ID članka : 00173002 / Nazadnje spremenjeno : 30.03.2017Natisni

Kako prenesti videoposnetke v zapisu DV ali Digital8 na osebni računalnik

  Prenašanje videoposnetkov z videokamere Sony Handycam na osebni računalnik je uporabno s stališča urejanja, shranjevanja in skupne rabe. Vendar pa operacijski sistemi Microsoft Windows Vista, Windows 7 in Windows 8 ne podpirajo Sonyjeve funkcije pretakanja prek USB. Zato vam predstavljamo dva alternativna načina shranjevanja videoposnetkov v zapisu DV ali Digital8 na računalnik.


  1. možnost: uporaba programa PlayMemories Home

  2. možnost: uporaba programa Fotogalerija Windows Live

   

  1. možnost: uporaba programa PlayMemories Home

  Videoposnetke lahko uvozite s programom Sony PlayMemories Home za osebne računalnike, ki vam omogoča enostaven uvoz, organizacijo ter urejanje fotografij in videoposnetkov. Te si lahko nato ogledate na televizorju z velikim zaslonom ali drugi napravi, jih daste v skupno rabo na splet ali jih shranite na disk. Če programa še nimate, ga lahko dobite tukaj: prenos programa PlayMemories Home

  1. Videokamero priklopite na vir napajanja - obvezno uporabite napajalnik
  2. Izberite način Play/Edit (Predvajaj/Uredi) tako, da premaknete stikalo za vklop (dodatne podrobnosti poiščite v uporabniškem priročniku)
  3. Izberite standardno ločljivost ali HD, če vaša videokamera podpira HD-kakovost slike (visoka ločljivost). Nastavitve menija bodo odvisne od zapisa posnetih videoposnetkov in zapisa, ki ga želite uporabiti za uvoz. Če ne veste, kako spremeniti nastavitve, poglejte v uporabniški priročnik. Če videoposnetke uvozite v zapisu HDV, se bodo uvozili v kakovosti HD (visoka ločljivost), če pa videoposnetke uvozite v zapisu DV, se bodo uvozili v kakovosti STD (standardna ločljivost). Pomagate si lahko z naslednjo tabelo:


   record import table

  4. V videokamero vstavite posneto kaseto
  5. Na računalniku odprite programsko opremo PlayMemories Home
  6. Videokamero priklopite na računalnik tako, da z ustreznim kablom povežete priključek HDV/DV oz. priključek DV na videokameri ter vhod i.LINK na računalniku. Kabel najprej vstavite v računalnik, da preprečite statične razelektritve, ki bi lahko poškodovali videokamero. (Opomba: i.LINK je poznan tudi kot Firewire oz. IEEE 1394; če vaš osebni računalnik nima takega vhoda, lahko kupite adapter oz. razširitveno kartico)

   i.Link cable
   Kabel i.LINK

   i.LINK port
   Vrata i.LINK

  7. Začnite z uvažanjem. Na računalniškem zaslonu se mora prikazati okno Import from Tape (Uvozi s kasete).

   Samodejni uvoz:
   Preverite, ali je izbirni gumb Import from the beginning of the tape (Uvozi z začetka kasete) izbran, nato pa kliknite Import (Uvozi).

   Ročni uvoz:
   1. V nadzornem oknu s pomočjo gumbov na napravi izberite prizor, pri katerem želite začeti uvoz
   2. Preverite, ali je izbirni gumb Import from the current tape position (Uvozi s trenutnega položaja kasete) izbran, nato pa kliknite Import (Uvozi)

  8. Če želite ustaviti postopek uvoza, kliknite gumb Stop Import (Ustavi uvoz). Če je na kaseti več kot 10 minut praznega prostora, se bo uvoz končal samodejno.

  ODPRAVLJANJE TEŽAV

  Če med uvozom računalnik zamrzne ali ne prepozna več vaše videokamere, odklopite videokamero, znova zaženite računalnik in ponovite zgornji postopek od koraka 5 naprej. To težavo lahko povzročijo naslednji dejavniki:

  • Spreminjanje nastavitev VCR HDV/DV in i.LINK CONV v meniju STANDARD SET na videokameri, medtem ko je vzpostavljena povezava prek kabla i.LINK
  • Spreminjanje nastavitve REC FORMAT v meniju STANDARD SET na videokameri, medtem ko je vzpostavljena povezava prek kabla i.LINK in je stikalo za vklop v položaju CAMERA-TAPE
  • Premikanje stikala za vklop videokamere, medtem ko je vzpostavljena povezava prek kabla i.LINK
  • Uporaba računalnika, ki ne podpira zapisov video signala na zaslonu LCD vaše videokamere (HDV ali DV)

  2. možnost: uporaba programa Fotogalerija Windows Live

  Videoposnetke lahko uvozite s Fotogalerijo Windows Live. S programom Windows Live Movie Maker jih lahko urejate, shranite in daste v skupno rabo.

  Opomba: videoposnetkov ne morete uvoziti z analogne videokamere (npr. Video8 ali Hi8) na računalnik, če uporabljate Fotogalerijo Windows Live. Za to boste potrebovali analogno napravo za zajemanje na računalnik. Te naprave lahko kupite posebej in znajo pretvoriti analogen zvok in sliko v digitalen zapis, ki ga lahko nato uvozite na računalnik.

  1. Videokamero priklopite na vir napajanja - obvezno uporabite napajalnik
  2. Videokamero priklopite na računalnik tako, da z ustreznim kablom povežete priključek HDV/DV oz. priključek DV na videokameri ter vhod i.LINK na računalniku. Kabel najprej vstavite v računalnik, da preprečite statične razelektritve, ki bi lahko poškodovali videokamero.
   (Opomba: i.LINK je poznan tudi kot Firewire oz. IEEE 1394; če vaš osebni računalnik nima takega vhoda, lahko kupite adapter oz. razširitveno kartico)

   i.Link cable
   Kabel i.LINK

   i.LINK port
   Vrata i.LINK

  3. Če uporabljate Windows 7, namestite ustrezen gonilnik . Če imate na osebnem računalniku nameščen operacijski sistem Windows Vista ali Windows 8, nadaljujte na naslednji korak
  4. Vklopite videokamero in vstavite videokaseto, ki jo želite prenesti
  5. Izberite način Play/Edit (Predvajaj/Uredi) tako, da premaknete stikalo za vklop (dodatne podrobnosti poiščite v uporabniškem priročniku)
  6. Če se pojavi pogovorno okno Samodejno predvajanje, ko vklopite videokamero, izberite možnost Uvoz videa s Fotogalerijo Windows Live. Če se namesto tega odpre okno Uvoz videa, nadaljujte na naslednji korak
  7. Na strani Uvoz videa v polje Ime vnesite ime nove videodatoteke. Izberite možnost Izberi le dele videza za uvoz, nato izberite Naprej
  8. S kontrolniki na videokameri (ali njenem daljinskem upravljalniku) prevrtite kaseto na del, pri katerem želite začeti uvažati videoposnetek, nato pa pritisnite tipko za predvajanje, da začnete s predvajanjem kasete
  9. Na strani z naslovom S kontrolniki kamere poiščite želen prizor in kliknite "Uvoz" kliknite Uvoz
  10. Če želite prekiniti uvažanje videoposnetkov, kliknite Ustavi
  11. Ponovite korake 5 do 7 za vsak del videokasete, ki ga želite uvoziti
  12. Ko končate z uvažanjem videoposnetkov, kliknite Dokončaj. Uvoženi videoposnetek se bo shranil na računalnik kot ena videodatoteka in bo prikazan tudi v Fotogaleriji Windows Live
  13. Če želite videoposnetek dodati v program Windows Live Movie Maker, da bi ga uredili, kliknite videodatoteko v Fotogaleriji Windows Live, nato kliknite Ustvari in nato kliknite Ustvari film

  Opomba: videoposnetke lahko uvozite tudi neposredno v program Windows Live Movie Maker, brez posredovanja Fotogalerije Windows Live. Priklopite videokamero, odprite program Windows Live Movie Maker, kliknite gumb Movie Maker, nato pa kliknite Uvozi iz naprave  Nameščanje ustreznih gonilnikov (samo Windows 7)

  Opomba: če ima vaš osebni računalnik nameščen operacijski sistem Windows Vista ali Windows 8, vam tega ni treba storiti.
  Ko priklopite videokamero, morate preveriti, ali je operacijski sistem Windows 7 izbral ustrezen gonilnik.

  Operacijski sistem Windows 7 vsebuje dva gonilnika za i.LINK/IEEE 1394; novega in podedovanega. Za zajem videa boste potrebovali podedovani gonilnik. Enostavno sledite naslednjim navodilom po korakih, da se prepričate, ali je nameščen pravi gonilnik.

  • Kliknite Start
  • Kliknite Nadzorna plošča
  • Kliknite Upravitelj naprav
   (Opomba: če Upravitelj naprav ni naveden, v desnem zgornjem kotu okna Nadzorna plošča kliknite Pogled po: Zvrst. Nato kliknite Velike ikone. Zdaj imate na voljo celoten seznam elementov Nadzorne plošče. Kliknite Upravitelj naprav. )

   device manager


  • Na seznamu Upravitelja naprav poiščite element Gostiteljski krmilniki IEEE 1394 Bus in ga dvokliknite. Prikazati se mora element 1394 OHCI Compliant Host Controller oz. podoben. Če na koncu vsebuje besedo (Legacy), je nastavitev že ustrezna; zaprite okna in pojdite na 4. korak pri 2. možnosti: uporaba programa Fotogalerija Windows Live
  • Nato dvokliknite 1394 OHCI Compliant Host Controller. Pojavilo se bo okno 1394 OHCI Compliant Host Controller - lastnosti
  • Kliknite zavihek Gonilnik in nato Posodobi gonilnik
  • Izberite Prebrskaj računalnik in poišči programsko opremo in nato izberite Dovoli mi, da izberem na seznamu programske opreme v računalniku. Prikazal se bo seznam gonilnikov
  • Kliknite 1394 OHCI Compliant Host Controller (Legacy), nato pa kliknite Naprej. Obvezno izberite element, ki na koncu vsebuje besedo (Legacy).
  • Gonilnik 1394 OHCI Compliant Host Controller (Legacy) se bo namestil, nato pa se bo pojavilo sporočilo Windows je uspešno posodobil programsko opremo.
  • Kliknite gumb Zapri in zaprite vsa druga odprta okna.

  Znova zaženite računalnik. Zdaj boste lahko uvažali videoposnetke prek vrat i.LINK/FireWire/IEEE 1394. Nadaljujte na 4. korak pri 2. možnosti: uporaba programa Fotogalerija Windows Live

  ODPRAVLJANJE TEŽAV

  • Občasno (npr. po nameščanju posodobitev) lahko operacijski sistem Windows 7 preklopi nazaj na prvotni gonilnik 1394 OHCI Compliant Host Controller. Če opazite počasen prenos z naprave IEEE 1394 in/ali je sistem ne prepozna več, ponovite zgornje korake in znova namestite podedovani gonilnik (Legacy).
  • Če kljub namestitvi podedovanega gonilnika (Legacy) ne morete uvažati videoposnetkov, je težava lahko povezana s strojno opremo. Morda je težava v samih vratih na videokameri oz. računalniku, ali pa ima kabel napako. Poskusite zamenjati kabel ali uporabiti druga vrata, če imate to možnost.
  • Registrirajte izdelek

   Pridobite dostop do vseh informacij, imejte izdelek vedno posodobljen in izkoristite odlične ponudbe

  • Skupnost Sony

   Obiščite našo skupnost ter delite svoje izkušnje in rešitve z drugimi Sonyjevimi strankami

  • Stik s podporo

   Obrnite se na Sonyjevo ekipo za podporo

  • Popravila in garancija

   Dogovorite se za popravilo, temu sledite ali se mu celo izognite