italijanska pokrajina z zloveščimi oblaki

Pazi, vroče!

Massimo Siragusa

Etna, eden najvišjih aktivnih vulkanov v Evropi, se ob vzhodni obali Sicilije kot mitološki velikan vzpenja z obrobja Catanije. Ta velikan s 3326 metri nadmorske višine je središče Massimovega najnovejšega fotografskega eseja, na katerem dela že vse od začetka leta 2019, v mislih pa se mu je posvečal že več let prej.

Kljub številnim oviram se je Massimo lotil projekta s svojim Sonyjevim fotoaparatom Alpha 7R IV. “Posneti sem želel serijo fotografij na temo Etne in sicilijanske narave. Toda ker sem rojen v Cataniji, sem moral preseči veliko osebnega odpora, da sem lahko prikazal zgodbo o svoji domovini. Naloga je bila zahtevna zaradi kulturnih in čustvenih povezav,” razlaga. “Čeprav sem tukaj delal veliko mesecev, je Etna še vedno prostrano in zahtevno območje, ki ga moraš temeljito spoznati, če želiš ustvariti posnetke, ki niso površni, temveč pritegnejo pozornost.”

mrakobna pokrajina, zavita v meglo

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV | 1/200s @ ISO 4,000

Massimo se je pri svojih prejšnjih projektih posvečal okoljem, ki jih je ustvaril človek, kot so mesta in arhitektura. Zato so bili okolica Etne in mesta, ki so na seznamu Unescove svetovne dediščine, zanj nekaj novega, vendar pa se njegov pristop ni spremenil. “Moja naloga je, da pripovedujem zgodbe,” razlaga, “poglobiti želim dojemanje resničnosti in prikazati oseben pogled vsakomur, ki si ogleduje moje izdelke. Dogodkov ne skušam strniti v eno sliko. Rad si vzamem čas in poiščem slike, ki najbolje izrazijo dušo in identiteto nekega mesta.”

“Sicilija je resnično izjemen kraj,” nadaljuje. “Nudi številne skrajnosti, od divjih notranjih predelov s sveže ustvarjenimi tokovi bazalta, piroklastičnimi stožci in puščavo, do spokojnih lepot morja in vinogradov na najnižjih pobočjih gore. Med projektom sem poskušal svoje čustvene odzive na te kraje prevesti v posnetke, ki sem jih posnel.”

stranski profil gore

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/500s @ f/22, ISO 800

Massima je na teh dolgih potovanjih in temnih spustih spremljal njegov fotoaparat Sony Alpha 7R IV, ki ga opisuje kot “izjemen stroj. Ker je majhen in lahek, hkrati pa omogoča posnetke vrhunske kakovosti, je naravnost idealen za delo v skrajnih pogojih, ko je teža pomemben dejavnik pri uspehu projekta. Z datotekami vrhunske kakovosti in izredno širokim dinamičnim razponom tudi brez stojala sem lahko delal v izredno zahtevnih pogojih osvetlitve.”

stopnice, vklesane v skalnato steno

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV | 1/60s @ ISO 10,000

Čeprav je veliko posnetkov, ki jih je naredil pod površjem zemlje, posnel pri skrajnih nastavitvah ISO, je uspel ujeti izredne podrobnosti in subtilne odtenke skale. Massimo je v votlini Serracozzo fotografiral pri nastavitvi 16.000 ISO in dobil hitrost zaklopa 1/20 s, kar mu je omogočalo fotografiranje z roko. Skupaj s stabilizacijo slike v samem ohišju fotoaparata Alpha 7R IV je uspel posneti vrhunsko izostrene fotografije. Na vulkanskem otoku blizu mesta Messina, kjer je zaradi vulkanske geologije mogoče najti zdravilno blato, je lahko delal brez stojala. “Tako sem se izognil strmenju ljudi, ki so se pognali v žvepleno zemljo. Fotografijo sem lahko posnel le pri nastavitvi ISO, večji od 10.000, vendar ni bilo težav s kakovostjo.”

žarek svetlobe sveti skozi razpoko v skali

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV | 1/20s @ ISO 16,000

Massimo se je za ta projekt odločil za objektive z goriščno razdaljo, ki so standard pri dokumentarnih posnetkih, saj mu je všeč njihova naravna perspektiva, ki odseva resnični svet.

“Običajno uporabljam FE 35 mm f/1,4 GM in FE 55 mm f/1,8 ZA. S seboj ne maram nositi veliko objektivov. Če imam na voljo manj možnosti, lahko ponotranjim pogled, ki ga dobim z vsakim od njih, pozornost pa namenim subjektu. Včasih uporabim tudi lahek FE 70–200 mm f/4 G OSS, ki je zelo uporaben za snemanje oddaljenih pokrajin.”

Ker je njegov projekt Etna še vedno aktiven, je Massimo zadovoljen s posnetki, ki jih je posnel doslej, vendar pa se zaveda, da ga čaka še naporno delo. “Podobno kot vse gore tudi Etna zahteva veliko hoje in plezanja, to pa še otežujejo ostre vulkanske kamnine, nastale pri preteklih izbruhih. Vsemu smo lahko kos z nekaj vaje. S fotoaparatom Alpha 7R IV sem res naredil korak naprej pri svojem fotografiranju. S tem lahkih in kompaktnim fotoaparatom dobim najmanj enako, če ne boljšo kakovost kot s fotoaparati srednjega formata. Po šestih ali sedmih urah hoje po vulkanu se to res opazi!”

Predstavljeni izdelki

Massimo Siragusa

Massimo Siragusa | Italy

"Zame je fotografija najprej in v največji meri izrazno sredstvo"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili