zelena limuzina v zaprašeni garaži

Kako fotografiram | Fotografiranje avtomobilov

Deyan Yordanov

Vozilo lahko prikažem na nešteto načinov. Lahko se odločim za romantičen, razpoloženjski prizor z avtomobilom, ki s spuščeno streho vozi ob sončnem zahodu. Isti avtomobil lahko prikažem tudi tako, da zlovešče preži v senci. Ali pa se odločim za divji posnetek, na katerem avtomobil drsi po dirkalni progi. Začnem s praznim platnom in pravimi orodji: s fotoaparatom Sony Alpha A7 III in svojo domišljijo. To je vse, kar potrebujem za pravi posnetek.

Pomembno je, da vedno poskušate povedati zgodbo, sprožiti odzive in čustva. Želim, da se ljudje nasmehnejo, navdušijo in začutijo razpoloženje fotografije.

zadnji del zelene limuzine v garaži

© Deyan Yordanov | Sony α7 III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/125s @ f/8.0, ISO 320

Načrtovanje posnetka

Moje stranke načeloma želijo čiste in dodelane fotografije svojih izdelkov, vendar je veliko odvisno od stranke in projekta, na katerem delamo. Toda neodvisno od avtomobila in projekta sta najpomembnejši del posnetka pogosto pravo ozadje in prava lokacija. Ozadje postavi avtomobil v določeno situacijo, zato je ključno, da izberemo ustrezno ozadje za končni izdelek in občutek, ki ga želimo vzbuditi s posnetkom.

Veliko časa namenim iskanju lokacij. Veliko potujem in včasih se ustavim na naključnih lokacijah, jih fotografiram, dodam na seznam v aplikaciji Google Zemljevidi in se odpeljem. Veliko lokacij uporabim večkrat – izberem različne kote, osvetlitve in kadre. Tako lahko lokacijo spremenim do te mere, da ni več videti kot isti kraj.

zelena limuzina z močno svetlobo v ozadju

© Deyan Yordanov | Sony α7 III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/125s @ f/8.0, ISO 500

Kako ujeti posnetek

Moja oprema je precej preprosta. Uporabljam fotoaparat Alpha 7 III in ga kombiniram z objektivi FE 24–70 mm f/4 ZA OSS, FE 16–35 mm f/4 ZA OSS, 55 mm f/1,8 ZA in Sony FE 85 mm f/1,8. Morda to ni najbolj samoumevna oprema za profesionalca, saj uporabljam različice objektivov z zoomom f/4 in ne različice f/2,8 G Master. Toda za najostrejše posnetke in globinsko ostrino običajno uporabljam nastavitev zaslonke f/8 ali f/11, zato ne potrebujem višjih nastavitev, kot bi jih potrebovali drugi fotografi, ko pa jih potrebujem, pride na vrsto objektiv FE 85 mm f/1,8.

Fotoaparat Alpha 7 III ima veliko različnih funkcij, s katerimi lahko posnamem neverjetne posnetke avtomobilov. Najprej je tu dinamični razpon senzorja s 24,2 milijona slikovnih pik, ki mi omogoča veliko prostora za igranje z osvetlitvijo pri naknadni obdelavi.

Več ko fotografiram, manj pravil upoštevam. Ko sem začel fotografirati avtomobile, so mi večkrat rekli, da naj ne uporabljam širokokotnega objektiva, da posnetkov ne smem obrezati na določen način ali da osvetlitev, ki sem jo uporabil, ni zadostna. Nato sem spoznal, da so to sicer dobri nasveti, vendar jim ni treba slepo slediti. V določenih situacijah se vsi ti scenariji odlično obnesejo, le naučiti se morate, kako in kdaj jih uporabiti.

zelena limuzina, parkirana v zaprašeni garaži

© Deyan Yordanov | Sony α7 III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/60s @ f/5.0, ISO 400

Pri izbiri prave osvetlitve za posnetek imam v mislih predvsem vrsto avtomobila in način, kako ga želim predstaviti. Včasih fotografiram samo z razpoložljivo svetlobo, za večino svojih slik pa uporabim stroboskope ali druge umetne vire svetlobe. Uporabljam tudi različne vrste elementov za oblikovanje svetlobe – stripboxe, softboxe, gole stroboskopske luči, odbojnike ali kombinacijo vseh.

Ena od fotografij, pri kateri mi je svetloba zelo všeč, je podroben posnetek okraska na pokrovu motorja, tako imenovani "Spirit of Ecstasy". Fotografija je bila posneta v slabo osvetljeni garaži, na voljo pa sem imel le 15 minut, saj smo tisti dan fotografirali veliko avtomobilov. Uporabil sem eno samo stroboskopsko luč, ki sem jo usmeril v velik odbojnik velikosti 2 x 1 m. Tako sem lahko dosegel učinek mehke svetlobe na tej zelo sijoči in odbojni površini.

bližnji posnetek detajla na zadnjem delu avtomobila

© Deyan Yordanov | Sony α7 III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/200s @ f/8.0, ISO 200

Ko se prvič lotite fotografije avtomobilov, fotografirajte in eksperimentirajte. Najboljši rezultati šele pridejo. Vzemite fotoaparat, pojdite ven in začnite ustvarjati. V rokah imate zelo močno orodje, edina omejitev pa je vaša domišljija.

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili