zlati listi v reki

Iskanje svojega toka

İlhan Eroğlu

Reke, ustja in rokavi po vsem svetu oblikujejo naše pokrajine in z vodo prinašajo življenje. Omogočajo kmetovanje, potovanja in trgovino. So del nas in naše zgodbe. "Reke so me od nekdaj navduševale," pravi İlhan Eroğlu, popotniški in krajinski fotograf. "Zaradi vseh teh razlogov jih z veseljem fotografiram že od začetka svoje kariere.”

ženska stoji na vrhu hriba in zre v reko spodaj

© İlhan Eroğlu | Sony α7R II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/11, ISO 200

“Reke so pravo igrišče za fotografe," se nasmehne İlhan, "saj njihova voda poleg prednosti pri kompoziciji ponuja tudi veliko fotografskih priložnosti. Če ste ljubitelj posnetkov pokrajine, se fotografiranju rek preprosto ne morete izogniti!”

Kot fotograf, ki je prepotoval svet in snemal na nekaj najbolj osupljivih lokacijah na svetu, ceni preprosto ravnovesje, ki ga reke vnesejo v kader. "Reka lahko doda globino in obogati kompozicijo skoraj vsake fotografije. Ko vodi skozi zgodovinsko mesto ali pokrajino, s svojimi krivuljami pritegne pogled na strukture, ki jih je ustvaril človek, na gore ali morje.”

ženska stoji ob reki in gleda goro

© İlhan Eroğlu | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 400

“Glede osvetlitve ima İlhan povedati to: "Rekel bi, da pri 80 % svojih fotografij rek raje uporabljam nižje hitrosti zaklopa. To ne pomeni, da želim dobiti najdaljšo osvetlitev, temveč skušam poiskati čas, ki ustreza toku reke. Če uporabite prenizko hitrost, izgubite občutek gibanja in energije, zato eksperimentiram z različnimi nastavitvami, dokler ne najdem prave.”

“Na primer na tej fotografiji, ki sem jo posnel s svojim zanesljivim fotoaparatom Sony Alpha 7R II na Češkem, je bila voda skoraj mirna, zato sem potreboval le hitrost 1/60 s, da sem zameglil odseve na njeni površini. Želel sem izraziti spokojnost tega kraja, ovitega v barve jeseni, zato sem moral odstraniti ostrino z vode. Pri višjih hitrostih, kot sta 1/250 s ali 1/500 s, bi bila reka videti preveč ostra in ne bi imela enakega pomirjujočega učinka.”

odsev jesenskega drevesa v mirni reki

© İlhan Eroğlu | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/8.0, ISO 100

Kadar je treba hitrost zaklopa še bolj zmanjšati, "uporabljam filtre nevtralne gostote, pri čemer imam najraje vrednost ND0,6 ali ND1,2. Ta filtra zmanjšata jakost svetlobe za dve oziroma štiri stopinje, vendar je to odvisno od svetlobe med fotografiranjem in od tega, za koliko želim znižati hitrost zaklopa. Polarizacijski filtri so lahko zelo uporabni tudi pri odstranjevanju odsevov na vodi. Seveda pa je to odvisno od tega, ali je odsev pomemben ali ne!”

Tudi svetloba je ključnega pomena in vdihne v prizor življenje. "Sončni vzhod, sončni zahod in modra ura so moji najljubši časi za fotografiranje rek," pojasnjuje İlhan, "in čeprav imam na rekah vedno raje naravno kot umetno svetlobo, je lahko tudi umetna svetloba videti čudovito. Ta slika je bila posneta v Annecyju v Franciji. Posneta je bila pred sončnim vzhodom, odsev na reki, ki ga je zgladil čas zaklopa štiri sekunde, pa zgodovinskemu mestu daje mističen pridih.”

mehka meglena svetloba nad mostom ob svitu

© İlhan Eroğlu | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 4s @ f/11, ISO 100

İlhan hvali ločljivost in ostrino svojega fotoaparata Sony Alpha 7R IV. Z njima oživi svoje prizore. "Ločljivost 60 milijonov slikovnih pik fotoaparata Alpha 7R IV je osupljiva. Kot sem ugotovil pri nekaterih fotoaparatih z nižjo ločljivostjo, lahko z odstranitvijo optičnega nizkoprepustnega filtra pred senzorjem posnamem izjemne podrobnosti v prizorih, ki sem jih s trudom našel. Ker želim to kar najbolje izkoristil, pogosto uporabljam tudi postopek zlaganje ostrine. Tako sem pri tem posnetku iz Prage uporabil osvetlitev 1/60 s pri f/11 in ISO 100. Naredil sem več posnetkov od bližine do daljave in jih nato združil pri urejanju. Tako sem dobil popolnoma izostreno sliko tako predmetov v bližini ko tudi oddaljenih stavb.”

zlati listi v reki

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/11, ISO 100

İlhan izkoristi izjemne podrobnosti in ostrino, ki jih nudi njegov fotoaparat Sony Alpha 7R IV, zato pri fotografiranju ob reki uporablja močno in stabilno stojalo. "Čeprav so ti fotoaparati Alpha in objektivi zelo lahki, še vedno rad uporabljam kakovostno stojalo. Včasih pa moram za popoln posnetek stopiti v vodo, zato so lahko visoki škornji zelo uporabni!”

Uporablja dva glavna objektiva: FE FE 12–24 mm f/2,8 GM in FE 24–70 mm f/2,8 GM. "Če ne želim preveč poudarjati ospredja, uporabim 24–70 mm, ki je izjemno vsestranski objektiv za fotografiranje pokrajine," pojasnjuje, "če pa je v mojem prizoru izrazito ospredje, raje izberem ultraširokokotni objektiv 12–24 mm. Zaradi širokega vidnega polja in ostrenja pri fotografiranju od blizu lahko poudarim podrobnosti blizu fotoaparata. To si lahko ogledate na mojem posnetku cvetja ob reki v Provansi.

barvno cvetje pred reko

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/18, ISO 100

Kam bo İlhana njegovo navdušenje nad rekami popeljalo v prihodnje?

“S Sonyjevim fotoaparatom bi rad posnel reko v kanjonu Fjaðrárgljúfur na Islandiji. Ta reka je naravni čudež. Tok reke se nenehno spreminja, saj jo ovija kanjon, ki ji daje zelo drugačen učinek. A kjer koli bom snemal naslednjič, lahko mi verjamete, da mi bo pri tem pomagala moja oprema Alpha.”

Predstavljeni izdelki

İlhan Eroğlu

İlhan Eroğlu | Turkey

"Zame je svet ogromno slikarsko platno. V vsaki državi, ki jo obiščem, rišem slike s fotografiranjem"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili