uluru z rimsko cesto

Heavenly Bodies

Stefan Liebermann

Astrofotografija, fotografiranje nočnega neba, pokrajina pri šibki svetlobi ... kakor koli že poimenujete to vrsto fotografije, če obstaja rdeča nit, ki vse to povezuje, je to kompleksnost. Tovrstno fotografiranje ni preprosto. Odvisno je od časa, lokacije, truda, prave opreme in seveda tehničnega znanja, ki ga pridobimo z izkušnjami.

voda, ki se ponoči zliva v jezero, na nebu pa so vidne zvezde

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + 14-24mm f/2.8 | 242s @ f/2.8, ISO 2000

Strokovnjak za fotografiranje nočnega neba Stefan Liebermann je pod zvezdami preživel nešteto ur. Za fotografije, kot so Stefanove, sta potrebni prava tehnika in oprema. Glavna ovira je kombinacija dolgih osvetlitev, potrebnih za osvetlitev nočnega neba, in vrtenja Zemlje. Zaradi tega zvezde tvorijo svetlobne sledi, namesto da bi bile videti ostre, kot jih vidimo z očmi.

“Običajno uporabljamo 'pravilo 500', s katerim ugotovimo, kako dolgo lahko traja osvetlitev, preden postanejo vidne svetlobne sledi. To pomeni, da 500 delite z goriščno razdaljo objektiva, ki ga uporabljate. Z objektivom FE 24 mm f/1,4 GM, ki ga uporabljam, bi bil najdaljši čas osvetlitve približno 20 sekund. Za želeno svetlost pa bi moral fotografirati pri ISO 3200 ali 6400. To me pri fotografiranju zelo omejuje, zato za podaljšanje časa osvetlitve uporabljam napravo za sledenje zvezd.”

rimska cesta nad skalnato puščavo

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 24mm f/1.4 GM | 1/10s @ f/5.6, ISO 100

Za svoj najnovejši projekt je Stefan uporabil svoj preverjeni fotoaparat α7 III. Fotoaparat je postavil na napravo za sledenje zvezd in se počasi vrti tako, da se ujema z vrtenjem Zemlje. "Tako lahko čas osvetlitve podaljšam na dve minuti ali več," pravi. "Ko za ospredje naredim ločeno 'Zemljino’ osvetlitev, ju moram med naknadno obdelavo preprosto združiti.”

moški stoji ob radijskem teleskopu ponoči

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 24mm f/1.4 GM | 1/10s @ f/5.6, ISO 100

Obstajajo tudi druge prednosti. "Če uporabljate napravo za sledenje zvezd, vam ni treba tako široko odpreti zaslonke," pojasnjuje, "zato lahko fotografirate pri nastavitvi f/2,8 ali f/3,5, kar je zelo dobro za ostrino. Uporabite lahko tudi nižje vrednosti ISO, kot sta 800 ali 1000. Z napravo za sledenje lahko uporabim tudi objektive, kot je FE 16–35 mm f/2,8 GM. Ta objektiv omogoča večjo prilagodljivost pri kadriranju. Ko ga boste začeli uporabljati, vas bo popolnoma zasvojil. Poleg tega pa vam z njim ni treba opravljati številnih tehnično zahtevnih stvari, ki jih zahtevajo statični posnetki zvezd, na primer zlaganje več sto osvetlitev.”

moški ponoči stoji na skalnati tvorbi v puščavi

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + 14mm f/1.8 | 30s @ f/2.0, ISO 6400

Stefan si je pri ostrenju zelo pomagal tudi z elektronskim iskalom fotoaparatov Alpha.

Dobro izostreni posnetki zvezd pri širokih zaslonkah že od nekdaj veljajo za velik izziv," pojasnjuje, "vendar je z elektronskim iskalom, ki je na voljo v mojem kompletu Alpha, to zelo enostavno. Izberete zelo visoko vrednost ISO, nato pa lahko v neposrednem prikazu senzorja zelo jasno vidite zvezde in Rimsko cesto ter jih zlahka ročno izostrite.”
moški leži na skali in zre v zvezde

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + 14mm f/1.8 | 149s @ f/1.8, ISO 1250

Pri fotografiranju takšnih pokrajin vas prevzame občudovanje, ki bi ga moral izkusiti vsak krajinski fotograf, je prepričan Stefan. "Veliko ljudi o tem bere ali govori," nam pove, "vendar se ne odpravijo ven in tega ne počnejo. Zame je to najlepši občutek, dodatno motivacijo pa mi daje tudi to, da gre pogosto za skupinsko dejavnost, pri kateri lahko hodim in se med fotografiranjem pogovarjam s prijatelji. Rad jih vključim v svoje prizore, kot na tej sliki, saj dodajo človeško noto in vnesejo občutek velikosti mogočnega neba.”

rimska cesta nad gorami

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 20s @ f/2.8, ISO 1600

Za Stefana pa ima takšna fotografija tudi širši pomen, saj je zaradi svetlobnega onesnaženja astrofotografija na gosto naseljeni severni polobli vedno težja. "Mislim, da so takšni posnetki zelo pomemben dokument," pravi. "Morda se bosta čez 50 let svetlobno onesnaženje in prebivalstvo tako povečala, da ne bomo mogli več opazovati neba na enak način. Pomembno je, da ljudje vedo, kako lepo je bilo nekoč nebo.”

Predstavljeni izdelki

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

"To je zelo posebna vrsta fotografije – nevidna za človeško oko, a resnična"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili