Oseba v narodni noši, ki teče skozi plamene

António Morais

António Morais | Portugal

»Svetloba je moja muza, naključje pa moj največji zaveznik pri pripovedovanju zgodb.«

António Morais je snemalec, fotograf, učitelj in ustanovni partner produkcijske hiše Golpe Filmes. Je član portugalskega združenja fotografov in filmskih ustvarjalcev, neodvisni certificirani strokovnjak (ICE) družbe Sony, ambasador podjetja Sony Imaging Europe in ambasador podjetja Fujinon na Portugalskem.

Na Politehničnem inštitutu v Portu (IPP) je magistriral iz avdiovizualne produkcije in režije, na Portugalski katoliški univerzi (UCP) pa diplomiral iz oblikovanja zvoka in slike. Na Portugalskem inštitutu za fotografijo (IPF) v Portu se je specializiral za profesionalno fotografijo.

Od leta 2009 dela kot snemalec pri vseh vrstah avdiovizualnih produkcij. Izpostavljeno: televizijska nadaljevanka: The Asphalt Colour in dokumentarec Born In 48. Med letoma 2016 in 2017 je bil snemalec dokumentarne serije Expats televizije Al Jazeera. Leta 2018 se je vrnil na Portugalsko in sodeloval pri številnih avdiovizualnih produkcijah, med drugim pri dokumentarnem filmu Baptismo de Terra (2017), ki je prejel nagrado za najboljšo fotografijo na festivalu ženskega filma v Hollywoodu (2019), in pri kratkem filmu Ashes (2018), ki je prejel nagrado za najboljšo fotografijo na filmskem festivalu Planos – Tomar (2018).

Sodeloval je tudi v Sonyjevi platformi za usposabljanje certificiranih strokovnjakov in poučeval na IPF in Cineworkshops v Portu. Med letoma 2009 in 2021 je bil univerzitetni predavatelj na IPP-ESMAD (Porto), IPB (Bragança), SAE Institute (Aman, Jordanija) in UCP Porto, kjer je poučeval o kinematografiji in fotografiji.

Antóniova oprema

Antóniove zgodbe