ribič na zemljevidu riše smer plovbe

Kako fotografiram | Dokumentarni slog fotografij na morju

Olivier Jobard

Med fotografiranjem na ribiški ladji nimate veliko prostora, da posnamete želeno fotografijo. Na morju se ti zdi, da imaš na voljo ves čas na svetu, a trenutki akcije pridejo nenadoma in svojim fotoaparatom Alpha 1 moram biti pripravljen, da ujamem ta trenutek.

Moje delo na krovu ribiških ladij je del projekta, pri katerem sem sodeloval na podlagi širšega razpisa za zbiranje predlogov z naslovom »Radiographie de la France«, ki ga je podprla Nacionalna knjižnica Francije (Bibliothèque Nationale de France). Ta je izbranim dokumentarnim fotografom ponudil štipendije za fotografiranje različnih vidikov življenja v sodobni Franciji.

skupina delavcev na ribiškem čolnu razvršča ribe

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/250s @ f/2.2, ISO 1000

Fotografiral sem mlade ljudi, ki se usposabljajo za ribiče. Mnogi med njimi so v Francijo prišli kot priseljenci. Vlada želi, da bi se osamosvojili, zato si želijo delati in so motivirani za začetek novega življenja.

ribič posluša predavanje v razredu

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/1.8, ISO 320

Življenje na ladji je težko. Ribiči lahko delajo osem ali devet ur na dan, zato moram za popolne posnetke v dokumentarnem slogu čakati in opazovati, da sem v trenutku dogajanja pripravljen prevzeti pobudo in s svojim zanesljivim fotoaparatom Sony Alpha 1 in objektivom 35 mm f/1.8 ustvariti posnetek. Nato se hitro umaknem s poti. Za delo potrebujejo prostor, zato jih ne smem ovirati, vedno moram opazovati in se premikati, biti pripravljen, da naredim posnetek, ne da bi jih pri tem motil.

Všeč so mi velike datoteke, ki jih ustvari tipalo s 50 milijoni slikovnih pik pri fotoaparatu Alpha 1. Kakovost fotografij je podobna tistim, ki sem jih ustvaril, ko sem fotografiral na film. Fotografije imajo tudi drugačen značaj v primerjavi z drugimi digitalnimi fotoaparati.

sonce, ki zahaja za držalom ribiške vrvi na čolnu

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/3200s @ f/2.8, ISO 250

Ko gre za objektive, zagovarjam preprostost. Na čolnu skoraj vedno uporabljam objektiv FE 35 mm f/1,8. Je oster, lahek in hiter za uporabo. Na omejenem območju plovila potrebujem 35-milimetrski objektiv, da v posnetek ujamem vse, kar želim. Poleg tega v tako mokrem in vlažnem okolju ne želim menjavati objektivov. Zato pri fotoaparatu Alpha 1 nisem sprejel nobenih previdnostnih ukrepov. Občasno sem fotoaparat zaščitil s plaščem, da se ne bi popolnoma namočil, sicer pa sem še naprej fotografiral v vseh razmerah.

ribič stoji ponoči na pomolu

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/15s @ f/1.8, ISO 2500

Za dokumentarne portretne posnetke na kopnem uporabljam objektiv 55 mm f/1,8. Objektiv je oster, vendar tudi čudovito zamegli ozadje, zaslonka f/1,8 pa mi pomaga pri fotografiranju v slabih svetlobnih pogojih. Občutljivosti fotoaparata Alpha 1 se ne bojim povečati do ISO 2500, kar je pogosto potrebno, saj ribiči in ribičke delajo tudi ponoči.

ribič leži na svojem ležišču na ladji

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/80s @ f/2.2, ISO 640

Zaradi dolgega delovnega časa posadka pogosto spi sredi dneva, saj ni presenetljivo, da je popolnoma izčrpana. Navaditi se morajo, da hitro zaspijo – v petih minutah – saj lahko tu in tam spijo le nekaj ur in si želijo izkoristiti vsako minuto.

ribič dela na krovu čolna

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/250s @ f/3.5, ISO 250

Zaradi omejenega prostora morate ljudem, ki jih fotografirate, izkazovati spoštovanje. Eden od subjektov mojega projekta je bil fant iz Demokratične republike Kongo. Sramoval se je morske bolezni, vendar je želel, da jo prikažem okusno, saj je bila to ena od stvari, ki jih je poskušal premagati. Ko se te stvari zgodijo, se na ladji ni mogoče skriti.

ribič v mraku stoji na barki in gleda v svoj telefon

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/30s @ f/1.8, ISO 2500

Zaradi tihega načina in premičnega zaslona, ki ga uporabljam namesto iskala, mi fotoaparat Alpha 1 pomaga pri diskretnem fotografiranju. Ti dve stvari med fotografiranjem ne pritegneta pozornosti name, zato vsi nadaljujejo z delom, brez da bi jih moja prisotnost vznemirjala.

dva ribiča na ladji opazujeta svoj ulov

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/640s @ f/5.6, ISO 320

Poleg tega lahko zaupam samodejnemu ostrenju, da bodo posnetki ostri. Nova generacija samodejnega ostrenja v Sonyjevih fotoaparatih je čudovita. Ko sledim eni osebi, se fotoaparat izostri na njene oči ali obraz. Ne glede na to, kam se subjekti premikajo, so izostreni. Tudi če so v kadru še druge osebe, se funkcija po zaklenitvi izostritve še naprej osredotoča na želene osebe. To je še ena stvar, za katero mi ni treba skrbeti.

Zelo sem zadovoljen s tem, kako je projekt uspel na koncu. Kljub mokrim razmeram vem, da je moj Sonyjev komplet kos vsemu in da lahko posname osupljive fotografije.

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili