Izostren posnetek

Terry Donnelly | Pilot Costello

Vsaka naloga letalske reševalne službe Wiltshire Air Ambulance stane med 2000 £ in 3000 £. Ekipa klice na pomoč v življenjsko nevarnih situacijah prejema vsak dan. Včasih gre za reševanje ljudi, ki imajo resne srčne bolezni, drugič za prometno nesrečo, kjer ljudje potrebujejo takojšnjo oskrbo. Cena reševanja v primerjavi z rešenim življenjem ni visoka, vendar delovanje službe letno stane več kot štiri milijone britanskih funtov.

Z reševalno službo sem začel delati leta 2019, da bi osveščal o tem, kaj delajo, kar posledično pomaga pri financiranju dobrodelne ustanove. Nekaj mesecev pozneje je pandemija covida-19 ustavila dobrodelne dogodke, stroški službe pa so se zaradi dodatnih zaščitnih protokolov povečali. Bitka za ohranitev reševalne službe je tako postala še večji izziv.

Z njimi sem preživel tri dni in dokumentiral realnost delovanje službe med pandemijo. Skupaj z njimi sem prebival v bazi, spal na zložljivi postelji v eni od konferenčnih sob in jih spremljal od jutra do večera.

Vsako jutro so me stehtali skupaj s pripomočki za moj fotoaparat Sony, da so lahko izračunali potrebno količino goriva za letalo za ta dan. Kar koli sem imel na sebi ob tehtanju, sem imel potem na sebi ves dan, saj bi ob klicu morali takoj na pot. Helikopter je za polet pripravljen v 60 sekundah in v dveh minutah ste že v zraku. Zato sem moral imeti majhen in lahek komplet fotoaparata, ki sem ga lahko uporabil v vsakem trenutku in fotoaparat Sony Alpha 7C je bil odlična izbira.

Resen pogled pilota fotografiranega skozi okno

© Terry Donnelly | Sony α7C + FE 50mm f/2.5 G | 1/320s @ f/2.5, ISO 100

To je fotografija pilota Costella, fotografirana od zunaj, gledajoč skozi okno v komandni prostor. Posnel sem jo s fotoaparatom Sony Alpha 7C in objektivom FE 50mm f/2.5 G. Fotoaparat je idealen za takšen dokumentarni projekt. Ima vse prednosti drugih fotoaparatov Sony Alpha 7 s senzorjem polnega formata visoke ločljivosti, vgrajeno stabilizacijo in lahko fotografira 10 sličic na sekundo. Impresivno, samodejno ostrenje oči je delovalo tudi skozi steklo, kljub vsem odsevom – oči pilota Costella so odlično izostrene. Vso to moč sem imel v majhnem in lahkem ohišju, ki mi je omogočalo uporabo objektiva, pri čemer nisem bil nikomur v napoto.

Prisoten je skoraj učinek dvojne osvetlitve, saj je v steklu odsev helikopterja HeliMed 2. Koncentracija je opazna tudi na obrazu pilota – je intenzivno osredotočen. Podobne fotografije smo videli tudi med pandemijo, ko so družine lahko komunicirale in se videle samo skozi steklo. Čutim, da je ta fotografija odsev teh čustev v drugem okolju.

Kolikor vem sem edini človek v Združenem kraljestvu, ki mu je bil dovoljen takšen dostop do letalske reševalne službe med vsemi 22 službami v Združenem kraljestvu. To je bila edinstvena in zelo pomembna priložnost. Čez 100 let bodo ljudje brez dvoma gledali takšne fotografije. Številne postajajo del Nacionalnega slikovnega arhiva. Upam, da bodo zagotavljale zapis in razumevanje pandemije.

Predstavljeni izdelki

Terry Donnelly

Terry Donnelly | UK

"Čeprav se v fotografiji ukvarjam z različnimi žanri, so moja dela izrazitejša ravno zaradi prepleta vseh pridobljenih znanj"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili