pes skače po vodi na plaži

Kompakten trio

Terry Donnelly

“Pravo veselje in užitek je imeti lahek in majhen objektiv, s katerim lahko ustvarim tako visokokakovostne rezultate. Ta kombinacija zagotavlja izjemno zadovoljstvo,” pove Terry Donnelly o novih objektivih G, ki jih je pravkar preizkusil.

Skorajda ni vrste fotografij, ki se je Terry Donnelly ne bi lotil. Portreti, oglasi, izdelki, arhitektura in šport – vse te teme imajo svoje mesto v Terryjevem portfelju, vsaka vrsta pa zahteva drugačen objektiv. Zaradi svoje vsestranskosti je bil torej odličen kandidat za preizkus novega tria objektivov serije G s fiksno goriščno razdaljo.

moški stoji na peščenih sipinah

© Terry Donnelly | Sony α7C + FE 50mm f/2.5 G | 1/4000s @ f/2.5, ISO 100

Trio objektivov vključuje objektive 24 mm f/2,8, 40 mm f/2,5 in 50 mm f/2,5 – vsi so del Sonyjevih objektivov serije G in zagotavljajo odlično ravnovesje med velikostjo, cenovno ugodnostjo ter izjemno optično zmogljivostjo.

“Običajno za snemanje izberem glavne objektive in ne objektive z zoomom, zato sem bil nad novico, da je Sony izdelal trio kompaktnih, lahkih glavnih objektivov, zares navdušen; kar predstavljal sem si, kako uporabni bodo,” pravi Terry.

Vsak od teh objektivov ima lasten namen in Sonyjevim uporabnikom zagotavlja nekatere priljubljene goriščne razdalje v kompaktnem ohišju. So odličen dodatek za uporabo skupaj z objektivom z zoomom z daljšo goriščno razdaljo ali pa takrat, ko potrebujete le lahek fotoaparat in objektiv.

“Širokokotni objektiv 24 mm f/2,8 je odličen za snemanje pokrajin, mestnih panoram ali situacij, kjer želim vključiti okolje v ozadje za obogatitev zgodbe glavnega subjekta,” pove Terry in nadaljuje: “Objektiv 40 mm f/2,5 ni običajna goriščna razdalja, vendar odlično zapolni vrzel med objektivoma 35 mm in 50 mm. Ugotovil sem, da je odličen za portretiranje, saj ponuja drugačen videz kot moji obstoječi objektivi. In seveda je tu še objektiv 50 mm f/2,5, ki zagotavlja tradicionalno odlično goriščno razdaljo, ko želimo zajeti slike, podobne tistemu, kar vidimo s človeškim očesom.”

ženska stoji pred okrašenimi vrati

© Terry Donnelly | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/250s @ f/2.8, ISO 100

Objektivi so zasnovani z mislijo na čim boljšo kompaktnost, kar pa ne pomeni slabše kakovosti izdelave. Vsi objektivi imajo kovinsko ohišje, vgravirane – in ne pobarvane – oznake ter obroček za zaslonko. “Vsi trije objektivi so čudovito izdelani,” pove navdušeni Terry, “prav tako so izjemno priročni za uporabo. Obroček za zaslonko je mogoče nastaviti na klike po 3EV ali pa na gladko vrtenje, kar je odlično za fotografiranje in videoposnetke. Na voljo je tudi ročen obroč za ostrenje, stikalo AF/M in zaklep ostrenja, ki ga je mogoče dodeliti v fotoaparatu. Ti objektivi ponujajo profesionalen nadzor in zanesljivost.”

Pri samodejnem ostrenju objektivi uporabljajo dvojne linearne motorje za zagotavljanje hitrosti in natančnosti. Videografi bodo navdušeni nad dejstvom, da so motorji tihi ter da so obroči za ostrenje posameznih objektivov linearni za lažjo ponovitev izostrenega gibanja.

odsev zgradbe v ogledalu

© Terry Donnelly | Sony α7C + FE 40mm f/2.5 G | 1/2500s @ f/2.5, ISO 800

Seveda pa objektivi niso učinkoviti brez odlične zmogljivosti. Vsak objektiv je opremljen s tremi asferičnimi lečami, 28 mm f/2,8 pa ima poleg tega še izjemno asferično lečo (XA), zaradi česar so posnete slike neverjetne glede na velikost teh objektivov, pri čemer Terry pravi, da “z njimi lahko ustvarimo izjemno ostre slike na celotnem razponu zaslonke, tudi pri uporabi širokih zaslonk f/2,5 oziroma f/2,8, kjer so neizostreni deli gladki in nežni.”

Majhni in lahki objektivi so priljubljeni med uličnimi in potovalnimi fotografi, kjer sta njihova velikost in teža prednost. “Kateri koli od treh objektivov, skupaj z na primer fotoaparatom Alpha 7C, nudi lahko kompaktno rešitev za zagotavljanje profesionalnih rezultatov. Fotoaparat in objektive lahko pospravite v najmanjšo fotografsko torbo,” razloži Terry. “To je odlično za nekoga, ki gre na potovanje ali snema ulične prizore,” nadaljuje ter pravi, da “objektivi omogočajo snemanje življenja na ulici in prizorov s potovanj z manjšo vpadljivostjo na javnih površinah.”

dama stoji pred stavbo z zrcali

© Terry Donnelly | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/3200s @ f/2.8, ISO 200

Glavno vprašanje je, ali lahko te objektive uporabljajo tudi profesionalni fotografi. “V določenih razmerah je za doseganje posebnega videza ali načina treba uporabiti objektiv z zares široko zaslonko, kot je f/1,4,” pravi Terry, “vendar številni profesionalni fotografi uporabljajo objektive z največjo vrednostjo zaslonke f/2,8. Ti trije objektivi z največjo zaslonko f/2,8 in f/2,5 izpolnjujejo vse standarde in vsa pričakovanja profesionalnih fotografov.”

terry donnelly drži fotoaparat alpha 7c z objektivom 40 mm g

“V prihodnosti bom zagotovo uporabljal te tri objektive,” zaključi Terry in nadaljuje, da “kompaktna in lahka zasnova objektivov, zlasti v kombinaciji s fotoaparatom Alpha 7C, zagotavlja zares odlično rešitev, ko želim imeti s seboj čim manj prtljage ter kljub temu kakovost polnega formata ter možnost dela z visokokakovostnim steklom za zajemanje fotografij in videoposnetkov.”

trio novih sonyjevih kompaktnih objektivov g

Predstavljeni izdelki

Terry Donnelly

Terry Donnelly | UK

"Čeprav se v fotografiji ukvarjam z različnimi žanri, so moja dela izrazitejša ravno zaradi prepleta vseh pridobljenih znanj"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili