih niso bili le deskarji na valovih, temveč tudi osupljive pokrajine, čudoviti fjordi in neverjetna pokrajina.

Predstavljeni izdelki

Andrea Frazzetta

Andrea Frazzetta | Italy

"Fotografija je zame popolno orodje za izražanje. Je način za odkrivanje sveta, drugih in sebe."

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili