Izostren posnetek

Chris Schmid | zlati raj

Zrak je bil prežet s prahom zaradi divjega teka in osvetlitev je bila neverjetna. Sledil sem čredi gnujev med veliko selitvijo ob reki Mara v Serengetiju v Tanzaniji. Ko sem čakal, da prečkajo reko, so nenadoma spremenili smer in se začeli premikati proti zahodu.

To vedenje je bilo nenadno, vendar ne nepričakovano. Gnuji se selijo za dežjem v iskanju zelenih pašnikov. Preprosto tečejo in tečejo brez kakršnega koli znaka utrujenosti; so eden od naravnih svetovnih čudes.

Hitro sem obrnil avtomobil in ga postavil tako, da sem lahko posnel prizor z osvetlitvijo ozadja. Preden pritisnem zaklop, točno vem, kakšno sliko želim posneti. Želim zajeti vzdušje zaprašenega okolja, svetlobo in vročino. Zelo mi je pomembno, da moje slike odražajo občutek prostornosti. Želel sem ustvariti nekaj dramatičnega, skrivnostnega in hkrati tudi prijetnega, kar bi prikazalo edinstveno afriško vzdušje. Včasih je lahko snemanje selitve dokaj zahtevno zaradi njene razsežnosti, zato sem se odločil, da bom posnetek uokviril med drevesa z gnuji, ki se podijo med njimi.

čreda gnujev v serengetiju, obsijanih z oranžno svetlobo

© Chris Schmid | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x converter | 1/400s @ f/5.0, ISO 250

Če veš, kakšen posnetek želiš ustvariti, lahko pravilno nastaviš svoj fotoaparat. Za ta posnetek sem uporabljal fotoaparat Sony Alpha 7R IV z objektivom FE 400 mm f/2,8 s TC 1.4x. To mi je omogočilo goriščno razdaljo 560 mm, s čimer sem lahko zares strnil sliko in ji dal občutek globine.

Všeč mi je snemanje z osvetlitvijo ozadja. Rad povzdignem svoje slike v nekaj posebnega. Za snemanje z osvetlitvijo za subjektom je potreben senzor z zelo dobrim dinamičnim razponom za ohranitev vseh podrobnosti v sencah in poudarkih. Zato snemam s fotoaparatom Sony Alpha 7R IV. Dinamičen razpon je izjemen in mi omogoča prikaz prizorov, ki sem jih pravkar doživel, na najboljši možni način.

Ko snemam življenje v divjini, se določen prizor zgodi le enkrat, zato moram zagotoviti, da lahko ustvarim želeni posnetek. Sistem samodejnega ostrenja fotoaparata Sony Alpha 7R IV je pri tem ključen, tudi če snemam v zahtevnih pogojih z osvetlitvijo ozadja. Uporabljam tudi elektronsko iskalo, tako da lahko preverim osvetlitev in barvo v realnem času. Skozi iskalo lahko v živo vidim zelo dober približek fotografiji, ki jo želim na koncu ustvariti, kar pomeni, da lahko posvetim več časa fotografiranju in manj preverjanju slik.

Obožujem edinstveno atmosfero fotografije in čustev, ki jih izzove. Daje občutje izgubljenega raja. Slika je spokojna, hkrati pa vključuje tudi kaotično vzdušje zaprašene okolice in silhuet gnujev. Zares sem vesel, da sem lahko to zajel v sliki, kljub temu pa je selitev gnujev stvar, ki bi jo moral vsak doživeti enkrat v življenju.

Predstavljeni izdelki

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

"Posnetki so močni. En sam posnetek lahko ujame občutek ali sproži neko notranje čustvo"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili