Dama, naslonjena z glavo na roke

Popolna poroka

Sandra Åberg

Mednarodno priznana poročna in modna profesionalna fotografinja Sandra Åberg, znana po svojih zasanjanih ter romantičnih poročnih in modnih fotografij v pastelnih barvah, je našla svoj popolni objektiv. “S Sonyjevimi objektivi snemam že vrsto let, vključno s FE 50 mm f/1,4 ZA, FE 55 mm f/1,8 ZA in FE 85 mm f/1,4 GM,” pove, “vendar je zaradi številnih razlogov novi FE 50 mm f/1,2 GM najboljši objektiv, kar sem jih kdaj koli uporabljala. Ima poseben videz, je vsestranski, všeč pa mi je tudi način, kako lahko z njim uokvirim portrete. Navdušena sem nad videzom objektiva 85 mm f/1,4, vendar je zame ključnega pomena sposobnost, da se lahko z njim še nekoliko bolj približam dogajanju. Zagotavlja mi boljši kontekst in ohranjanje želene povezanosti.”

Dama pozira s kolesom na popoldanskem soncu

© Sandra Åberg | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/1250s @ f/1.2, ISO 100

“Pri ustvarjanju slik ima seveda veliko prednost tudi zaslonka f/1,2,” Sandra nadaljuje, “in z njo lahko ustvarim želeno zasanjano kakovost. Ustvari neverjetno gladko zameglitev ozadja okoli subjekta, ki je uokvirjen v sredini čudovite mehkobe. Celotnemu prizoru da občutek lahkotnosti in zračnosti, hkrati pa v središču slike obdrži človeške povezave z osredotočenostjo na oči. Tudi pri najširši zaslonki je slika popolnoma izostrena točno tam, kjer mora biti.”

Portret dame z rokami na boku

© Sandra Åberg | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/1000s @ f/1.2, ISO 100

Vse to je popolno vdelano v prepoznaven slog Sandrinih portretov, kjer so subjekti obdani s svetlobo ter zajeti v svoji največji lepoti. “Ne glede na to, ali snemam nevesto ali model,” pove, “želim, da je videti kot ‘tista prava’ in center vsega. Večino tega dosežem z uporabo osvetlitve ozadja, naj bo to s soncem ali lučmi. Tako lahko zares poudarim subjekt in skupaj z natančnim ostrenjem, ki ga nudi ta objektiv, postavim subjekt v ospredje ter ga naredim skoraj ikoničnega.”

Če želite snemati z osvetlitvijo ozadja ter hkrati ohraniti popolno izostritev in kontrast, morate imeti objektiv, s katerim je mogoče nadzirati odsev, in za Sandro se je FE 50 mm f/1,2 GM tudi tu izkazal za odličnega. “Preden je bilo sonce dovolj nizko za snemanje, sem naredila nekaj testnih fotografij, ki so bile super, odlično osvetljene z močno sončno svetlobo, in objektiv je opravil svoje delo čudovito,” razloži. “Ko smo zaželi snemati ob sončnem zahodu, je objektiv vsakokrat zajel oči subjekta. Včasih to ni bilo tako preprosto in če si želel snemati s široko odprto zaslonko, oči velikokrat niso bile lepo izostrene.”

Dama v lepo padajoči valoviti beli obleki v popoldanskem soncu

© Sandra Åberg | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/4000s @ f/1.2, ISO 100

“Objektivom ne olajšam dela,” se zasmeji, “saj rada snemam skozi steklo ali tkanino ali celo listje, da ustvarim bogat učinek zameglitve ozadja v ospredju. Ljudje mislijo, da sem nora, ko plezam na grm, vendar ko snemate pri f/1,2, lahko vsi ti elementi v ospredju ustvarijo dodatne plasti globine prizora, ki nato skupaj z mehkim ozadjem naredijo subjekt veliko bolj tridimenzionalen.” Sandra je snemala različne predmete, s katerimi je dodala te plasti svojim slikam, vključno s steklom, čez katerega teče potok, vezanimi tkaninami in listjem, ki so vsak posebej izboljšali sanjsko kakovost in niti enkrat zmedli fotoaparata ali objektiva.

Bližnji posnetek dame s sončnim sijem

© Sandra Åberg | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/125s @ f/10, ISO 320

“Objektiv ni samo hiter in natančen, ampak tudi tih,” Sandra nadaljuje, “in ker uporablja elektromagnete, ni slišati nobenega klikanja ali ropotanja zobnikov, kar je odlično pri snemanju porok ali drugih dogodkov, kjer ne želiš biti moteč dejavnik. Tudi pri običajnih portretih je to lahko prednost, zlasti pri ljudeh, ki se ne počutijo udobno pred fotoaparatom. Ne želijo slišati nobenih drugih zvokov, jaz pa ne želim, da bi kar koli zmotilo našo povezanost.”

Dama drži vrtnico nad očesom

Caption: © Sandra Åberg | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/1250s @ f/1.2, ISO 100

Sandri je všeč način, kako lahko z objektivom FE 50 mm f/1,2 GM ustvari točno takšen videz, kot si ga je zamislila, hkrati pa meni, da bo spremenil tudi njen način dela v prihodnosti.

Ta objektiv mi bo vsekakor omogočal več svobode pri ustvarjanju,” pravi. “Z zamenjavo DSLR-jev s Sonyjevimi fotoaparati je postalo ostrenje veliko lažje. Z novim objektivom fotoaparata, kot je Sony Alpha 1, lahko zdaj naredite korak dlje v svoji ustvarjalnosti tako, da uporabljate najširšo zaslonko in vsakokrat zajamete popoln posnetek. Ustvarjalci potrebujejo zagotovilo, da njihova orodja lahko sledijo njihovi viziji, in snemanje pri f/1,2 je bilo včasih izjemno težavno. Celo tako težavno, da se ga je večina poročnih fotografov izogibalo. S tem objektivom lahko samozavestno ustvarite ta videz, preskušate ter postajate vedno bolj ustvarjalni. Zaradi neverjetnih zmogljivosti, kot je sledenje oči, bosta fotoaparat Sony Alpha 1 in objektiv 50 mm f/1,2 postala vaš sanjski spremljevalec.”

Predstavljeni izdelki

Sandra Åberg

Sandra Åberg | Denmark

"Če vas nekaj vznemirja in vas je tega hkrati strah, pomeni, da to verjetno morate narediti!"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili