Izostren posnetek

Jan Tichy | Plesalka

Dekle na sliki je zelo nadarjena plesalka. Ko fotografiram plesalce ali modele, jim pustim, da se prosto premikajo in izražajo. Pri tem jim ne dam veliko navodil, namesto tega jim sledim in zajamem njihove občutke.

Vedno si predstavljam popolno luč. Običajno si želim, da je le-ta v celoti na obrazu mojega objekta in ga osvetli na določen način. Tukaj podam nekaj kratkih navodil, saj vidim tisto, česar objekt ne vidi. Pri tem posnetku plesalec dobro ve, kako se premakniti, zato lahko prosto fotografiram brez prekinitev.

V tem primeru sta osvetlitev zagotavljali dve močni LED luči s 120 cm paraboličnima zrcaloma, kar je ustvarilo čudovito mehko svetlobo. Posnetek sem naredil s fotoaparatom Alpha 9 II in objektivom FE 85mm f/1.4 G Master. 85-milimetrska goriščna razdalja ni vsakdanja razdalja, saj 35 mm oz. 50 mm objektiva nimam vedno pri sebi. Obožujem 85 mm objektiv, ker ima popolno perspektivo za portrete, tako da ne popači glav oz. teles, kot to naredi širokokotni objektiv.

portret dame z rokami na obrazu

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Kakovost slike je v kombinaciji fotoaparata Alpha 9 II in objektiva FE 85mm f/1.4 GM odlična, saj vsebini v okvirju daje dodatno ostrenje. Na tej sliki lahko vidite, kako so podrobnosti v očeh zelo ostre. Za takšne portrete uporabljam funkcijo samodejnega ostrenja oči, saj je praktična in deluje odlično vsakič, ko se želim osredotočiti na oči objekta. Sonyjeva tehnologija samodejnega ostrenja oči nima konkurence!

Všeč mi je, da ima slika še vedno karakter in mehkobo. Zameglitev ozadja je čudovita in zelo nežna, prav tako pa je izjemno, kako objektiv 85mm G Master obdeluje območja izven izostritve, s pričetkom takoj za ostrimi območji.

Pri takšnih slikah iščem privlačnost, nekaj, kar me pritegne, kot da bi sliko videl prvič. Zato običajno naredim več podobnih kompozicij in jih pri urejanju pregledam. Osredotočim se na tisto eno stvar, ki me pritegne, pri iskanju tiste iskrice pa si vzamem čas. Lahko je stik z očmi, osvetlitev, barva, tekstura, ali pa nekaj povsem drugega v kompoziciji. V tem primeru je kombinacija vseh teh stvari, z dodatnim agresivnim obrezovanjem, ki doda dinamičnost ob istočasnem ustvarjanju napetosti in skrivnosti.

Alpha 9 II mi omogoča, da s svojimi slikami počnem, kar hočem. Običajno sem zadovoljen že z enim samim klikom, kar ne morem reči za vse fotoaparate, saj menim, da lahko Alpha 9 II zajame sliko točno takšno, kot jo vidim z lastnimi očmi.

Predstavljeni izdelki

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

"Fotografija je moje največje darilo, saj lahko z njo vidim svet iz edinstvene perspektive. Obkroža nas toliko lepote in čarobnega, kar je vredno zajeti s fotoaparatom. Nikoli ni treba odnehati iskati in vedno je treba biti pripravljen."

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili