skupina moških snema v ledenih pogojih

Walden – kratek kinematografski film, posnet s fotoaparatom Sony FX3

Dennis Schmelz

Moje ime je Dennis Schmelz. Sem profesionalni filmski ustvarjalec iz Erfurta v Nemčiji. Pri svojem delu imam priložnost obiskati zanimiva mesta, spoznati zanimive ljudi in prikazati edinstvene zgodbe. Veliko truda vložim v svoje delo, saj želim ustvariti pristne, navdihujoče in vizualno osupljive filme. Moje delo zame ni le služba – je strast. Rad se lotevam novih projektov. Vedno se najde zgodba in vedno jo je mogoče predstaviti z druge perspektive.

Walden

Z modelom FX3, ki je svoj prostor našel v liniji Sonyjevih kinematografskih fotoaparatov, sem želel ustvariti kratek kinematografski film, s katerim sem želel pokazati, kaj je mogoče ustvariti s tako majhnim fotoaparatom. Film prikazuje kontrast med naših hitrim digitalnim svetom in močjo narave. Sprva sem nameraval snemati v Alpah, kjer sem si že ogledal nekaj zanimivih lokacij, vendar zaradi omejitev zaradi virusa Covid to ni bilo mogoče. Na koncu sem se odločil za snemanje v nemški zvezni deželi Turingija, kar se je izkazalo za pravo odločitev.

moški drži fotoaparat sony fx3 s pritrjeno dodatno opremo

Photo: © Pascal Blaurock

Prvi vtisi fotografiranja s fotoaparatom Sony FX3

Takoj sta me navdušila zanimiv stil in odličen dizajn fotoaparata. Kontrolniki in pritrditvene točke za dodatno opremo, kot so monitorji in oddajniki, so skrbno premišljeni ter omogočajo hitro in učinkovito delo.

Zaradi sistema hlajenja s hladilnikom mi ni bilo treba skrbeti glede pregrevanja, še en odličen dodatek pa je možnost S-Cinetone. Čeprav sem to možnost veliko uporabljal, mi je bolj všeč nastavitev S-Log3, s katero dobim v fotoaparatu najširši dinamični razpon, še posebej za prizore z visokim kontrastom.

Z zgornjim ročajem in 2 dodatnimi vrati XLR je uporaba zelo podobna uporabi rešitve XLR box K3M, ki mi je zelo blizu. Zvok sem lahko nadzoroval med samim snemanjem, poleg tega pa olajša snemanje pod nizkim kotom.

moški snema tovornjak iz avtomobila

Photo: © Pascal Blaurock

Videz slik in objektivi, ki smo jih uporabljali med snemanjem

Pogosto smo snemali z glavnimi objektivi, s katerimi smo poudarili kinematografski videz in bolj plitvo globinsko ostrino. Pri prejšnjem projektu sem imel priložnost preizkusiti novi objektiv 35 mm f/1,4 GM, ki mi je bil pri tem projektu še posebej všeč. Za široke posnetke v kabini smo poleg objektiva FE 24 mm f/1,4 GM uporabili tudi objektiv FE 50 mm f/1,4 ZA, ki ustvari čudovito mehko zameglitev ozadja. Za dolge posnetke portretov sem potreboval nekaj z daljšo goriščno razdaljo, da sem lahko subjekt ločil od ozadja. Odločil sem se za objektiv 85 mm f/1,4 GM in FE 135 mm f/1,8 GM za hitrejše in bolj natančne prehode s samodejnim ostrenjem. Predvsem za avtomobilske posnetke smo uporabili tudi prilagodljive objektive z zoomom: FE 16–35 mm f/2,8 GM, 24–70 mm f/2,8 GM in FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS. Za posnetke živali pa sem potreboval večji doseg, zato smo uporabili objektive FE 100–400 mm f/4,5–5,6 GM OSS in FE 200–600 mm f/5,6–6,3 G OSS. Sony nudi številne ustvarjalne možnosti pri izboru goriščnih razdalj, vsi objektivi pa odlično delujejo s Sonyjevimi fotoaparati.

moški snema igralca s svojim sonyjevim fotoaparatom serije alpha

Photo: © Pascal Blaurock

Nasveti za snemanje s fotoaparatom Sony FX3 in misli za konec

Vesel sem, da sem lahko fotoaparat preizkusil pred uradno predstavitvijo. Model FX3 dokazuje, da lahko kinematografsko kakovost dobite tudi brez veliko opreme. To odlično dokazujeta zmogljivost in kompaktna velikost tega fotoaparata.

Predstavljeni izdelki

Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

»Vedno se najde zgodba in vedno jo je mogoče predstaviti z druge perspektive"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili