ženska v beli obleki stoji zraven senika na polju

Večna sreča

George Kasionis in Stam Tsopanakis

George Kasionis in Stam Tsopanakis sta kinematografa, ki kot dvojec ustvarjata pod imenom ‘With Heart Films’, svoje delo, ki temelji na pripovedovanju zgodb, pa sta dopolnila z uporabo popolnega pomočnika, fotoaparata α7 III.

Julija smo in v toskanski Pienzi dežuje, kar je nenavadno, za nas pa težko. Še posebej pa je zaradi tega razburjena Francesca, ki je obtičala na drugi strani ceste nasproti katedrale na glavnem mestnem trgu, kjer se bo poročila z Maxom. Poleg tega ni videti, da bo dež, ki neusmiljeno lije, kmalu ponehal, zato so se gostje in naključni opazovalci skrili pod zgodovinske oboke na trgu, Francesca pa se je vrnila v poročni avtomobil. Vznemirjena je, le kdo ne bi bil.

Pomemben dan bosta posnela George Kasionis in Stam Tsopanakis, partnerski dvojec, znan pod imenom ‘With Heart Films’. Imata več kot 20 let delovnih izkušenj, njun pristop k snemanju poročnih videoposnetkov pa temelji na pripovedovanju zgodb.

George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 par se drži za roke na travniku v Toskani ob koncu dneva

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/1000s @ f/2.2, ISO 160

Za kinematografa so razgibane vremenske razmere pravi rudnik zlata, vendar se George zaveda, da mora opraviti svoje delo in v tem trenutku to nikakor ni snemanje vremena.

“Odpravil sem se proti avtomobilu,” pojasni, “in se pomudil z nevesto, ne da bi snemal. Lahko bi posnel vse, kar se je dogajalo okoli, od dežja mokre ulice in ljudi, ki so se skrivali pod nadstreški. Namesto tega sem stal tam in jo tolažil, da bo vse v redu ter da ni pomembno, če dežuje ali ne, saj mora biti srečna, ker bo dež vsak čas ponehal, ona pa se bo poročila z moškim iz svojih sanj. Tako se je tudi zgodilo, takoj po obredu se je sonce prikazalo izza oblakov in poroka se je nemoteno nadaljevala.”

Delo agencije ‘With Heart Films’ temelji na filozofiji čustvenega pripovedovanja zgodb. To pa je mogoče samo s pravo mešanico sposobnih ljudi, tehničnega znanja ter z uporabo vrhunskih fotoaparatov in objektivov. Snemanje traja dva ali tri dni in kot pravi Stam: “Gosti imajo dovolj časa, da se navadijo na nas in se sprostijo. Mi smo tam z odprtimi srci in poskušamo biti z njimi v tistem trenutku, pa ne le kot člani osebja.”

Sodelovanje s člani ekipe pred in med dogodkom ter po njem ima svoje prednosti pred velikim številom sodelavcev, ki naj bi olajšali delo. “Pri snemanju videoposnetkov, še posebej enkratnih in neponovljivih trenutkov, kot je poroka,” nadaljuje George, “želiš, da te nekdo krije, zato te takšno zaupanje osvobaja, da se lahko samo posvetiš bolj umetniškemu ustvarjanju.”

George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 pogled na par med sprehodom po s cvetjem obdani toskanski ulici od zadaj

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/800s @ f/2.8, ISO 100

Oba se strinjata, da je ob uporabi sodobne tehnologije lažje kot kadarkoli doslej narediti lepe posnetke, ampak namesto da bi njuno delo postalo zastarelo, je njuna vloga pripovedovalcev zgodb postala še pomembnejša. “Vsakdo lahko posname lep videoposnetek,” pojasni Stam, “težje pa je ustvariti izdelek, ki je imerziven in vzbuja čustva. Najini izdelki so kolikor se le da kinematografski, obenem pa morajo biti narejeni za nevesto in ženina ter vse ljudi, ki so z njima.”

Tega ni mogoče doseči, če se ves čas sprašuješ o tem, katero opremo uporabiti, zato sta se George in Stam odločila za Sonyjev α7 III, ki soustvarja njune pripovedi.

“Z novo tehnologijo, kot sta Sonyevo napredno samodejno ostrenje in stabilizator slike v ohišju, se lahko hitreje odzivava, poleg tega je oprema tudi zanesljivejša,” pravi Stam. Ker je α7 III majhen, lahko tudi vztrajava pri svoji metodi dela, ko se pomešava med prijatelje in družinske člane, da ustvariva pogoje za naravnejši pristop. “Človek, ki se znajde pred veliko kinematografsko kamero, se močno ustraši,” nadaljuje Stam, “z majhnim fotoaparatom pa lahko v spokojnih očeh enostavno zajamem resnična čustva.”
George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 nevesta in ženin v objemu na polju v Toskani in sončni zahod v ozadju

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/400s @ f/2.2, ISO 100

Ko gre za objektive, se George in Stam odločata za leče FE, ki ponujajo dovolj prilagodljivosti za zajemanje najrazličnejših prizorov. Med najljubšimi objektivi so FE 16–35 mm f/2,8 GM, FE 24 mm f/1,4 GM in FE 55 mm f/1,8 ZA, za snemanje videoposnetkov obredov ter govorov pa uporabljata FE 85 mm f/1,4 GM.

Tudi hitro, tiho in zanesljivo samodejno ostrenje je pravi luksuz, ki ima poleg tega še nepričakovane prednosti.

“Občutek ob uporabi sistema, ki mu lahko popolnoma zaupam, je naravnost osvobajajoč,” pojasni George. “Snemanje dolgih govorov je bilo včasih zares naporno. Funkcija samodejnega ostrenja oči v realnem času pa mi omogoča, da pritisnem gumb za snemanje in se sprostim, kar pomeni, da počivam, zato sem manj utrujen in imam več energije za poznejše dogajanje na zabavi, ki se lahko zavleče do zgodnjih jutranjih ur.”

George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 radostna nevesta in ženin z rokami v zraku med vožnjo po s soncem obsijani cesti v Toskani

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/4.5, ISO 125

Tako kot pri vseh najboljših filmih je vsa ta tehnologija varno skrita, zato da je v ospredju samo zgodba. Ob vseh neizpovedanih zgodbah se postavlja vprašanje, ali George in Stam svoje poslanstvo še vedno uresničujeta z enakim navdušenjem kot nekoč. “Da,” se nasmehne George, “kajti vsakič znova je drugače in moja nagrada je hvaležnost ljudi, za katere sem ustvarjal.”

Enako razmišlja tudi Stam. “Vsak najin film je praznik ljubezni za dva človeka in njune najdražje. Človek se tega nikoli ne naveliča.”

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili