Izostren posnetek

Gábor Erdélyi | Deskar v peščenem viharju

24. marca 2022 je južno Španijo prizadela calima. Vidljivost je bila slaba: nebo je postalo živo oranžno, vlaga pa je posrkalo iz zraka, zato je bil zrak suh in zadušljiv. Dihanje je bilo oteženo in vse je prekril sloj prahu.

Calima je španski izraz za prašne vetrove, ki v južno Španijo pridejo iz Severne Afrike. Ogromni peščeni oblaki poberejo prah in pesek z 9,2-milijonov kilometrov velike puščave Sahara, ki jih veter razpiha nad območje Španije. To lahko traja nekaj dni.

Vetrovi deskarjem na južne obale prinesejo impresivne valove. Lokalni deskarji so se seveda hitro pojavili na obali in v vodi. Zraven sem bil seveda tudi jaz, da dogajanje posnel s spektakularnim jantarnim nebom v ozadju.

Deskar, ki je padel z deske, v oranžnem kadru

© Gabor Erdélyi | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM II OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 5000

Fotoaparat Alpha 7 IV sem nastavil na prioriteto zaslonke, samodejni ISO, način neprekinjenega samodejnega ostrenja pa nastavil na Zone. Prepričan sem bil, da bosta fotoaparat A7 IV in objektiv FE 70-200 mm f/2.8 GM II lahko natančno sledila deskarju, portretiranec pa bo ostal izostren na vseh mojih posnetkih – in nisem sem motil.

Fotografiral sem z obale, z 200-mm koncem objektiva z zoomom, kar mi je omogočilo, da je bil deskar v okvirju dovolj velik, in vse to, medtem ko sem zajemal neverjetno oranžno kuliso. Hitrost ostrenja mi je tisto jutro nudila popolno samozavest. Moja edina skrb je bila, ali bom lahko reproduciral barvo nadrealističnega ozračja, ki je bila vidna na nebu.

Temu deskarju sem sledil od samega začetka njegovega poskusa, da zajaha val. S stopnjo neprekinjenega fotografiranja 10 sličic na sekundo fotoaparata Sony Alpha 7 IV, sem lahko v nekaj sekundah posnel 19 fotografij – neverjetno! Vsak od teh posnetkov je bil tudi izostren. Od začetka, ko je deskar ujel val, do trenutka, ko je poletel čezenjin padel z deske. To je ena od mojih najljubših fotografij celotne kolekcije, ki sem jo posnel.

Če verjamete ali ne, barva, ki jo vidite, ni rezultat obdelave, ampak preprosto peščeni vihar Calima, ki je ustvaril ta spektakularen oranžen odtenek in moji strahovi o reprodukciji barve so se hitro razblinili. Fotoaparat Alpha 7 IV je oranžne odtenke idealno zajel s popolno lahkoto.

Ko sem posnel to fotografijo, sem se takoj lotil fotografiranja naslednjih deskarjev, ki so čakali, da zajahajo naslednji val, vendar sem vedel, da sem že posnel svoj najljubši posnetek dneva, in bil sem zadovoljen. Čutil sem, da sem posnel fotografijo, ki bo zame pomembna. Z navdušenjem sem jo pokazal drugim deskarjem in gledalcem na plaži ter komaj čakal, da pridem domov in si jo ogledam na večjem zaslonu.

Tisti dan sploh nisem imel priložnosti iti v vodo, vendar to ni bilo pomembno, posnel sem fotografijo, ki bo ostala z mano vse življenje.

Predstavljeni izdelki

Gábor Erdélyi

Gábor Erdélyi | Hungary

"Portret, na katerem je prikazana prava narava osebe, je nekaj povsem drugega kot portret, ki prikazuje zunanjo podobo osebe"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili