Teja Lisjak stoji sredi zadimljene garaže

Pripravljeni na akcijo z objektivom FE 24-50mm f/2.8 G

Teja Lisjak

Ime mi je Teja, sem fotografinja in snemalka iz Londona, ustvarjalka zanimivih in dinamičnih videoposnetkov za blagovne znamke in družabna omrežja. V zadnjih petih letih so mi Sonyjevi fotoaparati in objektivi omogočili, da sem svojo strast spremenila v kariero, po testiranju njihovega povsem novega objektiva FE 24-50mm f/2.8 G pa želim z vami deliti, katere lastnosti so mi najljubše in kako lahko vsak nadobudni filmski ustvarjalec uporabi objektiv v svojo korist.

Kakšen je bil tvoj prvi vtis o objektivu?

Zelo sem bila navdušena, ko sem slišala, da bo Sony lansiral ta objektiv, in resnično sem ga želela preizkusiti, da bi odkrila, kaj vse zmore. Že nekaj časa sem si želela posneti akcijski posnetek o smučanju in deskanju na snegu, zato sem pomislila, da bi bila to odlična priložnost. Kot filmska ustvarjalka vedno iščem opremo, ki jo lahko uporabim v različnih scenarijih, ta objektiv pa ponuja odlično vsestranskost goriščnega razpona, je lahek in kompakten, skupaj z zaslonko f/2.8 pa nudi izjemno zameglitev ozadja.

Teja Lisjak drži v rokah objektiv sel2450g

Kakšna se ti je zdela ostrina objektiva/kakovost slike?

Ker sem velika uporabnica objektivov FE 24-70mm f/2.8 GM II in FE 16-35mm f/2.8 GM II, lahko rečem, da ta objektiv sodi v isto kategorijo, ko gre za ostrino in splošno kakovost. V kombinaciji s fotoaparatom ZV-E1 sem dobila popoln komplet za ustvarjanje najbolj kakovostne slike, ne glede na to, ali sem fotoaparat usmerila v nebo, ko sem fotografirala deskarja na snegu, ki je izvajal skoke, ali pa sem v gozdu spremljala tekmovalce pri spustu.

Teja Lisjak namešča fotoaparat na snežno desko

Kateri je bil tvoj najljubši posnetekin zakaj?

Vsi, ki so že videli moje delo, vedo, da sem navdušena nad nameščanjem fotoaparata na različna mesta, da dobim edinstvene posnetke z različnih zornih kotov. Tokrat smo se resnično držali pregovora »kdor ne riskira, ne profitira« in fotoaparat namestili na snežno desko. Všeč mi je bil tudi prizor v garaži – nekaj mojih prijateljev je prevzelo osvetlitev in nam pomagalo ustvariti pravi kinematografski videz. Na koncu smo tam ostali še eno uro in fotografirali samo za zabavo, ker nam je bil prizor tako všeč!

Teja Lisjak kaže na svoj fotoaparat, nameščen na prijateljevi snežni deski

Kaj meniš o kombinaciji objektiva FE 24-50mm f/2.8 G s fotoaparatom ZV-E1?

Združitev objektiva FE 24-50mm f/2.8 G s fotoaparatom ZV-E1 je bila razodetje in je izjemno koristna za moj delovni proces. Z zanesljivim samodejnim ostrenjem in lahkim ohišjem lahko potujem lahkotno, ne da bi pri tem žrtvovala kakovost posnetka. Ker je bilo v ta videoposnetek vključenih veliko premikajočih se predmetov, je bila hitrost samodejnega ostrenja zelo uporabna. Posnela sem nekaj prizorov, ko sem s funkcijo samodejnega ostrenja snemala kolesarje med vožnjo čez odprto ognjišče. Takoj ko sem kadrirala prizor, je bil najbližji kader takoj izostren. Naj dodam, da sem za ta projekt uporabila enega najboljših in najbolj kompaktnih Sonyjevih mikrofonov, ECM-M1, in to kombinacijo bi iskreno priporočila vsem, ki želijo ustvarjati vsebino na poti. Kakovost, ki jo dobite s tem zelo majhnim dodatkom, je neverjetna in je bila popolna za moje potrebe.

Sony ZV-E1 z nameščenim objektivom sel2450g

Kaj si se naučila pri tem projektu in kakšen nasvet bi dala vsem, ki želijo izboljšati svoje filmsko ustvarjanje?

Ta projekt me je opomnil na moč ustvarjalnosti in pozornosti do podrobnosti. Izkušnja z uporabo samo enega objektiva je pokazala, kako pomembno je biti ustvarjalen in razmišljati zunaj okvirjev, zaradi bolj omejenega goriščnega razpona pa sem se morala prilagajati različnim prizorom.

Teja Lisjak snema skok deskarja na snegu

Zaključne misli

Še eno odlično delo podjetja Sony pri izdelavi objektiva, ki ni samo izjemen, temveč tudi resnično uporaben v številnih scenarijih. Ta objektiv je v vseh pogledih presegel moja pričakovanja, od minimalnega dihanja ostrenja, do izjemnih zmožnosti sledenja. Všeč mi je, da nam Sony z vsako izdajo olajša ustvarjanje in upam, da bo več ljudi dobilo navdih za začetek ali nadaljevanje svoje ustvarjalne poti. Naj gre za snemanje vsakdanjega življenja, potovanja ali celo ustvarjanje filmov in dokumentarcev! Z navdušenjem ga bom še naprej uporabljala in ustvarjala vsebine na poti, kar me bo navsezadnje spodbudilo, da še bolj razvijem svoje veščine filmskega ustvarjanja!

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili