moški z ličili uporablja slušalke

Čas za ustvarjanje

Mathias Kniepeiss

“Pri takšnih posnetkih mi je najbolj všeč to,” se nasmehne Mathias Kniepeiss, “da ne pazim na uro. Med prostim časom lahko sodelujem z drugimi, se učim, iščem nove zamisli in ustvarim najboljše posnetke, kar si jih lahko predstavljam!”

Zanima nas njegov nedavni projekt, ‘The Sound of Silence’ (Zvok tišine), posnet s fotoaparatom Sony Alpha 7R IV. Mathias se je pri tem projektu povezal s produkcijskim podjetjem boxquadrat in ustvaril niz izjemnih marketinških posnetkov.

ženska s temnimi ličili in zlatom uporablja slušalke in se smehlja

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

“Delo v skupini je vedno zanimivo,” nadaljuje, “pri brezplačnem projektu s talentiranimi prijatelji, kot so Philipp Schulz iz podjetja boxquadrat, mojstrica ličenja Jasmin Simak, modeli in videografi, kot je Lauren Klocker, pa je bilo še posebej zabavno. Ustvariti smo želeli visokokakovostne portrete za oglase z vizualno povezavo med človeškim obrazom in izdelkom. V tem primeru so bile to Sonyjeve slušalke.”

Poleg razkošnega ličenja, ki smo ga morali uporabiti pri tem snemanju, smo morali uporabiti tudi premišljeno osvetlitev v studiu, še zlasti pri posnetkih v kombinaciji črne in zlate barve. “Zelo smo se morali potruditi, da smo ustvarili tako subtilno osvetlitev, kot je želel,” razlaga Mathias, “s katero smo enakovredno izpostavili slušalke in obraz modela.”

Mathias in njegova ekipa so pri delu z modelom Lis O uporabili dve bliskavici Profoto, opremljeni z elementoma stripbox, nameščenima na njeni levi in desni strani, tretja bliskavica pa je bila opremljena z velikim elementom softbox zgoraj. “Veliko smo spreminjali kot elementov stripbox, dokler nismo bili zadovoljni,” razlaga Mathias. “Obračali smo jih, jih včasih premaknili za vsega 5 cm, da je svetloba izpostavila model in slušalke in nič drugega.”

ženska s temnimi ličili in zlatom uporablja slušalke

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/8.0, ISO 100

“Pri posnetkih drugega modela, Alexandra Cohena, pa smo se spopadali z drugačnimi izzivi,” nadaljuje. “Uporabljali smo močan učinek in reflektorje, ki so osvetljevali tako belo ozadje kot tudi model. Zato smo morali poskrbeti za dovolj definicije na obrazu modela, da ni bil videti preveč neizrazen. Hitro se tudi zgodi, da postane osvetlitev premočna in s tem izgubimo detajle izpostavljenih potez. Obdržati smo želeli teksturo kože in ujeti zanimive poteze njegovih oči. Pri podrobnem pogledu lahko vidite odsev osvetlitve z elementi stripbox, s katero so oči videti skoraj kot oči živali. To smo lahko dosegli zato, ker nismo bili omejeni s časom in smo se lahko igrali pri postavitvi osvetlitve.”

moški z ličili uporablja slušalke

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

Pri projektu Zvok tišine je Mathias lahko tudi preizkušal svoj fotoaparat Alpha 7R IV in objektiv FE 85 mm f/1,8 v studijskem okolju: “Želele sem ustvariti portrete izredno visoke kakovosti,” razlaga, “in Alpha 7R IV je odličen za to nalogo. Ločljivost s 60 milijoni slikovnih pik je naravnost izjemna. S funkcijama, kot sta način samodejnega ostrenja oči in vgrajeni stabilizator slike, lahko izkoristite vsako slikovno piko posebej. Če uporabite ustrezno povečavo, lahko vidite subtilno teksturo kože, spretnost maskerja in celo detajle roženice.”

Kljub izredno razkošni maski je funkcija sledenja oči, ki jo nudi Alpha 7R IV, delovala brez težav. “Funkcija je delovala izjemno dobro,” pravi Mathias, “s sprotnim samodejnim ostrenjem pa je fotoaparat obdržal povezavo z veko tudi takrat, ko je bilo oko zaprto. Vse to v temi foto studia! Všeč mi je tudi, kako preprosto je preklapljati na druge načine ostrenja, na primer, ko sem moral ostrenje z oči hitro preklopiti na logotip slušalk. Zaradi preprostega upravljanja sem lahko preprosto izbral najbolj primeren način delovanja.”

ženska s temnimi ličili in zlatom uporablja slušalke in se smehlja in gleda v stran

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/8.0, ISO 100

Mathias je v temnem studiu opazil tudi, kako vsestransko je elektronsko iskalo fotoaparata.

Velika prednost brezzrcalnih fotoaparatov pred fotoaparati DSLR in snemanja s studijsko bliskavico,” razlaga, “je v tem, da lahko preklopiš elektronsko iskalo fotoaparata med prikazom v živo in posrednimi načini prikaza. S tem sem rad delal, še posebej v okolici s šibko osvetlitvijo. V enem načinu lahko vidim učinek bliskavic in njihov vpliv na osvetlitev, nato pa preklopim na drug način in dobim običajni prikaz, s katerim lahko vidim izraze na obrazu in kompozicijo.”
moški z ličili uporablja slušalke in gleda v stran

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

S projektom, ki se ga je lotil na svoj ‘prost dan’, “sem bil zelo zadovoljen,” v smehu razlaga Mathias. “Posnetki, ki sem jih ustvaril, so zelo blizu tega, kar sem si zadal na začetku. Ko dobim zamisel za snemanje, se želim tej zamisli čim bolj približati. Med snemanjem se lahko pojavi veliko izzivov, ki se jim moraš prilagoditi. Zaneseš se lahko na svojo ekipo in na tehnologijo, kot je moj Alpha 7R IV. Pri tem projektu sem se veliko naučil in ustvaril nekaj izjemnih posnetkov – to mi vedno nariše nasmeh na obraz!”

 

 

Predstavljeni izdelki

Mathias Kniepeiss

Mathias Kniepeiss | Austria

"V fotografiji ni nič nemogoče, najsibo dokumentiranje zgodb za vse večne čase ali pa ustvarjanje novih svetov"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili