posnetek moškega od blizu, ki drži žogo

Met na dolgo razdaljo | Košarka z Alpha 1

Mine Kasapoğlu

Včasih se nove ideje rodijo iz najpreprostejših stvari. Majhna zamisel ali ideja lahko zaneti nov projekt in uporaba nove nastavitve, fotoaparata ali objektiva je lahko vse, kar je potrebno za ta trenutek navdiha.

Točno to se je zgodilo turški športni fotografinji Mine Kasapoğlu, ko je nedavno uporabila Sony Alpha 1 in objektiv FE 400mm f/2.8 G Master serije za fotografiranje košarkarske tekme.

soočenje dveh košarkarjev med igro

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

»Veliko ljudi me je na televiziji v živo videlo, ko sem ležala na tleh košarkarskega igrišča. Veliko prijateljev fotografov mi je pošiljalo sporočila: 'Ali prav vidim, da fotografiraš košarko s 400-milimetrskim objektivom?«

Medtem ko je 400-milimetrski objektiv običajen pri snemanju športnih dogodkov na prostem, kot je nogomet, smučanje ali kolesarjenje, pa je v omejenem prostoru košarkarskega igrišča nenavadna izbira. Vendar je Mine v mislih imela nekaj posebnega, ko je iz svoje torbe za fotoaparat potegnila objektiv in ga namestila na svoj Alpha 1.

košarkar teče med vodenjem žoge

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

V prvih dveh četrtinah tekme sem posnela vse običajne posnetke, ki bi jih tiskovna agencija zahtevala od dogodka. Zato sem uporabila svoj objektiv 70-200mm f/2.8 G Master serije. V drugi polovici igre pa sem se želela malo poigrati z objektivom FE 400mm f/2.8 GM. Nihče ne fotografira košarke s 400-milimetrskim objektivom, vendar mi je bilo všeč, kako so bile slike videti.«
košarkar med igro kaže s prstom

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

Nastale slike so portreti med igro, ki so ujele spreminjajoče izraze košarkarjev iz trenutka v trenutek, osredotočenih na igro pod lučmi dvorane.

»Vedno iščem pristne izraze na obrazu športnika. Nikoli mi niso bili preveč všeč nezavedni izrazi med igro z izkrivljenimi obrazi in podobno. Všeč so mi glavni posnetki iz resničnih trenutkov, ko je športnik v svojem elementu. Teh trenutkov ne moreš poustvariti v studiu.«

Sposobnost fotografiranja portretov med igro, kot so te, prihaja od fotografiranja Mine s Sony Alpha 1 in senzorjem BSI CMOS s 50,1 milijona slikovnih pik.

košarkar med tekmo gleda v daljavo

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 3200

Moj način dela je precej podoben stari šoli. Še vedno se spomnim vseh pravil snemanja s filmom. Fotografirati smo morali na film ISO 3200 in sprejeti trd videz zrnatosti filma. Zdaj pa mi Alpha 1 daje veliko več moči, saj lahko delam pri šibki svetlobi, slike pa so še vedno videti odlične in jasne. Nekaj neverjetnega je fotografirati v takšnih razmerah in ta sposobnost je ogromna prednost."

Mine pri ustvarjanju teh portretov v igri ni pomagala samo vrhunska kakovost slike Alpha 1 pri šibki svetlobi. Fotoaparat zna v takšnih razmerah tudi natančno izostriti.

dva igralca med košarkarsko igro

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

»Športne fotografe vedno skrbi izostritev obrazov. Ko vidite fotografe, ki gledajo v svoje zaslone, 100-odstotno preverjajo fokus na obrazu, da bi videli, ali so dobili dober posnetek. Pri Sony Alpha 1 pa mi tega ni treba preverjati. Posnamem lahko celotno zaporedje s hitrostjo do 30 sličic na sekundo in vem, da je vsaka slika izostrena. To je zelo pomembno, ker mi omogoča, da izberem točno določen izraz na obrazu, ki ga želim, da bi lahko upodobila športnika, ki v tistem trenutku izgleda najbolje.”

Napredna moč samodejnega ostrenja Sony Alpha 1 je spremenila način, kako Mine snema športe, kot je košarka. »Ko sem snemala na DSLR, sem se osredotočila na obroč in čakala, če sem želela ujeti igralca med zabijanjem. Pri Alpha 1 pa uporabljam AF s sledenjem, ki mi omogoča, da spremljam vso akcijo in še vedno dobim legendarni met. Ostrenje je bila moja glavna skrb, vendar nič več, odkar sem prešla na Sony.«

moški pobira košarkarsko žogo

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/3.5, ISO 2500

Košarkarski portreti prikazujejo strast, ki jo Mine čuti do prikazovanja čustev, ki jih športniki doživljajo med igro. Za njenim delom stoji večja motivacija: navdihniti naslednjo generacijo športnikov in športnic.

»Navdihovanje naslednje generacije je moje poslanstvo. Športnike rada na fotografiji prikažem tako dobro, da vsi želijo početi to, kar počnejo – in z mojim kompletom Sony v roki zlahka poskrbim, da so vsi, ki jih fotografiram, videti najboljše.«

Predstavljeni izdelki

Mine Kasapoğlu

Mine Kasapoğlu | Turkey

"Iskanje svetlobe, energije in čustev, zajetih ob ravno pravem času"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili