tri dame, ki sedijo na avtomobilu z odprtimi vrati

Kako fotografiram | Ustvarjanje animiranih fotografij

Virgo Haan

Včasih lahko nov fotoaparat in tehnologija vzpodbudita vašo domišljijo in ustvarjalnost. Že približno deset let ustvarjam animirane fotografije – fotografije s preprostim premikajočim se elementom. Čeprav se ob izdelavi takšnih fotografij nisem dolgočasil, sem želel raziskati nekaj novega, in Sony Alpha 7S III mi je to omogočila.

Click to play | © Virgo Haan

Vedno iščem nove načine, kako lahko svojim strankam pomagam pri predstavitvi njihove zgodbe. Vedno je težko izstopati v množici, zato vse, kar je vizualno drugačno, pritegne pozornost na prenasičenih virih družbenih medijev. Torej, če mi tehnologija omogoča preizkušanje nove tehnike, jo moje stranke vedno z veseljem prizkusijo.

Tehnika
Nove ustvarjene fotografije so preprosto kratke, neskončne zanke; ni začetka, sredine ali konca. Skupni so jim elementi mojega kinematografskega dela - še vedno navidezno zamrznjen subjekt, vendar so zdaj prisotni mirnejši trenutki in gibanje svetlobe, in ne samo premikajoč element na fotografiji.

Click to play | © Virgo Haan

Pri nedavnem projektu sem sodeloval z južnoafriško reperko Moozlie. Alpha 7S III sem namestil na stojalo, tako da je bil popolnoma miren, in nastavil na snemanje videa z ločljivostjo 4K pri 120 sličicah na sekundo. Moozlie pa sem prosil, naj nekaj sekund popolnoma miruje, medtem ko je moj pomočnik premikal luči po avtu. Premikanje luči je razkrilo in nato ob prehodu znova skrilo sence na njenem obrazu. Uporabil sem nekaj več kot sekundo posnetka, tako da je ob postavitvi na časovnico s 24 sličicami na sekundo nastal počasen posnetek, dolg približno 5 sekund. V zanki je Moozlie zmrznjena, le njen uhan počasi niha sem ter tja in lučka se premika. Nato sem ustvaril zanko, ki razkrije njen obraz iz senc in ga nato spet skrije.

Osvetlitev
Eden od kritičnih elementov pri fotografiranju takšnih zank je osvetlitev. Če želite ustvariti zanko, morate na začetku in koncu zanke uporabiti enako osvetlitev. Zame je osvetlitev vedno najpomembnejši element prizora, ki je običajno obraz. Za svetlobni graf preklopim Alpha 7S III v način ročne osvetlitve in prosim pomočnika, naj osvetli obraz subjekta. Nato to uporabim za zaklepanje osvetlitve. Tako vem, da tudi na točki največje svetlosti svetloba ne preseže osvetlitve in bo obraz popolnoma osvetljen. Ko končam, prosim pomočnika, naj usmeri luč stran od motiva, da bo ves v senci. Nato posnamem in premikam luči, preden jih vrnemo v začetni položaj stran od motiva.

Click to play | © Virgo Haan

Zanko ustvarim z začetkom in zaključkom z obrazom v popolni senci, vedoč, da tudi v najsvetlejšem trenutku premikajoče luči, obraz ni preveč osvetljen.

Gibanje
V drugem videu sem Moozlie prosil, naj sedi v avtu, toda tokrat sem svoj Alpha 7S III in objektiv FE 16–35 mm f/2,8 G Master namestil na stabilizator, da sem ustvaril gladko gibanje. Fotoaparat sem znova nastavil na 120 sličic na sekundo v 4k. Tokrat sem fotoaparat premikal na stabilizatorju, da sem ustvaril valovito gibanje v notranjosti avtomobila. S širokokotnim objektivom, kot je 16–35 mm, se zdi, kot da se premikate skozi okolje.

Iz posnetka sem uporabil približno pol sekunde in ga znova postavil na časovnico ter ustvaril 2-sekundni počasni posnetek, ki sem ga nato obrnil. Končni rezultat je kratka zanka, kjer se kamera neskončno premika v avto in iz njega, Moozlie pa se sploh ne premakne. V tej situaciji sem uporabil stabilizator, vendar sem podobne zanke snemal tudi z aktivno stabilizacijo Alpha 7S III in ustvaril enako gladek video.

Poskusite
Nasvet za vse, ki želijo začeti snemati animirane fotografije, svetlobne grafe ali ustvarjati te zanke, je, da ne pozabijo, da imamo ljudje radi preproste stvari. Ne bojte se eksperimentiranja, vendar se vam ni treba preveč truditi, da bi ustvarili nekaj fantastičnega.

Click to play | © Virgo Haan

Tehnologija, ki jo imamo na voljo kot ustvarjalci, se nenehno razvija in spreminja, zato se pridružite novostim, ki spodbujajo vašo ustvarjalnost.

 

Zahvala
Ballzy X PopSpot X MOOZLIE
Stranka: @ballzy_est
Talent: @moozlie

Fotograf
Virgo Haan

Umetniški direktor
Andreas Aru
@andr3asaru

Producent
Sander Rootslane
@rootslane

Stilist/Ličenje in urejanje pričeske
Liisa-Chrislin Saleh
@lisasalvaje

Predstavljeni izdelki

Virgo Haan

Virgo Haan | Estonia

"Vse dajem od sebe, da bi ustvaril dela, ki presegajo vsakdanje življenje."

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili