Izostren posnetek

Giovanni Auletta | Snežni prah

Bil je dan pred ženskim smukom svetovnega pokala v alpskem smučanju januarja 2020. Dogodek se je odvijal na smučišču Bansko v Bolgariji. Skupaj z drugimi fotografi sem si ogledoval progo pred samim začetkom tekme. Takrat sem za nekaj sekund opazil svetlobni učinek, ki ga je na snegu ustvarila svetloba. Osvetljeno je bilo vse nad snežno površino. Že naslednji trenutek pa je učinek izginil in se ni več pojavil.

Ko delaš kot športni fotograf, morajo biti dogajanje med tekmo in tekmovalci na fotografijah čim bolj ‘izostreni’. Za ta posnetek pa sem moral ta pravila prekršiti in narediti korak proč od proge. Ujeti sem moral širši pogled, ne zgolj bližnjega akcijskega posnetka tekmovalca.

smučarka na strminah smučišča bansko v bolgariji © Giovanni Auletta | Sony α9 II + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/1250s @ f/6.3, ISO 200

Z odločitvijo, da bom fotografijo posnel zvečer, sem veliko tvegal. Nisem si mogel privoščiti napake, saj se ti pogoji nikoli več ne bi ponovili. Pri fotografiranju s fotoaparatom Sony Alpha 9 II z objektivom FE 200–600 mm f/5,6–6,3 G OSS sem popolnoma suveren. Fotografiram lahko pri 20 sličicah/s z iskalom brez zatemnitve. Na voljo imam tudi sistem samodejnega ostrenja, ki odlično deluje tudi v zahtevnih svetlobnih pogojih. Zaradi takšnih zmogljivosti sem lahko ustvaril posnetek avstrijske smučarke Christine Scheyer, medtem ko je drvela navzdol po smučišču, proga pa je bila obdana z osupljivo svetlobo. Imel sem celotno zaporedje posnetkov, zato se mi ni bilo treba zadovoljiti z eno fotografijo, ki je bila ‘skoraj’ popolna, temveč sem lahko izbiral med številnimi posnetki.

Ta fotografija ima velik pomen tudi na osebni ravni. V svetu športne fotografije obstajajo pomembne fotografije, ker nastanejo pri pomembnih dogodkih, na primer na svetovnem prvenstvu, na katerem je postavljen nov svetovni rekord. Posnetek tako postane del zgodovine. To fotografijo sem izbral zato, ker je bila “predhodnica”, saj se tega še nihče prej ni spomnil, poleg tega pa jo bo težko ponoviti, saj najbrž ne bo več natančno takšnih pogojev. Čeprav fotografija ni bila objavljena v tako veliko športnih revijah kot druge fotografije, ki sem jih posnel v preteklosti, sem zelo ponosen nanjo in je ena mojih najljubših, saj v meni vzbudi veliko čustev.

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili